Monchoutaart met kersengelei.

Koolhydraatarme monchoutaart

Het is weer zondag bakdag! Dit keer hebben wij een heerlijke koolhydraatarme monchoutaart gemaakt. Deze monchoutaart is super lekker en makkelijk om te maken. De smaak van gezoete roomkaas in combinatie met de zure kersengelei is niet te weerstaan! Doorgaans wordt de bodem van een monchoutaart gemaakt van bastognekoeken. Om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen hebben we de traditionele bodem vervangen door een bodem van amandelmeel en koekkruiden. Verder hebben we de vulling op traditionele wijze bereid met monchou roomkaas en slagroom. Ten slotte hebben we voor de topping zelf kersengelei gemaakt met kersen uit de diepvries en gelatine. Door deze kleine aanpassingen is de taart glutenvrij en koolhydraatarm. Een puntje bevat slechts 4,9 gr koolhydraten!

Tips:
Een puntje koolhydraatarme monchoutaart is heerlijk om te eten als nagerecht, maar ook lekker als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. De monchoutaart hebben we gemaakt in een springvorm van 18 cm. Je kunt de taart na bereiding per puntje invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Monchoutaart met kersengelei.

Koolhydraatarme monchoutaart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 32 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 240
  • Totale tijd: 260
  • Porties: 12 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Ingrediënten

Schaal

Bodem:

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr roomboter, ongezouten
  • 20 gr erythritol of Steviala kristal
  • snufje zout
  • optioneel: koekkruiden of kaneel

Taartvulling:

  • 200 gr monchou, op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr erythritol of Steviala kristal
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanille aroma

Topping:

  • 250 gr kersen, diepvries
  • 2 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
  4. Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes  toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
  6. Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/12)
  • Calorieën: 217
  • Vetten: 20,3
  • Koolhydraten: 4,9
  • Eiwitten: 3,6
Monchoutaart met kersengelei.

70 Reacties

  1. hoeveel weegt 1 blaadje gelatine bij lowcarbchef.nl?

    Reageer
    • We hebben de gelatineblaadjes van dr oetker gebruikt. In een verpakking van dr.oetker zitten 14 blaadjes en weegt 23 gram. 1 blaadje is dan ongeveer 1,6 gram.

      Reageer
  2. Goed gelukt. Vanillestokje gebruikt. Vanillearoma is synthetisch. Geen erythritol of Steviala kristal gebruikt. I.p.v. kersen aardbeien. Wilde bramen, echter deze waren er niet. Topping te stijf. Komt door te lang afkoelen? Ondertussen een klusje gedaan. Nu over voor komende week als dessert.






    Reageer
  3. Wow, wat een lekker recept. Iedereen die het proeft wil het recept hebben. De topping heb ik met zwarte bessen gemaakt. Het mindere zoet van de bessen combineert perfect met de zoete vulling.






    Reageer
  4. Wat een heerlijke taart is dit! Helaas vond mijn man hem ook heel lekker! 🙂
    De vulling was helaas niet heel erg stevig, zodat hij lastig te snijden was. Zou het helpen als ik 1 of 2 blaadjes gelatine toevoeg aan de vulling?
    Maar in elk geval wel bedankt voor dit heerlijke recept!






    Reageer
  5. een heerlijke taart,goed gelukt,smaakt goddelijk.






    Reageer
  6. Heerlijke taart , ik vervang de kersen voor een doosje rood fruit , dan is de taart zeker kha .
    Een heel goed recept en makkelijk te maken.
    Ik ben erg blij met de recepten hier .
    Dank je wel 🤗💋






    Reageer
  7. Zo blij met deze site! 🙂 In het voorjaar werd bij diabetes geconstateerd en gelijk koolhydraatarm gaan eten en intussen alweer van de medicijnen af. Maar ik ben gek op bakken en brutslen. Dus breng heel wat tijd hier op deze site door en deze taart intussen al een paar keer gebakken in allerlei varianten en hij is heerlijk! Dank je wel voor die fijne recepten! <3






    Reageer
    • Bedankt voor je leuke berichtje Liane. Ik hoop dat de recepten helpen met het volhouden van de nieuwe levensstijl.

