Bruschetta’s zijn afkomstig uit een streek in het midden van Italië en worden vaak gegeten als voorgerecht of tussendoortje, maar zijn ook vaak een onderdeel van de antipasti plank. De originele bruschetta is een geroosterd/gegrild broodje dat ingesmeerd is met olijfolie, peper, zout en knoflook. Op dit originele recept wordt vaak gevarieerd met tomaten of andere groente, kaas en verse kruiden. Deze bruschetta is gemaakt met pruimtomaatjes, knoflook, een sjalotje en verse basilicum geserveerd op een koolhydraatarm stokbroodje. Ideaal als voorgerecht, als borrelhapje of als lunchgerecht met enkele toevoegingen.
Bruschetta met tomaten
We gebruiken voor dit recept tomaten en basilicum als extra toevoeging. Tomaten bevatten veel vitamine B11 en vitamine C. Daarnaast zijn ze ook rijk aan kalium en een kleine hoeveelheid magnesium. Voor dit recept gebruiken we pruimtomaatjes omdat deze een heerlijke, vol zoete en aromatische smaak hebben. Ze zijn ook sterker van smaak dan de cherrytomaatjes. Kies het liefst voor biologische pruimtomaatjes als je de mogelijkheid hebt. Verwijder de pitjes en het vochtige gedeelte van de tomaatjes zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Door ze te ontpitten krijg je niet van die natte broodjes en blijven ze lekker knapperig.
Koolhydraatarm stokbrood
Voor het stokbrood gebruiken we onze eigen keto Lowcarbchef broodmix. Het recept voor dit koolhydraatarme stokbrood staat op onze website. Voor de bruschetta’s is het belangrijk om de broodjes goed te grillen of roosteren zodat ze knapperig worden. Smeer ze van tevoren in met olijfolie en knoflook voor een lekkere smaak. Ze zullen hierdoor ook makkelijker knapperig worden.
Tips
Wil je deze bruschetta’s eten als lunch? Neem dan 3 stukjes bruschetta per persoon en voeg hier per persoon een bol (buffel)mozzarella aan toe, zodat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere lunch en voorgerechten.
Koolhydraatarme bruschetta
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 20
- Porties: 8 stukjes 1x
- Categorie: Lunch, Voorgerecht
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
- 1x Lowcarbchef keto stokbrood (recept)
- 10 mini pruimtomaatjes (170 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 2 el verse basilicum
- 1 tl oregano
- 1 tot 2 tl balsamico
- 2 el olijfolie
- extra olijfolie voor broodjes
- zout en peper naar smaak
- optioneel: buffelmozzarella
Bereidingswijze
- Was de tomaatjes en verwijder het sap met de zaadjes. Snijd in vierkante blokjes en doe ze in een kom. Snipper de sjalot en snij de knoflook en basilicum klein. Voeg dit toe aan de tomaten. Bewaar een klein beetje knoflook.
- Snij het stokbrood in sneetjes en gebruik 8 sneetjes voor dit recept. Doe een beetje olijfolie samen met de overgebleven knoflook in een andere kom en meng dit goed. Dip nu de sneetjes brood in het olijfolie mengsel.
- Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Bak de broodjes in de pan totdat ze goed bruin en krokant zijn. Let op dat je ze niet laat verbranden.
- Maak ondertussen het tomatenmengsel af door de olijfolie en balsamico samen met peper en zout toe te voegen en dit goed te mengen. Voeg naar smaak nog wat extra balsamico toe.
- Als de sneetjes brood klaar zijn, haal je ze uit de pan en leg je deze op een bord. Voeg per sneetje een grote eetlepel van het tomatenmengsel toe. Garneer met wat verse basilicum.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje brood met bruschetta
- Calorieën: 115
- Vetten: 6,3
- Koolhydraten: 2,7
- Eiwitten: 6,7