Collageen krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht in de media en op diverse fora en sociale media. Dat is niet zonder reden, diverse onderzoeken bevestigen de positieve effecten inname van extra collageen heeft op het lichaam. Collageen is vooral bekend om het feit dat het goed is voor de huid. Zo zorgt het voor een goede vochtbalans en verbeterde elasticiteit. Collageen kent echter veel meer voordelen, zoals het sterk en soepel houden van onze botten, pezen en gewrichten. Collageen kan zelfs helpen om gewrichtspijn te verminderen. Maar wat is collageen eigenlijk? Moet ik extra collageen nemen, zo ja welke soort? Wij leggen het uit!
Collageen: wat is het eigenlijk?
Collageen is een eiwit dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Het is een structuureiwit dat van nature voorkomt in het lichaam en zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van de huid, haar, nagels, gewrichten, botten en spieren. Collageen zit in de huid tussen de verschillende huidlagen in. Naast collageen vind je in deze tussenruimte ook elastine. Elastine zorgt er samen met collageen voor dat de huid zijn soepelheid, elasticiteit en stevigheid houdt.
Om het nog iets ingewikkelder te maken bestaan er ook nog veel verschillende vormen van collageen. Het type collageen dat het meest voorkomt, is type 1. Type 1 collageen bevindt zich in de huid, haar, nagels, bloedvaten, kraakbeen, botten en pezen. Type 2 zit voornamelijk in het kraakbeen. Type 3 bevindt zich in huid en de hoeveelheid in de huid neemt af naarmate je ouder wordt. In principe bestaat ons lichaam in totaal voor 90% uit type 1 collageen. De overige 10% is verdeeld over de andere types.
Waarom extra collageen nemen? Het lichaam maakt het toch zelf aan?
Het lichaam maakt dus zelf collageen aan, maar niet alle types in dezelfde hoeveelheid. Zoals je hierboven al gelezen hebt, neemt de aanmaak van type 3 collageen (collageen in de huid) af naarmate je ouder wordt. Dit geld niet alleen voor type 3, maar de totale collageen aanmaak neemt af. Vanaf ongeveer 25 jaar neemt de aanmaak van collageen langzaam af. Dit is te merken aan de huid. Hoe ouder je wordt, hoe slapper de huid is en hoe meer lijntjes en rimpels er ontstaan. Rond je 50ste maakt het lichaam zelf bijna tot geen collageen meer aan. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het nemen van collageen kan helpen om de vorming van rimpels te vertragen
Alle voordelen van collageen op een rijtje
Collageen heeft veel belangrijke functies in het lichaam We hebben al heel wat voordelen genoemd van collageen, maar hieronder hebben we ze even kort opgesomd namelijk:
- Soepelheid van spieren, gewrichten, pezen en botten
- Versteviging van spieren, pezen, banden en botten
- Betere vochtbalans, stevigheid en elasticiteit van de huid
- Belangrijk bij groei van nagels en haar
Voldoende collageen kan een positief effect hebben op vermindering van gewrichtsklachten, zoals artrose. Daarnaast helpt het bij de instandhouding van sterk en glanzend haar en kan het rimpelvorming verminderen of vertragen.
Welke producten bevatten veel collageen?
Voedingsmiddelen die veel collageen bevatten zijn visgraten en schubben, gelatine en vlees. Voornamelijk in de huid en de botten van vis en vlees zit collageen. Bouillon getrokken van bijvoorbeeld kippenbotten bevat ontzettend veel collageen. Vis, behalve de schubben van de vis, bevatten minder collageen dan vlees. Vergeleken met vroeger krijgen we nu veel minder collageen binnen omdat we de delen van het dier, waar veel collageen in zit, niet meer gebruiken. Vroeger maakte we veel vaker een bouillon die getrokken was van botten en huid van een dier. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor de kant-en-klare blokjes bouillon, die helaas geen collageen bevatten.
Het is aan te raden om deze producten te verwerken in een maaltijd. Geen fan van vis of bottenbouillon? Kijk dan eens naar een supplement, zoals collageen poeder. Hieronder meer daarover.
Verschillende soorten collageen poeder en supplementen
Er zijn super veel verschillende soorten collageen verkrijgbaar, zowel dierlijk als plantaardig. Plantaardig collageen bevat vaak ingrediënten die de collageen aanmaak in het lichaam stimuleren. Hierbij wordt geen collageen ingenomen. Plantaardige collageen bestaat dus eigenlijk niet, want collageen is altijd dierlijk. Dit komt omdat collageen door dieren wordt aangemaakt, maar niet door planten.
Dierlijk collageen (2 soorten)
Van de dierlijke vorm komt rundercollageen en viscollageen het meest voor. Beide vormen leveren dit (collageen) eiwit en werken in het lichaam hetzelfde. Het enige verschil is dat viscollageen qua structuur het meest lijkt op het collageen dat ons lichaam zelf aanmaakt. Ons lichaam neemt viscollageen daarom iets beter op dan rundercollageen. Daarnaast levert viscollageen ook omega-3 vetzuren die de huidcellen beschermen en ontstekingen in het lichaam tegengaan. Viscollageen wordt vaak gemaakt van de graat en huid van kabeljauw.