      Reageer
  8. Deze taart is super lekker. Maar nu hoorde ik binnen een Keto groep dat deze taart eigenlijk niet past binnen Keto/kha door de kersen. Hoe zie jij dit?






    Reageer
    • Hi Linda,

      De kersen zijn inderdaad iets hoger in koolhydraten. Bij een streng keto dieet kun je beter met de kleine hoeveelheid khd die je mag eten iets anders kiezen. Je kunt de kersentopping natuurlijk ook vervangen door aardbeien of blauwe bessen.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  9. Zoooo lekker deze, alles in de juiste verhoudingen 😋😋 en al meerdere keren gemaakt !






    Reageer
  10. Amanda Sniekers

    Super lekker!
    Heb het recept iets aangepast, de bodem wat dikker gemaakt en wat meer zoetstof toegevoegd. Bij de topping heb ik aardbeien gebruikt en suikervrije aardbeien ranja. Dit recept kun je makkelijk aanpassen met andere fruitsoorten bijv. blauwe bessen.






    Reageer
  11. Vanmiddag gemaakt en zojuist heeft heel de familie gesmuld van een stukje! Ik heb de Monchou wel vervangen door Mascarpone, die bevat ongeveer evenveel calorieën en koolhydraten maar is iets neutraler/romiger van smaak. Dat is om de twee jongedames hier in huis tegemoet te komen. Verder bevallen de koekkruiden in de bodem goed samen met het amandelmeel. De kersen bovenop kwamen uit een pot maar zaten niet in siroop, dus ik heb er tijdens het koken nog een eetlepel erythritol overheen gegooid, het is werkelijk verrukkelijk geworden.






    Reageer
  12. Heerlijk, ook de bodem. Zeker voor herhaling vatbaar 😋😋!!






    Reageer
  13. Vandaag voor het eerst gemaakt. In principe gelukt. Toch doe ik volgende keer geen gelatine door het slagroom/monchou mengsel. Het komt de smaak niet ten goede. Bij een reguliere monchoutaart gebruikte ik geen gelatine waardoor de vulling romige smaakten.






    Reageer
  14. Gaaf recept! Ik ben er nu mee bezig (morgen jarig) en net ook alle reacties doorgelezen. Nu dus eerst de bodem laten afkoelen voordat ik de vulling erop doe. Dat zou een goede aanvulling zijn in de receptbeschrijving.

    Reageer
  15. Hallo,
    De taart staat op te stijven in de koelkast. Ik had nog wel een vraagje over de bodem.
    Na 15 minuten in de oven is deze echt nog heel zacht, klopt het dat je hem gewoon goed af moeten laten koelen (heb ik nu gedaan en toen werd die al wel stuk harder) of heb ik iets verkeerd gedaan?
    Ik hoor het graag want verwacht dat ik deze nog wel vaker ga maken ;).

    Reageer
  16. Wel even een werkje maar wat een heerlijk resultaat. Mijn gezinsleden vonden dit zelfs lekker en die zeggen dat niet snel als iets zonder suiker is. Deze ga ik vaker maken.






    Reageer
  17. In een woord: heerlijk.
    Wat ik vooral geweldig vond aan dit recept is de bodem.
    Meestal is die zacht of in ieder geval niet knapperig.
    Maar deze is zalig. Ga ik voor al mijn bodems gebruiken.






    Reageer
  18. Heerlijk , ik had alleen weinig tijd en heb ipv kersen opgewarmd met de gelatine er gewoon boven op de taart de kersen erin geduwd ….ben benieuwd

    Bedankt voor je heerlijke recepten






    Reageer
  19. Heerlijk! Bedankt voor het recept! Ik heb het een beetje aangepast ( heb citroensap en rasp gebruikt in de taartvulling) smaakt heerlijk!






    Reageer
  20. Quint, hij was heerlijk 👍🏼

    Reageer
  21. Hallo, kan je me vertellen hoeveel koekkruiden of kaneel ik moet gebruiken?

