Iedereen is wel bekend met het bananenbrood. Door velen erg geliefd, maar niet echt gepast in een koolhydraatarm dieet. Een lekker alternatief is pompoenbrood. Dit brood gemaakt van pompoenpuree is met name in de VS enorm populair. Je kunt het brood zowel zoet als hartig eten. Van zichzelf is het brood wat zoeter, maar door deze te beleggen met iets hartigs kun je er iedereen blij mee maken. Dit brood is heerlijk als ontbijt en tussendoortje!
Pompoenbrood maken
De pompoen heeft van zichzelf een wat zoete smaak. Deze groente is daarom ideaal om te gebruiken in baksels. We voegen er pumpkin spice kruiden aan toe die de zoete smaak van de pompoen versterken. Je kunt ook speculaaskruiden gebruiken. De pompoen verwerken we eerst tot een puree. De pompoenpuree zorgt voor de zachte en smeuïge structuur van het brood. De eieren kloppen we eerst op zodat er extra volume in de cake komt dat ook voor een smeuïge structuur zorgt.
In dit recept gebruiken we naast normale eieren ook een ‘chia-ei’. Chia ei is eigenlijk gewoon chiazaad met water. Als je dit even laat staan, dan neemt het chiazaad al het water op en vormt het zich tot een substantie dat op ei lijkt. Het heeft net als ei een bindende werking.
Tips
Serveer de cake met een lekkere laag notenpasta of beleg met een heerlijk plakje kaas. Je kunt er ook wat yoghurt op serveren en deze vermengen met wat eiwitpoeder voor voldoende eiwitten. Wil je de cake nog wat extra geven? Je kunt ook nog wat noten door het beslag doen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere brood recepten!
Koolhydraatarm pompoenbrood
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 85
- Totale tijd: 100
- Porties: 1 sneetje 1x
- Categorie: Ontbijt, Snacks
Ingrediënten
- 1 flespompoen of 330 gr pompoenpuree
- 1 el chiazaad + 4 el water
- 150 gr amandelmeel
- 40 gr kokosmeel
- 20 gr psylliumvezels, grof
- 3 el erythritol
- 1 tl pumpkin spice of speculaaskruiden
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 4 eieren (M)
- 45 ml amandelmelk, ongezoet
- 1 tl appelazijn
- 1 tl vanille extract
- 75 gr pompoenpitten
Bereidingswijze
- Schil de flespompoen en snijd in stukjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en voeg de pompoen toe. Kook de pompoen in 15-20 minuten gaar en giet af.
- Laat even afkoelen, dep droog en pureer dan tot een gladde puree met de staafmixer of in een keukenmachine. Weeg 330 gram af en gebruik wat je overhoudt eventueel voor pompoenpannenkoekjes.
- Doe het chiazaad met het water in een bakje en roer tussendoor een keer. Laat het chiazaad het gehele water opnemen. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Doe de eieren in een keukenmachine of in een kom met een elektrische mixer stijf. Voeg het chiazaad-mengsel, amandelmelk, appelazijn en vanille-extract toe aan de eieren en mix goed.
- Voeg de pompoenpuree toe en meng nogmaals. Doe de droge ingrediënten erbij en meng tot een egaal beslag.
- Bekleed een bakblik met bakpapier en schenk het beslag over in het bakblik. Strijk glad en strooi de pompoenpitten er overheen. Zet het pompoenbrood in de oven voor ongeveer 55 minuten op 180 graden en dan nog 10 minuten op 160 graden. (Elke oven is anders dus controleer even tussendoor).
- Haal het pompoenbrood uit de oven en laat even afkoelen. Snijd in plakken en serveer met boter, notenpasta of kaas.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 sneetje (1/12 van het brood)
- Calorieën: 161
- Vetten: 12,1
- Koolhydraten: 2,5
- Vezels: 4,9
- Eiwitten: 8
Heerlijk. Vooral lekker met (zelfgemaakte) notenpasta.