Witlof kun je gekookt of gebakken serveren, maar wist je dat witlof ook koud erg lekker is? In dit recept maken we met rauwe witlof een heerlijke maaltijdsalade. De basis voor deze salade is witlof met als belangrijkste smaakmakers tonijn en ei. Een heerlijke combinatie van verschillende smaakjes. De salade maak je binnen 20 minuten klaar. Dit maakt het ideaal om te maken op een drukke doordeweekse dag.
Witlofsalade maken
Witlof is niet alleen heel lekker, maar ook gezond en laag in koolhydraten! Het bevat veel vitamines en is rijk aan foliumzuur. Witlof staat bekend om zijn bittere smaak. Dit is alleen niet meer zo erg als vroeger. De kegel van witlof is het bitterste gedeelte. In deze salade snijden we de kegel eruit zodat de salade geen bittere smaak heeft.
We combineren deze salade met tonijn en ei. Tonijn uit blik is niet alleen goedkoop, maar ook gemakkelijk. Je kunt altijd een blikje kwijt in je voorraadkast zodat je altijd een gezonde eiwitbron in huis hebt. Kies voor tonijn op basis van olijfolie. Tonijn is van zichzelf laag in vetten. Door de olijfolie krijgt het niet alleen meer smaak, maar het geeft jou ook meer energie.
Tips
Je kunt de pijnboompitten eventueel vervangen door pompoenpitten of zonnebloempitten. Walnoten of een andere notensoort werkt ook goed in deze salade! Je kunt er altijd nog extra groenten zoals komkommer aan toevoegen. Kijk wat je in je koelkast hebt liggen en wat er lekker bij is. Geen fan van tonijn? Bekijk dan ons recept voor witlofsalade met ei en kaas.
Witlofsalade met tonijn
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 20
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch
Ingrediënten
- 2 eieren (M)
- 2 stronkjes witlof (250 gr)
- 15 gr pijnboompitten
- 1/2 rode paprika
- 1 avocado
- 1 blikje tonijn op basis van olijfolie
- 1 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 tl mosterd
- zout en peper naar smaak
- 50 gr rucola slamelange
- 2 el olijfolie
- 20 gr kappertjes
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Breng een pan met water aan de kook. Voeg de eieren toe en kook ze in 6 minuten zacht of in 8 minuten hard. Maak ondertussen de stronkjes witlof schoon en snijd de onderkant eraf. Halveer de stronken, verwijder de bittere kern en snijd de witlof in reepjes.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan boven een middelhoog vuur. Let goed op, want de pitten kunnen snel verbranden. Snijd vervolgens de paprika en avocado in blokjes.
- Laat het blikje tonijn uitlekken en voeg de tonijnmoot toe aan een kom. Voeg mayonaise, yoghurt, citroensap en mosterd toe en meng goed door elkaar.
- Laat de eieren na het koken schrikken en snijd deze in plakjes. Verdeel de gesneden witlof, paprika, avocado, sla en ei over 2 borden. Schep de tonijn op de borden en garneer met kappertjes en pijnboompitten. Besprenkel de salade met een klein beetje olijfolie.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 515
- Vetten: 41
- Koolhydraten: 9,1
- Vezels: 6,1
- Eiwitten: 24,9
Dit was echt een heerlijke lunch maaltijd!
Manlief en ik hebben genoten!
Bedankt voor dit recept, komt vaker op tafel.
ipv pijnboompitten, zonnebloempitten….. net zo lekker, maar veel goedkoper
Echt lekker! En het vult behoorlijk.