WItlofschotel met gehakt en kaassaus

Witlofschotel met gehakt

Bij ons thuis is iedereen gek op witlof. In de winter maken wij zeker eens in de twee weken een lekker gerecht met deze groente. Vaak maken we dan een simpele witlofstamppot of een klassieke witlofschotel met ham en kaas. Dit keer hebben we iets nieuws geprobeerd: een witlofschotel met gehakt en mosterd-kaassaus. Deze ovenschotel is lekker, gezond en super makkelijk om te maken. De knapperige en bittere witlof gaat perfect samen met het gehakt en de pittige mosterd-kaassaus. Met dit recept maak je een heerlijke ovenschotel voor 4 personen. Een portie bevat slechts 8,9 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van dit gerecht genieten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Tips:
Heb je wat restjes groente over in je koelkast? Voeg deze dan toe aan de witlofschotel. Hoe meer groente hoe beter! Je kunt de witlofschotel samen met een bijgerecht serveren als avondmaaltijd. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ovenschotel recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
WItlofschotel met gehakt en kaassaus

Witlofschotel met gehakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.8 sterren uit 30 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 300 gr (mager)rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr witlof
  • 1 rode paprika
  • 100 gr gerookte ham
  • 100 gr geraspte kaas
  • 75 gr roomkaas
  • 150 ml kookroom
  • 1 el mosterd
  • 50 gr geraspte mozzarella
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: lente-ui

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd op een snijplank de ui en paprika in kleine stukjes. Pak vervolgens de witlof, verwijder de buitenste bladeren en de uiteindes eraf. Snijd elke stronk doormidden en verwijder met een scherp mesje de bittere kern. Snijd de witlof ten slotte in kleinere stukjes.
  2. Verwarm een el olijfolie in een grote hapjespan en voeg de gesneden ui toe. Bak de ui totdat het begint te verkleuren en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt in ca. 3-5 minuten gaar en voeg dan de gesneden paprika en witlof toe. Bak de groente 5 minuten mee en laat daarna het overtollige vocht in de pan uitlekken. Snijd dan de gerookte ham in kleine stukjes en voeg dit toe aan het gehakt en de groente in de pan.
  3. Pak nu een kleine steelpan en verwarm hierin de kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Zet het vuur laag en breng dit aan de kook. Kook de kaassaus totdat de geraspte kaas in het pannetje is gesmolten. Haal dan het pannetje van het vuur en voeg al roerend de mosterd toe.
  4. Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk vervolgens de kaassaus over het gehaktmengsel en bestrooi met de geraspte mozzarella. Bak de witlofschotel 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de witlofschotel na het bakken eventueel met gesneden lente-ui.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de schotel
  • Calorieën: 473
  • Vetten: 33,5
  • Koolhydraten: 8,9
  • Vezels: 1,8
  • Eiwitten: 33,9
WItlofschotel met gehakt en kaassaus

40 Reacties

  1. H J Bakker - Boerman

    Heerlijk van smaak, alleen erg veel vocht , terwijl ik het wel heb laten uitlekken. Wat kan ik doen?

    Reageer
  2. Ik kook vaak recepten van deze site en dit is wel echt een topper! Ik maakte het met groenlof uit de moestuin en zal het binnenkort nog eens maken met witlof. Bedankt voor het bijhouden van de site!!






    Reageer
  3. Wat ’n heerlijk recept. Zeker voor ons als witlofliefhebbers voor herhaling vatbaar.






    Reageer
  4. Heerlijk recept, heb het wel wat aangepast, heb ipv mozzarella geraspte cheddar gebruikt.
    De recepten van Lowcarbchef zijn sowieso altijd lekker. Heb uit het kookboek ook al aardig wat recepten gebruikt






    Reageer
  5. Erg lekker maar dat zijn de meeste recepten van Lowcarbchef.
    Ben ook erg blij met het boek.






    Reageer
  6. Echt heerlijk al 2 keer gemaakt kan in een restaurant niet lekkerder eten. Ook niet te moeilijk. En hou eigenlijk niet eens zo van witlof.






    Reageer
  7. Nan.poulissen@gmail.com

    Heerlijk gegeten, volgens recept alleen klein beetje zoete aardappel ttoegevoegd en halve courgette, hoeveelheid was voor ons ruim voldoende, wij kunnen met z’n tweeën er 2x van eten! 😊😁






    Reageer
  8. Helaas, wij vonden er niet veel aan 🙁






    Reageer
  9. Ik vond hem heerlijk! Heb hem gegeten met zoete aardappel erbij! Toppie bedankt voor je recept!

