Wat zijn suikeralcoholen?

In een eerder artikel over suikervervangers hebben we uitleg en voorbeelden gegeven van verschillende soorten suikervervangers. Hierin gaven we al aan dat deze grofweg in te delen zijn in twee groepen, de intensieve (die zoeter zijn dan suiker) en de extensieve (die net zo zoet of minder zoet zijn dan suiker. Die laatste, de extensieve zoetstoffen, worden ook wel polyolen of suikeralcoholen genoemd.

De naam suikeralcohol

Over polyolen heerst wat verwarring. Soms worden ze namelijk aangeduid als suikeralcohol. Dat lijkt een vreemde combinatie en komt over alsof deze stof gewonnen wordt uit alcohol. Dit is echter niet zo. Kort door de bocht bestaat de chemische samenstelling van een polyol uit een deel dat lijkt op suiker en op een deel dat lijkt op alcohol, vandaar de naam suikeralcohol.

De naam zegt dus iets over de chemische samenstelling, maar suikeralcoholen of polyolen bestaan dus niet voor een deel uit alcohol. Daarom is het voor mensen die vanwege religieuze of andere overwegingen geen alcohol nuttigen, gewoon mogelijk om polyolen te gebruiken.

Suikeralcoholen worden overigens uit natuurlijke producten gehaald. De meeste komen gewoon (in kleine hoeveelheden) in de natuur voor. Om ze echter in de vorm te krijgen waarin jij ze koopt worden ze natuurlijk wel bewerkt.

Bekende suikeralcoholen en gebruik

Erythritol en Maltitol zijn de polyolen die we al beschreven in het artikel over suikervervangers. Naast deze bekende polyolen zijn er echter nog meer die veel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan Sorbitol, Isotol en Xylitol (welke vaak te vinden is in tandpasta).

Suikeralcoholen worden over het algemeen gebruikt als zoetstof. Ze lijken dan ook in enige mate op suiker. Een groot verschil tussen suikeralcoholen en suiker is, dat suikeralcoholen niet volledig opgenomen worden door het lichaam en dat ze minder calorieën leveren per gram. Als bonus dragen suikeralcoholen over het algemeen niet bij aan tandbederf, waardoor je ze bijvoorbeeld vaak terugvindt in kauwgom. Het eerder genoemde Xylitol houdt zelfs de groei van bacteriën in je mond tegen.

Gezondheidsrisico’s van suikeralcoholen

Als het gaat om zoetstoffen en andere suikervervangers komt ook vaak gelijk de vraag of het gebruik hiervan veilig is. Een kort antwoord hierop is ja. De zoetstoffen met een E- nummer zijn onderzocht door de Europese Unie en veilig bevonden voor gebruik door consumenten. Net als met veel andere voedingsmiddelen is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, wanneer je die richtlijnen niet overschrijft zou je geen problemen moeten ervaren.

Mensen die enigszins gevoelig zijn voor suikeralcoholen kunnen een opgeblazen gevoel ervaren en in sommige gevallen ook kramp en/of diarree. Dit verschilt echter erg van persoon tot persoon, en lijkt erg afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid. Houd zelf dan ook altijd goed in de gaten hoe je reageert op een bepaalde stof of type voedsel. Ervaar je bij welk voedingsmiddel dan ook een vervelend effect of twijfel je, probeer dan gewoon wat anders.

Suikeralcoholen in vergelijking met andere suikers

Even terug naar de overeenkomst tussen suikeralcoholen en suikers. Eerder in dit stuk noemden we al dat ze enigszins op elkaar lijken, met als grootste verschil een verminderde (of gelijke) zoetheid aan suiker, maar minder calorieën. Sommige suikeralcoholen zijn dus minder zoet dan suiker, daardoor is het nodig om meer van de stof te gebruiken om het net zo zoet te maken als wanneer je suiker zou gebruiken. Daarom is het belangrijk om naast de zoetheid en calorieën ook te kijken naar de Glycemische Index van de zoetstoffen. De GI geeft aan hoe snel de stof je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Over het algemeen wordt een hoge GI geassocieerd met een snelle piek en daarna een snelle dip in energie.

In de volgende tabel staan enkele zoetstoffen in de linkerkolom. Elke stof wordt telkens vergeleken met suiker (sucrose). Als er bij zoetheid 60% staat, dan is die stof dus 40% minder zoet dan suiker. Onder GI staat de Glycemische Index-waarde van de stof. Hoe hoger, hoe sneller de stof opgenomen wordt. Lees hier meer over in ons artikel over de glycemische index. In de laatste kolom staan het aantal calorieën per gram.

StofZoetheidGIKcal/gram
Tafelsuiker100%604
Xylitol100%132.5
Maltitol75%362.7
Erythritol70%00.2
Sorbitol60%92.5
Mannitol60%01.5

Op basis van de tabel kun je zien dat vooral Erythritol goed scoort. De stof is slechts 30% minder zoet dan suiker, heeft een GI van 0 en levert nauwelijks kcal. Al met al een goede vervanger van suiker! Erythritol kun je gebruiken om dranken en baksels mee te zoeten. Erythritol kun je online kopen. Wij verkopen erythritol in onze webshop voor een voordelige prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*