Met het herfst weer in aantocht krijgen we ook meer zin in een warm ontbijtje. Het warmt je lichaam lekker op en geeft net iets meer energie. Dit recept is een warme ontbijtpap gemaakt van pompoen. Kook een flinke hoeveelheid pompoen in het weekend zodat je doordeweeks binnen een paar minuten dit energieke ontbijtje op tafel zet!
Wat kun je met pompoen doen?
De pompoen en de herfst zijn twee begrippen die bij elkaar horen. Niet alleen met Halloween wordt de pompoen in allerlei combinaties gebruikt, maar ook in recepten kun je dit ingrediënt op veel verschillende manieren gebruiken. Pompoen is een groente die zoet van smaak is en daardoor goed verwerkt kan worden in ontbijt receptjes, zoals deze ontbijtpap. De pompoen is laag in koolhydraten en bevat veel vezels. De vezels uit de pompoen helpen bij het stabiliseren van je bloedsuiker. Een stabiele bloedsuiker bij het ontbijt zorgt voor minder trek op de rest van de dag. Aan dit recept voegen we ook kaneel toe. Kaneel staat ook bekend om zijn bloedsuikerspiegel verlagende werking.
Ontbijtpap met pompoen maken
De basis en smaakmaker voor deze ontbijtpap is pompoen. We pureren hiervoor gekookte pompoen en voeg dit samen met kokosmelk toe aan een pannetje. De ontbijtpap binden we met hennepzaad en gebroken lijnzaad. Beide zaden zijn hoog in omega-3 vetzuren (ontstekingsverlagende vetzuren). Hennepzaad bevat daarnaast ook veel eiwitten. Om het ontbijt aan de eiwitbehoefte te laten voldoen voegen we wat collageen toe. Je kunt ook eiwitpoeder gebruiken. Ten slotte voegen we voor een lekker herfst smaakje kaneel en een klein beetje amandelmeel toe.
Variatietips
De kokosmelk kun je ook vervangen door ongezoete amandelmelk. Denk er dan wel aan dat het ontbijt dan een stuk lager is in vetten. Voeg er bijvoorbeeld een beetje MCT of kokosolie aan toe, om in je energie te voorzien. Met de toppings kun je ook variëren. Goede toevoegingen zijn: amandelpasta, pecannoten, zonnebloempitten, cacaonibs, blauwe bessen of frambozen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ontbijt recepten!
Keto ontbijtpap met pompoen
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 100 gr pompoenblokjes
- 2 el hennepzaad
- 1 el gebroken lijnzaad
- 1 el amandelmeel of kokosmeel
- 5 gr erythritol (optioneel)
- 1 el collageen of eiwitpoeder
- 1 tl kaneel
- 135 ml kokosmelk, 17% vet
- snufje zout
Bereidingswijze
- Kook de pompoenblokjes, totdat je er met een vork doorheen kunt prikken. Giet af en pureer de blokjes met een staafmixer tot puree.
- Voeg alle droge ingrediënten toe aan een steelpan en roer de pompoenpuree door de ingrediënten. Voeg de volvette kokosmelk toe aan het pannetje en zet het vuur aan.
- Roer de pap tot goed door elkaar en verwarm boven een laag vuur. Laat de pap ca. 5 minuten boven een laag vuur indikken, tot de gewenste dikte.
- Haal de pan van het vuur en voeg een snufje zout toe. Schep de pap in een kommetje en garneer met pecannoten, bosbessen en eventueel andere toppings.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 498
- Vetten: 40,5
- Koolhydraten: 7,1
- Vezels: 9,7
- Eiwitten: 17,8
Zo’n heerlijke pap is dit. Echt genieten.
Hoeveel pompoenpuree maak je van die 100 gr pompoen ongeveer, ik heb nl al pompoen puree klaar staan
Hi Monique, dan kun je ongeveer 85 gram pompoenpuree gebruiken.