    Dank je wel.
    Cyril

    Reageer
  22. Miranda Schot

    Super lekkere taart 😍Kan ik de taart ook een keer met ander fruit maken of geeft dat veel meer koolhydraten ?
    Super dank weer voor dit lekkere recept !!

    Reageer
    • Hi Miranda,

      Je kunt ook ander fruit, zoals aardbeien of blauwe bessen gebruiken. De bereidingswijze blijft hetzelfde. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  23. Haha ik weet het al, ik had geen geduld;)
    Gisteravond bleef de vulling na het afkoelen lang dun, maar nu net taart gesneden en de vulling was toch mooi stijf! Smaakte goed en deze taart ga ik vaker maken!

    Reageer
  24. De taart gemaakt, heb aardbeien gebruikt ipv kersen, de aardbeienvulling wordt niet zo stijf dat ik dit op de taart kan doen, waar kan dat aan liggen?

    Reageer
    • Hi Henriëtte,

      Je kunt de aardbeien met gelatine alvast over de taart schenken en in de koelkast zetten. Als het goed is wordt de vulling stijf als je het een paar uur in de koelkast laat staan. Geniet van de taart!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  25. Top! Iedereen vond hem heerlijk en hij oogde ook heel mooi. Wel veel stappen en wachten tussendoor, waardoor je toch tijd moet hebben om hem te maken.






    Reageer
  26. De taart staat momenteel op te stijven in de koelkast, ben zo benieuwd. Ik heb als suiker Splenda Stevia gebruikt. Nu zie ik op die verpakking alsnog 5 gram koolhydraten (waarvan 0 suiker) per 5 gram staan. Zijn dit dan geen slechte koolhydraten, hoe moet ik dit zien?

    Reageer
    • Hi Linda,

      Deze koolhydraten vallen onder de polyolen (niet-intensieve zoetstoffen). Als het erythritol is hoef je deze koolhydraten niet mee te tellen. Erythritol wordt namelijk niet door het lichaam opgenomen en beïnvloed dus niet de bloedsuikerspiegel. Geniet van de taart!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  27. Heerlijk, maak hem vandaag voor de 2 e keer. De rest van de familie vind het ook te lekker. Dus mask ik een dubbel portie, in de hoop dat ik iets in de vriezer kan bewaren.
    Zo blij dat ik deze site gevonden heb, maak regelmatig recepten van je.






    Reageer
  28. Zelfgemaakte rabarbercompote is ook een optie als topping. Nog minder carbs!

    Reageer
  29. Van de week deze taart gemaakt, eerste keer dat ik koolhydraatarm bak. Dit was een groot succes heb goede reacties ontvangen! Zeker nog een keer maken!






    Reageer
  30. Hoi,
    Klopt de berekening dan wel? Amandelmeel, 100 gram is toch echt meer koolhydraten (32 gram). Komt het totaal ongeveer op 84,5 koolhydraat/ 12= 7 per stukje?

    Reageer
    • Hi,

      De amandelmeel die ik heb gebruikt bevat per 100 gram slechts 5,8 gram koolhydraten.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Dag Quint,

        Heerlijk deze taart! Dat vond ook het bezoek. Wel gemaakt met gelatine omdat ik geen agar agar kon vinden. Inmiddels heb ik het wel gevonden en ben benieuwd hoeveel agar agar ik zou moeten gebruiken.
        Groetjes






        Reageer
        • Hi Fenna,

          Bedankt voor je leuke reactie :). Je kunt de taart maken met ca. 1 gram agar-agar. Dat is vaak een half zakje. Veel succes!

          Gr,

          Quint

          Reageer
  31. Van dit recept word ik blij, eindelijk een recept voor Koolhydraatarme monchoutaart met kersen. Als ik hem heb gemaakt laat ik het weten.

    Reageer
  32. Kan je de taart invriezen? Of eventueel invriezen zonder topping?

    Reageer
    • Hi Birgit,

      Je kunt de taart zonder topping per stukje invriezen. De taart blijft dan ca. 3 maanden goed.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  33. Hoi Quint,

    Wat een top recept weer!
    Alleen stap 5 is voor mijn gevoel wat onduidelijk. Er staat breng de kersen met aan de kook. Moet ik hier water toevoegen oid?