    Reageer
  10. Wauw! Zo lekker






    Reageer
  11. Moet het gehakt nog gekruid worden,of zo uit de verpakking in de pan






    Reageer
  12. Het was heerlijk we zijn maar met 2personen dus de volgende dag stamppot van gemaakt met bloemkoolpuree ook ontzettend lekker






    Reageer
  13. Heerlijk was het!!
    Ik haal de bittere kern er altijd uit met een appelboor, werkt perfect!
    Bedankt voor AL je lekkere recepten!






    Reageer
  14. Wordt er roomkaas naturel (zoals Philadelphia) bedoeld of roomkaas met kruiden?

    Reageer
  15. Heerlijk. Geen paprika, maar oosterse pittige paprikapoeder. Ja, we houden van pittig. Geen ham, maar gerookt ontbijtspek. Ook nog twee teentjes knoflook. Een recept om lekker mee te experimenteren. Maar vooral, een heerlijke variant op witlof.
    Jammer dat ik geen foto bij kan plaatsen.






    Reageer
  16. Helemaal top! Ik heb het gerecht gemaakt met spekjes i.p.v. ham, met een teentje knoflook en zonder mosterd. Dat laatste was niet bewust ;-). Bij de AH heb je een pak van 200 gram biologische spekjes verpakt in 2x 100 gram. Super handig, met de andere helft kan je prima een ei bakken (ik eet volgens een keto levensstijl). Het sap van het gehaktmengsel afgieten is geen overbodige instructie. Ik kan het weten ;-). Alsnog was het heel smaakvol. Ik heb in mijn eentje de halve schaal leeggegeten. Houd er rekening mee dat vier personen zeer ruim genomen is. Voor drie personen zou ik meer gehakt en witlof toevoegen.

    Deze houden we er zeker in.






    Reageer
  17. Super lekker






    Reageer
  18. Heerlijk, dit is een blijver!






    Reageer
  19. Voor herhaling vatbaar. Wel voor maar 2 personen, ipv 4 personen als je dit als hoofdgerecht eet.






    Reageer
  20. Dit is 1 van onze favorieten!






    Reageer
  21. Super lekker, goede combinatie. Wij hebben er van genoten.

    Reageer
  22. Vandaag deze ovenschotel voor het eerst gemaakt. Heerlijk!!
    I.p.v. de gerookte ham heb ik een kleine hoeveelheid gerookte spekreepjes toegevoegd. Zeer smaakvolle ovenschotel, en de saus is om je vingers bij op te eten.






    Reageer
  23. Heerlijk gerecht! De gerookte ham vervangen door bacon in reepjes.
    Vooral die saus is erg lekker






    Reageer
  24. Zojuist deze schotel gemaakt.
    Alles volgens recept gemaakt alleen geen ham toegevoegd omdat er in het pakje gehakt 50 gram meer zat.
    We hebben vergeten een foto te maken maar hij was heerlijk.
    Aandachtspuntje : goed voor 2 á 3 personen anders zoals hierboven al geschreven werd een bijgerecht toevoegen.






    Reageer
  25. Echt een heerlijke ovenschotel!!
    en zonder de koolhydraten zit je ook sneller vol.

    Reageer
  26. Echt een heerlijke maaltijd. Gaan we vaker maken!

    Reageer
  27. Dit was ontzettend lekker. Echter voor 4 personen is het te weinig ondanks 3 stroken witlof extra. Ik zou meer denken aan 3 of 2,5 persoon.
    Maar het is echt heerlijk!!






    Reageer
  28. We hebben er echt van genoten. Had geen paprika maar wel broccoli en dat kon prima in het recept.






    Reageer
  29. Echt heel erg lekker! Heb 500 gram gehakt gedaan en geen ham!

    Reageer
  30. Het was een heerlijke maaltijd. Dit gaan we vaker eten!






    Reageer
  31. Mmmm deze was verrukkelijk. Goeie combi zo met die mosterd saus.






    Reageer
  32. Heerlijk gerecht! Ik heb het gemaakt met gebakken spekjes ipv gerookte ham voor een extra “bite” en champignons toegevoegd. Iedereen vond het lekker.






    Reageer
    • Een erg lekker en makkelijk recept. Ik had nog prei liggen en heb het gemaakt met de helft prei en de helft witlof.

      Reageer
    • Wij hebben het gegeten zonder de ham; er was genoeg gehakt. En de paprika hadvik er ook uitgelaten. Wel een restje bloemkoolrijst erbij gedaan; kan prima.
      Lekker koolhydraadarm, heerlijk

      Reageer
  33. Heerlijk was het!






    Reageer
  34. Ik heb het gemaakt zonder paprika… die had zoonlief al opgegeten en met gerookte kalkoenreepjes ipv ham. Echt heerlijk! Weer een variatie op de witlof erbij.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*