Een lekker koolhydraatarm snack recept: chocolade kokos cake!
Af en toe plan ik een cheat day in, een dag waarop ik meer koolhydraten eet dan normaal. Meestal ga ik dan even langs de supermarkt om mijn favoriete snacks te halen. Eén van mijn favorieten is de verse chocolade-kokoscake van Albert Heijn. Dat inspireerde me om een koolhydraatarme versie van deze heerlijke cake te maken.
Wat de chocolade-kokoscake van de AH zo bijzonder maakt, is de luchtige textuur, en dat wilde ik in mijn recept ook bereiken. In plaats van suiker heb ik erythritol gebruikt, een natuurlijke zoetstof, die veel op gewone tafelsuiker lijkt. Door de eiwitten stijf te kloppen, heb ik de cake heerlijk luchtig kunnen maken.
Ik ben heel tevreden met het resultaat en hoop dat jullie er net zo van zullen genieten! Laat ons weten wat je ervan vond door onderaan de pagina een reactie achter te laten!
Tips: Probeer ook onze andere koolhydraatarme cake recepten. Er is keuze uit marmercake, appel-kaneel cake met noten en een aardbeien cake.
PrintChocolade kokos cake
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45 minutes
- Porties: 10 stuks 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 160 gr amandelmeel
- 65 ml volvette kokosmelk
- 5 middelgrote eieren
- 75 gr roomboter
- 2 tl vanille aroma
- 1/2 zakje bakpoeder (2 theelepels)
- 1 el cacaopoeder
- 70 gr erythritol
- 50 gr geraspte kokos
- snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak vervolgens een grote kom en meng hierin met een elektrische mixer 3 eieren en de kokosmelk. Voeg vervolgens de amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder, vanille aroma, boter, zout en 40 gr erythritol toe en roer dit nog eens goed met een garde door elkaar.
- Maak de elektrische mixer schoon en pak twee kommen. Splits hierin de 2 resterende eieren. Klop vervolgens de eiwitten stijf met de elektrische mixer. Voeg dan 30 gr erythritol toe aan de eidooiers en roer dit met een garde door elkaar. Spatel nu het eigeel-mengsel samen met de kokosrasp bij het eiwit. Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje.
- Lepel het chocoladebeslag vervolgens in een cakevorm bekleed met bakpapier. Voeg dan ook het kokosbeslag toe en roer dit voorzichtig door het chocoladebeslag. Bak de cake 30-35 minuten in de oven. Controleer na het bakken of de cake gaar m.b.v. een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar!
- Verdeel de cake na het bakken in 10 plakjes of porties. Ik heb de cake zelf in vierkante blokjes gesneden! Garneer met geraspte kokos Steviala Frost.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk
- Calorieën: 224
- Vetten: 21,4
- Koolhydraten: 3,1
- Eiwitten: 6,5
Wauw, deze cake gemaakt. En goed gelukt!! Stevia vervangen door Erythritol. Precies de hoeveelheden aangehouden die ook in dit recept staan, behalve 1 ei-geel extra omdat het mis ging met het splitsen… maar de cake is echt supergoed gelukt. Heel luchtig! En een heerlijke smaak! Inderdaad iets meer werk, omdat je de eiwitten ook moet kloppen, maar het is echt waard. Dank je wel!
Erg lekker. Maar ik ben dan ook dol op kokos.
Omdat ik gruw van de smaak van stevia verving ik de Steviala Kristal door Erythritol.
(Wel jammer dat sommige mensen denken dat deze zoetstoffen chemisch zijn terwijl ze echt wel 100% natuurlijk zijn).
Ik volg Maaike betreffende het bewerkelijke recept. Het is er eentje dat je inderdaad niet even snel na de maaltijd nog in mekaar bokst.
Heel erg lekker! Gemaakt zoals het recept is en voor herhaling vatbaar
Heel erg lekker! Alles uit het recept aangehouden en kijk er elke keer weer naar uit om een plakje te eten!
Lekker luchtig, smaakt heerlijk en onderscheid zich daarin niet van een “normale” cake. Of het moet zijn dat het lekkerder is.
Twee weken geleden gebakken, iets te droog uitgevallen. Vandaag weer, i.p.v. 75 gram boter, 100 gram, en iets meer cacaopoeder. Het was heerlijk (niet zoet).
Heerlijke cake geworden. Vond het wel een bewerkelijk recept, maar ik ben dan ook gewend om uit van die kant en klare mixen te bakken… Ik heb de cacao achterwege gelaten… Mijn gezin (dit niet kha eten) smult er ook van! Top!
Recept gemaakt met een paar aanpassingen (waardoor niet meer kha, wel khb)
Ik heb de stevia vervangen voor honing (Ik ben nl meer voor natuurlijke producten ipv chemische suikervervangers)
Had een grotere vorm, dus chocolade gedeelte x2 en het kokos gedeelte x3, waardoor deze ontzettend goed uitgevallen is!!
Gedeeld met mensen die niet kha eten, ook heel goed in de smaak gevallen 🙂
Ik heb de cake nog niet gebakken, zit in de planning.
Zou het een tip zijn om de hoeveelheden te vermelden (bijvoorbeeld van het bakpoeder) i.p.v. ‘een half zakje’? Handiger voor mensen die geen zakjes gebruiken, maar andere eenheden.
Hi Mieke,
Bedankt voor de tip, ik zal het er bij zetten!
Groetjes,
Quint
Deze cake gemaakt maar absoluut niet lekker! Dus niet voor herhaling vatbaar. Veel te droog en omdat ik niet van de stevia bijsmaak hou, speciaal bewerkte fructose (zonder zoetstoffen en speciaal om mee te bakken) gebruikt. Ondanks dat we geen suiker gewend zijn zeker niet zoet.
De cake is mooi hoog geworden, lekker luchtig en smaakt inderdaad een beetje naar de chocolade kokoscake van de Albert Heijn. Dat was ook één van mijn favorieten, dus heel blij hiermee. Dank voor het recept!
Erg lekker!