    Reageer
    • Hi Anne,

      Bedankt :). De kersen breng je zonder extra water aan de kook. Als de kersen iets warmer worden komt er veel vocht los. Het is dus niet nodig om water toe te voegen! Veel succes met het bakken.

      Gr,

      Quint

      Reageer
      • ”Breng de bevroren kersen met aan de kook”. Met wat dan?

        Reageer
        • Hi Gerben,

          Je kunt de bevroren kersen in een pannetje doen en boven een laag vuur aan de kook brengen. Je kookt het dan in het vocht wat los komt uit de kersen.

          Groetjes,

          Quint

          Reageer
  34. Super recept, iedereen vindt het lekker, bedankt, 😄👍






    Reageer
  35. Ik heb een vraagje. Ik wil de bovenste laag met aardbeien doen. Of anders bevroren rode fruit. Hoe doe ik dat? Moet ik de aardbeien dan ook verwarmen?






    Reageer
  36. Deze taart een paar dagen geleden gemaakt. Was erg lekker. De bodem was perfect gelukt.
    Ik ga hem over 2 dagen weer maken voor de verjaardag van mijn zoontje.






    Reageer
  37. Taart aan het maken, begreep helaas niet dat de monchou enz boven op de koek gedaan moest worden. Nu heb ik een geheel met smaken. Heel erg lekker, bedankt voor dit heerlijk recept.
    Jammer ga het nog een keer maken en hopelijk dan wel goed zo als het moet.
    Heb nooit dit eerder dit soort taarten gemaakt, dit is geheel nieuw voor mij.






    Reageer
  38. Erg lekker! Ik heb de gelatine vervangen door een halve theelepel xanthaangom.






    Reageer
  39. Gisteren gemaakt. We vonden het erg lekker. Dank je wel voor het recept.

    Reageer
    • Ik vraag mij af hoe er zo weinig koolhydraten in kunnen zitten. Alleen al in een doosje diepvries kersen van 100 gram zitten 15g koolhydraten. Je hebt 250 gram nodig voor de taart en al zou ik deze delen door 12 stukjes zit ik alleen met alleen de kersen over die 4,9 gram koolhydraten. Kan iemand mij uitleggen hoe dit zit haha?

      Reageer
      • Hi Romy,

        De hele taart bevat ca. 59,8 gr koolhydraten. 8,8 gram van het amandelmeel, 6 gram van de monchou, 7,5 gram van de slagroom en 37,5 gram van de kersen. Ik kom dan op 4,9 gr koolhydraten per puntje (59,8/12). Ik heb hierbij echt gekeken naar de voedingswaarden op elke verpakking. Hopelijk is het zo duidelijker!

        Gr,

        Quint

        Reageer
        • Ik heb hem gemaakt maar het aantal koolhydraten nog wat verder teruggebracht. Ik heb amandelmeel gebruikt dat 5,4 gram kh heeft. De topping heb ik gemaakt van 2 potjes aardbeien op sap (met zoetstof, van Fitini, ik koop dit in duitsland).(11 gram kh totaal) Ik heb deze uit laten lekken en opgewarmd met 1 eetlepel aardbeienjam van Cereal 3 gr. kh). voor ik de gelatine erdoorheen roerde. Samen met de monchou en de slagroom kom ik dan op 32,9 gram koolhydraten voor de hele taart. Hij smaakt geweldig !!






          Reageer
  40. Errug lekker! Volgende keer doe ik wat citroenrasp door het bodemmengsel, en gebruik ik iets minder zoetstof in de vulling.






    Reageer
  41. Heel lekker!






    Reageer
  42. Heel lekker, gemaakt voor Pasen, zal zeker voor herhaling vatbaar zijn !

    Reageer
  43. Ben heel benieuwd! Ik ga hem morgen uitproberen. Moet je alleen de bodem bekleden met bakpapier of ook de randen van de springvorm?

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*