Oeuf en cocotte is een klassiek Frans gerecht die je in Nederland vaak met Pasen op tafel terugziet. Omdat dit recept zo geliefd is tijdens de paasbrunch hebben wij van deze oeuf en cocotte een koolhydraatarme paaseditie gemaakt. Oeuf en cocotte betekent simpelweg ‘ei in een potje’. Het klassieke basisrecept maak je met crème fraîche, peper en zout. Je kunt er verder aan toevoegen wat je lekker vindt. Deze oeuf en cocotte brengen wij op smaak met spinazie, zalm en bieslook.
Oeuf en cocotte maken
De klassieke oeuf en cocotte is een eitje in een ramekin en maak je met één ei en een eetlepel crème fraîche. Deze koolhydraatarme versie hebben wij iets aangepast zodat één schaaltje voldoende eiwit en vet bevat. Dit hebben wij gedaan door aan elk schaaltje een extra ei en eetlepel crème fraiche toe te voegen. Eiwitten bij het ontbijt zijn extra belangrijk op een feestdag zoals Pasen. Je bent met voldoende eiwitten langer verzadigd en hebt minder behoefte aan tussendoortjes. Zo maak je het jezelf net iets makkelijker met al die heerlijke paaseitjes op tafel.
Tips
Eet je lactosevrij of hou je niet zo van crème fraîche? Dan kun je in dit recept de crème fraîche vervangen door kokosroom. Zet voor de kokosroom de avond van tevoren een pakje kokosmelk van 17% vet in de koelkast zodat je kokosmelk de volgende dag dik genoeg is. De zalm kun je ook vervangen door bacon of iets anders naar keuze. Het eigeel in dit recept is bij het serveren nog zacht, dit geldt ook voor het eiwit. Wil je dit liever niet? Zet het schaaltje dan een paar minuten extra in de oven. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere paas en ontbijt recepten.
Oeuf en cocotte met gerookte zalm
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 35
- Porties: 2 schaaltjes 1x
- Categorie: Ontbijt
- Keuken: Frans
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 3 el crème fraîche
- 50 verse (baby) spinazie
- 100 gr gerookte zalm
- handje verse bieslook
- 2 sneetjes keto brood (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 C en vet 2 ramekins in met boter of olie. Snijd vervolgens de gerookte zalm in reepjes en die bieslook fijn.
- Roerbak de spinazie kort in een koekenpan beetgaar, totdat het is geslonken. Verdeel de spinazie over de ramekins. Klop vervolgens 1 el crème fraîche (of 2 el kokosroom) met 2 eieren in een mengkom samen met peper en zout.
- Verdeel de losgeklopte eieren over de schaaltjes. Verdeel de helft van de gerookte zalm over de schaaltjes en schep 1 el crème fraiche per schaaltje erbij.
- Plaats de schaaltjes ongeveer 15-20 min in de voorverwarmde oven, totdat het ei gestold is
- Haal de schaaltjes uit de oven en voeg aan elk schaaltje een heel ei toe. Bak nog eens 5 minuten, totdat het eiwit net gestold is, maar het eigeel nog zacht is.
- Snijd ondertussen 2 plakjes keto brood en rooster deze kort (optioneel). Haal de schaaltjes na het bakken uit de oven en breng op smaak met zout en peper en garneer met de overgebleven zalm en versie bieslook
- Serveer met het brood en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 schaaltje
- Calorieën: 305
- Vetten: 22,4
- Koolhydraten: 0,5
- Eiwitten: 24,8