Pastinaaksoep met feta en walnoten.

Geroosterde pastinaaksoep met feta

We zitten midden in de herfst en dat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke groenten van eigen bodem. Deze maand liggen de eerste oogst pastinaak uit Nederland in de winkels. Pastinaak is een heerlijke groente die je verschillende manieren kunt bereiden. In dit recept hebben we van pastinaak een heerlijk soepje gemaakt. Pastinaak is van zichzelf licht gezoet en gaat goed samen met een topping van feta en walnoten. Deze soep is makkelijk te bereiden en vanuit de oven in een handomdraai klaar.

Is pastinaak gezond?

De pastinaak is een witte wortel en bevat weinig calorieën. De pastinaak bevat veel antioxidanten, mineralen en vitamines zoals vitamine C. Daarnaast is de pastinaak rijk aan vezels en het bevat voornamelijk prebiotische vezels die goed zijn voor de vertering. De pastinaak is iets hoger in koolhydraten (11 g per 100 g) dan bijvoorbeeld knolselderij, maar past nog steeds goed thuis in een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet.

Pastinaaksoep maken

Voor dit recept roosteren we de pastinaak in de oven. Geroosterde pastinaak geeft de soep een hele andere smaak dan als je deze alleen kookt. Zeker de moeite waard dus om deze een half uurtje in de oven te laten roosteren. We combineren de pastinaak met knoflook, tijm en wat cayennepeper. De scherpe ondertoon van de cayennepeper gaat goed samen met de zoete smaak van de pastinaak. Voor de bouillon gebruiken we kippen bottenbouillon. Dit bevat eiwitten en veel collageen. Door dit te gebruiken zit je in de soep al snel een stuk hoger in je eiwitinname. Je kunt ook een groentebouillonblokje gebruiken. Als je deze gebruikt, eet dan wat extra eiwitten bij de soep om het volwaardig te maken. Voeg wat extra feta toe aan de soep of eet er een stukje kip bij. Je kunt er ook een extra eitje bij eten.

Tips
De soep is voor 4 personen. Je kunt deze soep eten als lunch of hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht. Maak de portie dan alleen iets kleiner. Je kunt het koolhydraatarme broodje of cracker dan weglaten. Als je de soep te dik vindt, kun je er wat extra bouillon of water aan toevoegen. Wil je een soep met minder koolhydraten? Vervang de helft van de pastinaak door knolselderij, een kom bevat dan 16,3 gram koolhydraten.Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pastinaaksoep met feta en walnoten.

Geroosterde pastinaaksoep met feta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 2 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 4 kommen 1x

Ingrediënten

Schaal
  • 700 gr pastinaak
  • 2 kleine uien (gele)
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 tl cayennepeper
  • 6 takjes verse tijm
  • 750 ml tot 1 liter water
  • 5 tl kippenbouillonpoeder of 1 tot 2 blokjes groente bouillon
  • 200 gr feta
  • 75 gr walnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de pastinaak en snijd deze in grove stukken. Pel de ui en knoflook en snijd de ui in kwartjes en plet de knoflook.
  2. Leg de pastinaak, ui en knoflook op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie. Kruid de groente met zout, peper en cayennepeper. Hussel goed door elkaar en leg een paar takjes tijm tussen de pastinaak.
  3. Bak de pastinaak, knoflook en ui 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege de groente een keer om.
  4. Voeg de gebakken groente na het bakken toe aan een grote soeppan. Voeg het water en de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur uit als de soep kookt en de bouillon is opgelost.
  5. Schenk wat vocht uit de soep voordat je begint met pureren. Pureer de soep helemaal fijn. Voeg als de soep te dik blijft de overgebleven bouillon toe en voeg indien gewenst nog wat extra heet water toe.
  6. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra zout, peper en cayennepeper. Verdeel de soep over de soepkommen en garneer met de geroosterde walnoten, feta. Druppel er nog wat olijfolie doorheen. Serveer er eventueel een koolhydraatarme cracker of broodje bij met ei, avocado en feta.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kom
  • Calorieën: 462
  • Vetten: 32,9
  • Koolhydraten: 21,5
  • Vezels: 10,1
  • Eiwitten: 15,1

 

Pastinaaksoep met feta en walnoten.

Tags

4 Reacties

  1. Heerlijk dikke soep. De groenten grillen geeft een heerlijke smaak.






    Reageer
  2. Jeanne vd Boomen

    Ik heb de soep gemaakt zonder gebruik van bouillonblokjes maar wel met 1 liter zelfgemaakte bottenbouillon!
    Het is een heerlijke soep geworden!
    Dankjewel voor het recept!
    Groetjes Jeanne






    Reageer
  3. Hoeveel bouillon heb je nodig? Dat ontbreekt bij de ingrediënten.

    Reageer
    • Hi Anneke,

      Het staat er nu bij! Moest zijn 1 tot 2 bouillonblokjes (zie aanwijzing op verpakking) of 5 tl bottenobouillonpoeder

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*