Een bakje yoghurt in de ochtend is niet compleet zonder een voedzame muesli of granola. Kant-en-klare granola bevat veel suiker en de koolhydraatarme versies zijn redelijk prijzig. Met dit recept maak je gemakkelijk je eigen voorraad koolhydraatarme granola. We maken deze keto granola van noten, pitten, zaden en pumpkin spice kruiden.
Keto granola samenstellen
Voor deze granola gebruiken we een notenmix van amandelen, walnoten en pecannoten. Deze noten zijn goed verkrijgbaar en laag in koolhydraten. In de granola kun je ook andere noten gebruiken, maar let erop dat cashewnoten en pistachenoten wat hoger zijn in koolhydraten. Macadamianoten, paranoten of hazelnoten zijn noten die je wel kunt gebruiken. Je kunt ook de helft van de hoeveelheid in het recept vervangen, zodat je een mix krijgt van vier noten in plaats van drie. Er zijn ook kant-en-klare notenmix zakken te koop. Altijd even de ingrediënten controleren, maar deze kun je ook gebruiken!
Keto granola maken
De smaak van deze granola komt van de kruiden die we gebruiken. Pumpkin spice kruiden kun je gemakkelijk zelf maken of kant-en-klaar kopen in onze webshop lowcarbcenter. Het is een mix van kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Het is een heerlijke toevoeging aan zoete baksels of recepten zoals deze.
Naast de noten, pitten en zaden voegen we twee opgeklopte eiwitten toe aan de granola. De eiwitten zorgen ervoor dat de granola krokant wordt en aan elkaar blijft kleven. De eiwitten geven de granola ook extra eiwit. De rauwe eiwitten die je toevoegt bakken mee in de oven. Je kunt de granola dus ook met de toevoeging van het eiwit zeker een paar weken in een luchtdichte pot bewaren.
Tips
Als je geen pumpkin spice kruiden in huis hebt, kun je ook speculaas of koekkruiden gebruiken. Zet het vuur niet te hoog als je de kokosolie gaat verwarmen met de erythritol. De erythritol wordt dan minder goed opgenomen en gaat kristalliseren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
Keto pumpkin spice granola
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 45
- Porties: ca. 590 gram
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 100 gr pecannoten, ongebrand
- 125 gr amandelen, ongebrand
- 100 gr walnoten, ongebrand
- 40 gr lijnzaad, heel
- 65 gr pompoenpitten
- 1 tot 2 el pumpkin spice kruiden
- 25 gr eiwitpoeder, vanille (optioneel)
- snufje zout
- 65 gr kokosolie
- 4 el erythritol
- 2 eiwitten (van M eieren)
- 50 gr kokossnippers
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Doe de noten in een keukenmachine en mix een paar keer totdat de noten grof gehakt zijn. Je kunt dit eventueel ook met een mes doen.
- Schep de gehakte noten in een mengkom en voeg het lijnzaad, pompoenpitten, pumpkin spice mix, eiwitpoeder en snufje zout toe. Meng alles door elkaar.
- Zet een steelpannetje op laag vuur en smelt de kokosolie met de erythritol samen totdat de erythritol is opgelost. Splits ondertussen de eieren en klop met een mixer het eiwit stijf.
- Voeg de kokosolie toe aan het notenmengsel en roer goed. Schep vervolgens voorzichtig het eiwit er doorheen. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een braadslede. Vergeet de braadslede dan niet in te vetten of gebruik ook hiervoor een vel bakpapier.
- Schep de granola op de bakplaat en spreid het uit zodat er overal evenveel ligt. Bak de granola 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de plaat met granola uit de oven en schep wat los. Voeg de kokosvlokken toe en schep dit door de granola.
- Bak de granola met kokosrasp nog eens 5 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten, want kokos kan snel verbranden.
- Laat de granola na het bakken volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte weckpot.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (35 gram)
- Calorieën: 223
- Vetten: 20,7
- Koolhydraten: 2,1
- Vezels: 2,5
- Eiwitten: 5,8
Heerlijke granola, maak het wekelijks en het is elke keer weer een feestje.
Ik doe de kokos er meteen bij en zet m 45 min op 140 graden. Na 45 min de oven deur op n kier en af laten koelen.
Helemaal afgekoeld bewaren in afsluitbare box.
Dikke duim voor het heerlijke recept!
Makkelijk te maken en heel erg lekker!
Wat is dit lekker!!! Voor mij bijna geen verschil met cruseli.. net zo krokant en smaakvol. Alleen veel gezonder 😉 Echt een aanrader. Dankjewel voor het delen van het recept! Mijn rookmelder ging wel even af toen de oven open ging. Was niet verbrand maar waarschijnlijk komt er veel stoom vrij ☺️
Lekkerste granola ever, zeker mijn favoriet. Ik heb mijn pumpkin spice zelf gemaakt en dit moet wel t meest magische kruidenpotje in mijn kast zijn.
Heerlijk had wel een zak met al gemengde noten en chiazaad ipv lijnzaad. Ook 20 min op de aangegeven temperatuur 160 toen zachter op 100 en oven afgezet daarna in de oven laten zitten tot de oven koud was. Doordat de stukjes aan elkaar plakken kan het evt ook als snackje voor lekkere trek. De ander koolhydraatarme granola is ook lekker .Omdat ik dit zo lekker vind met yoghurt of kwark en mijn dochter ook maak ik iedere week een volle ovenplaat.
Superblij met dit recept! Niet langer meer die dure pakken keto granola.
Wel een tipje: Ik heb de eerste keer dit recept in z’n geheel gevolgd, maar had een erg ‘gebakken’ smaak … noten verbranden snel..
Nu bak ik hem eerst een half uur op 125°C en dan nog drie kwartier op 90°C en dan issie echt perfect.