Let vooral hier op bij het uitkiezen van je supplement
Bij het uitkiezen van een collageen supplement is het belangrijk om te letten op de zuiverheid van het collageen poeder en of het gehydrolyseerd is. Gehydrolyseerd collageen betekent dat de eiwitmoleculen klein genoeg zijn, om door het lichaam opgenomen te worden. Kies daarnaast altijd een bij voorkeur collageen poeder afkomstig van vissen, want deze soort wordt beter opgenomen door het lichaam.
Wat stimuleert de aanmaak van collageen?
Er zijn veel voedingsmiddelen die de aanmaak van collageen bevorderen. Dit zie je ook terug in de plantaardige versies van collageen. Vitamine C is de bouwstof van collageen. Uit veel onderzoek blijkt ook dat vitamine C de opname van collageen bevordert en ook de aanmaak van collageen stimuleert. Bij gebrek aan vitamine C kan collageen niet goed worden opgebouwd in het lichaam. Daarnaast stimuleren ook mineralen als zink, koper, selenium en zwavel de aanmaak van collageen. Maar waar vind je dit in?
- Vitamine C → Spruitjes, bladgroente, broccoli, aardbeien, rode paprika
- Zink → Schaal en schelpdieren, vlees, bonen, pecannoten
- Koper → Orgaanvlees, schaal en schelpdieren, noten, zaden en pitten
- Selenium → Paranoten, vis, vlees en eieren
- Zwavel → Mosselen/vis, kip, paranoten, pinda’s en parmezaanse kaas
Wat de aanmaak van collageen juist vermindert zijn suikers en snelle koolhydraten. Iets waar je niet zo snel mee te maken hebt als je een koolhydraatarm dieet volgt. Daarnaast zorgen ook toxische stoffen uit het milieu, roken, cafeïne, alcohol, stress en de zon voor een afname van collageen.
Hoe en wanneer neem ik collageen?
Collageen kun je op elk moment van de dag innemen. Het maakt niet uit of je dit op nuchtere maag doet of op het einde van de dag. Collageen neem je het liefst in combinatie met vitamine c. Dit kun je doen door een supplement vitamine C te nemen, vitamine C rijke voeding erbij te eten of een collageen capsule/poeder te nemen waar vitamine C in verwerkt zit.
Collageen poeder kun je in principe overal in verwerken. Het lost gemakkelijk en kan ook verwarmd worden. Zelf vind ik het makkelijker om collageen te nemen in de ochtend. Het is vaak makkelijker om Enkele voorbeelden hoe je collageen kunt nemen is:
- 1 theelepel in je koffie
- 1 eetlepel in je smoothie
- 1 eetlepel in je ontbijtpap
- 1 eetlepel in je yoghurt
- 1 eetlepel in je saus bij het avondeten
Voeg het toe aan wat voor jou werkt. Vind je de smaak overheersend dan kan het helpen om het te verwerken in een recept zoals in je smoothie bowl. Je zult het collageen dan minder proeven dan als je deze aan je bakje yoghurt toevoegt.
Speciaal collageen voor het keto dieet?
Er bestaan ook speciale collageen poeders voor het keto en koolhydraatarm dieet. Deze bevat naast vis collageen, vaak ook toegevoegd vitamine C, vitamine D3 en MCT olie. Vitamine D3 is een vitamine die niet bijdraagt aan de opname van collageen, maar wel belangrijk is voor ons lichaam. In Nederland krijgen wij weinig vitamine D3 binnen. Het is daarom ook belangrijk om altijd extra vitamine D3 te nemen in de vorm van suppletie. De toevoeging van vitamine D3 aan je dagelijkse portie collageen, is een ideale vervanger voor je vitamine D3 suppletie. In keto collageen zit ook MCT olie. Deze toevoeging is erg prettig voor in een keto/ koolhydraatarme levensstijl omdat MCT olie de bloedsuiker stabiel houdt. Eiwitten worden namelijk deels omgezet in koolhydraten waardoor het invloed heeft op de bloedsuiker. Vetten houden de bloedsuiker weer stabiel. De toevoeging van MCT olie is daarvoor perfect. Daarnaast zorgt MCT-olie ook voor het hebben van een constante energie. Een combinatie van collageen met MCT olie is dus zeker aan te raden.
Waar koop ik collageen?
Collageen is sinds kort te koop op onze eigen webshop Lowcarbcenter. Wij verkopen de keto viscollageen met vitamine C, D3 en MCT olie. Daarnaast is collageen ook online of in verschillende gezondheidswinkels te koop. Nogmaals let goed op de ingrediënten. Je wilt je lichaam alleen voeden met de puurste vorm van collageen.