Een ovenschotel is niet alleen heel makkelijk te bereiden, je kunt er ook eindeloos mee variëren. We komen dit keer met een ovenschotel van pompoen en gehakt. De aardappel laag vervangen we in dit recept door een combinatie van pompoen, pastinaak en wortel. Een gezonde ovenschotel boordevol groenten!
Hoe maak je pompoenpuree?
Deze vrolijke ovenschotel krijgt zijn kleur van de pompoen. De pompoen verwerken we zowel in de puree als in de blokjes tussen het gehakt. We gebruiken in dit recept de hokkaido pompoen. Deze hoef je niet te schillen en heeft naast de zoete smaak van de pompoen ook een nootachtig tintje. Je kunt ook een andere pompoensoort gebruiken voor dit recept, maar zoek altijd even op of je de schil kunt eten. Voor de puree combineren de pompoen met pastinaak en wortel. Deze drie groenten roosteren we samen en pureren we tot een gladde puree. We kiezen ervoor om de groenten te roosteren in plaats van te koken. Door de groenten te roosteren, krijgen ze een hele andere smaak en het scheelt weer een extra pan.
De vulling maken
De schotel vullen we met een laagje gehakt in combinatie met champignons, pompoenblokjes, verse koriander of peterselie en gedroogde kruiden. Je kunt er eventueel nog extra pittige kruiden aan toevoegen als je daar van houdt. Een ovenschotel is niet compleet zonder het laagje kaas. Wij gebruiken in dit recept geitenkaas, maar deze kun je ook vervangen door oude kaas.
Tips
Voeg eventueel meer groente toe aan de vulling. Handig als je restjes groente over hebt in de groentelade. De schotel is lekker om te serveren met een frisse salade. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel recepten.
Gehaktschotel met pompoenpuree
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 50
- Totale tijd: 70
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
- 450 gr hokkaido pompoen of flespompoen
- 1 pastinaak (170 gr)
- 1 wortel (100 gr)
- 2 el olijfolie
- 1 tl gemalen koriander of peterselie
- 1 tl nigellazaad
- 1 stengel bosui
- 2 teentjes knoflook
- 125 gr champignons
- 350 gr rundergehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl kurkumapoeder
- scheutje melk of kookroom
- 40 gr geraspte (geiten)kaas
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Was de pompoen, pastinaak en wortel en snijd de groente in blokjes.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en voeg de gesneden groente toe. Besprenkel met 1 el olijfolie, gemalen koriander of peterselie, nigellazaad en peper en zout naar smaak.
- Bak de groente 25 minuten in de voorverwarmde oven en schep halverwege de baktijd de groente even om.
- Snijd ondertussen de bosui en knoflook fijn, en de champignons in vieren. Verwarm een el olijfolie in een hapjespan. Fruit de knoflook en voeg dan het gehakt toe. Rul het gehakt en voeg dan de tomatenpuree, kurkuma en zout en peper toe. Bak dit kort mee.
- Voeg ten slotte de champignons en bosui toe en bak deze ook even kort mee.
- Haal de groente uit de oven en voeg de helft van de pompoenblokjes toe aan het gehakt in de pan. Bak nog een minuutje mee en zet het vuur dan uit.
- Doe de rest van de pompoen, wortel en pastinaak in een keukenmachine of gebruik een staafmixer en mix tot een gladde puree. Voeg er een scheutje melk of kookroom toe om het dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in en voeg het gehaktmengsel toe. Rasp er wat kaas overheen. Verdeel de pompoenpuree over het gehakt en strijk glad. Strooi de overige kaas over de puree en zet in de oven voor 20-25 minuten.
- Haal de ovenschotel uit de oven en verdeel over 3 borden. Serveer met een lekkere groene salade.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/3 van de schotel
- Calorieën: 456
- Vetten: 30
- Koolhydraten: 13
- Vezels: 5,9
- Eiwitten: 29,8
Ongelooflijk lekker!
Super lekker!!! Dit gaat vaker op het menu.
Heeeeerlijks mmmmm
Oh wat was dit heerlijk! Dankjewel voor al je lekkere recepten- deze ga ik zeker nog eens maken!
Van de week gemaakt. Helaas vergeten foto te maken. Maar zolang er pompoenen in t seizoen zijn ga ik dit zeker vaker maken. Huisgenoten vonden t ook errug lekker!
Erg lekker. Voor een smeuïge puree is een scheutje melk wel wat weinig. Ik heb kokosmelk gebruikt. Dan hou je het koolhydraatarm. Nigellazaad kwam ik toevallig tegen in een kruidenzaakje, maar dat voegt voor mij niet veel toe aan het gerecht.