Met dit koude en gure weer is niets lekkerder dan thuis opwarmen met een voedzame warme maaltijd. Wij denken dan gelijk aan een goed stoofpotje. We hebben al diverse stoofpotjes gemaakt, zoals onze rendang, goulash en hachee. Aan dat lijstje voegen we een nieuw recept toe, namelijk een Marokkaanse runderstoof. Super lekker, voedzaam en laag in koolhydraten.
Marokkaanse runderstoof maken
Dit recept is niet moeilijk te maken, het duurt alleen even voordat het klaar is omdat je het vlees moet stoven. Hoe langer het stooft, hoe malser het vlees en intenser de smaak. De basis voor deze smaak zijn Ras el Hanout kruiden. Dit is een Marokkaans kruidenmengsel dat vertaald ‘het beste van de winkel’ betekent. Ras el Hanout is warm en intens van smaak. Toepasselijk voor een stoofgerecht in deze winterse dagen.
Tips
Bij het stoofvlees serveer je een zelfgemaakt koolhydraatarm platbroodje. Het is ook mogelijk om dit weg te laten en te vervangen door een portie bloemkoolrijst. Het stoofpotje blijft 2 dagen goed in de koelkast. Vaak is het de volgende keer nog lekkerder, omdat in de koelkast smaakjes nog beter in het vlees trekken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.
Koolhydraatarme Marokkaanse runderstoof
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 240
- Totale tijd: 260
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Marokkaans
Ingrediënten
Stoofvlees
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 700 gr sukadelappen of riblappen
- zout en peper naar smaak
- 1 el kokosolie of olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 3 el ras el hanout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 laurierblad
- 7 peperkorrels
- 500 ml water, gekookt
- bosje verse peterselie of koriander (optioneel)
Platbrood
- 120 gr kokosmeel
- 1/4 tl baksoda of 1 tl bakpoeder
- 1/2 tot 1 tl zout
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl komijnpoeder
- 20 gr psylliumvezels
- 80 ml olijfolie
- 2 eieren (M)
- 230 ml heet water
- 4 el kokosolie
Bereidingswijze
- Stoofvlees. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de wortel in plakjes en nog een keer door de helft. Snijd de stengels bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de sukadelappen in stukjes en breng het vlees op smaak met zout en peper.
- Verhit 1 el kokosolie in de braadpan. Voeg het sukadevlees toe en bak deze rondom bruin. Haal de sukadelappen uit de pan en fruit de ui en de knoflook totdat de ui er glazig uitziet. Bak de wortel en bleekselderij 1 minuut mee en voeg de sukadelappen weer toe aan de pan.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Meng de specerijen samen met het gekookte water goed door elkaar. Voeg vervolgens het kruidenmengsel toe aan de braadpan, doe de deksel op de pan en laat 4 tot 5 uur stoven boven een laag vuur. Het vlees is gaar als het in stukken uit elkaar valt. Voeg tijdens het stoven indien nodig extra water toe. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Platbrood. Meng het kokosmeel met de baking soda en de kruiden. Voeg de psyllumvezels toe en roer dit door het meel. Voeg de olijfolie per el toe, zodat het langszaam wordt opgenomen.
- Klop de 2 eieren los en voeg dit toe aan het mengsel. Roer tot het een brokkelig beslag is. Giet 50 ml heet water per keer bij het brokkelige beslag. Laat het beslag eerst het water opnemen voordat je er nieuw water bij doet. Voeg net zo lang water toe totdat het mengsel nat is of het water op is..
- Verdeel het deeg in 8 gelijke deegballen en druk ze plat met je handen. Leg het platgedrukte deegballetje tussen twee bakpapier velletjes en rol dit met een deegroller uit tot een tortilla van 15 cm. Je kan het ook met je handen plat drukken. Druk de randjes iets terug als ze gespleten zijn.
- Smelt 1/2 el kokosolie en bak de broodjes ongeveer 2-3 minuten per kant. Herhaal deze stap totdat je 8 broodjes hebt gebakken.
- Verdeel het stoofvlees over 4 borden en serveer bij elk bord 2 broodjes en eventueel wat crème fraiche of met (zelfgemaakte) knoflooksaus. Garneer eventueel met verse peterselie of koriander.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de stoof + 2 platbroodjes)
- Calorieën: 680
- Vetten: 46,6
- Koolhydraten: 9
- Vezels: 18,2
- Eiwitten: 45,4
Heerlijk gerecht!! Het lukte mij lastig de platte broodjes te maken. Uiteindelijk heb ik er een stuk of 6 gemaakt. Ik kreeg het deeg niet los van het bakpapier. Even in de vriezer en met een hoop geduld is het aardig gelukt.
Heerlijk!
Heb er tijdens het koken wel een extra el r-e-h en een tl paprika poeder in gedaan. Miste iets aan smaak bij het proeven.
Maar verder: jam jam!
heerlijk! vandaag voor het eerst in de ecostoof. ben benieuwd!
Wat een heerlijk gerecht! Iets aangepast omdat er geen bleekselderij in de winkel was; dat heb ik vervangen door prei. Geen omkijken naar, lekker laten pruttelen in de slowcooker. De platte broodjes waren ook prima gelukt en smaakten er heerlijk bij. Dit ga ik zeker vaker maken.
hoelang in de slowcooker? en heb je de kruiden aangepast?
Het vlees is heerlijk maar de broodjes kreeg ik niet goed. Kon geen mooie platte broodjes maken van het deeg en viel helemaal uitelkaar tijdens het bakken. Qua smaak paste het wel goed bij het vlees.
Wat hebben we heerlijk gegeten. Zeker een recept om het meer te maken. De broodjes viwlen een beetje uitelkaar. Maar het smaakte top.