Hartige pannenkoekjes met courgette.

Koolhydraatarme courgette pannenkoekjes

Waar de ene snakt naar een ontbijt vol zoetigheid, maak je de ander een stuk gelukkiger met iets hartigs. Dit keer komen we met een hartige versie van koolhydraatarme pannenkoeken. We gebruiken, naast de gebruikelijke ingrediënten, dit keer iets bijzonders, namelijk courgette. De courgette kan door zijn neutrale smaak in veel gerechten verwerkt worden. Zo ook in een recept voor pannenkoekjes. Een heerlijk verantwoord ontbijt dat je ook perfect kunt serveren tijdens de lunch!

Courgette verwerken in pannenkoekjes

De courgette is laag in koolhydraten en bevat van zichzelf veel vocht. Om van courgette pannenkoekjes te maken, is het belangrijk dat je de courgette eerst goed laat uitlekken. Als je het vocht niet eerst onttrekt, dan krijg je geen vaste pannenkoekjes. De courgette verliest heel gemakkelijk zijn vocht als je er wat zout overheen strooit. Laat dit even in een vergiet uitlekken en wring goed uit.

Aan de courgette voegen we amandelmeel, kokosmeel en ei toe. Dit is alles wat je nodig hebt om de juiste structuur te krijgen. Voor de smaak gebruiken we in dit recept verse basilicum en geitenkaas. Je kunt basilicum ook vervangen door een ander vers kruid of de geitenkaas vervangen door bijvoorbeeld feta. Als je liever geen kaas gebruikt kun je dit ook weglaten.

Tips
Met dit recept maak je ca. 6 pannenkoekjes. Een portie staat gelijk aan 3 pannenkoekjes. Serveer de courgette pannenkoekjes met wat Griekse yoghurt, cottage cheese of maak een sausje van een tl. mayonaise, citroensap, el. yoghurt, peper, zout en basilicum. De pannenkoekjes zijn ook lekker om koud te eten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere pannenkoek recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Hartige pannenkoekjes met courgette.

Koolhydraatarme courgette pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.4 sterren uit 5 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 6 pannenkoekjes 1x
  • Categorie: Ontbijt, Lunch

Ingrediënten

Schaal
  • 2 middelgrote courgettes
  • 2 el kokosmeel
  • 2 el amandelmeel
  • 1 tot 2 el verse basilicum
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eieren (M)
  • 40 gr zachte geitenkaas
  • 3 el olijfolie
  • 1 stengel bosui

Bereidingswijze

  1. Rasp de courgette en doe de geraspte courgette in een vergiet. Strooi er wat zout over en laat minimaal 30 minuten uitlekken. Schep tussendoor een keer om.
  2. Knijp de courgette uit tussen je handen zodat het vocht eruit komt. Doe de geraspte courgette in een schone (thee)doek en wring het laatste beetje vocht eruit.
  3. Doe de courgette in een kom samen met het meel, verse basilicum (fijn gesneden), gedroogde basilicum, peper en zout. Klop vervolgens de eieren los en roer deze door het meel en de courgette. Voeg de geitenkaas in kleine stukjes toe en roer dit door het beslag.
  4. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe. Vorm een klein balletje van het beslag en druk plat tussen je handen. Leg de pannenkoekjes vervolgens in de pan en druk indien nodig nog iets platter.
  5. Bak de courgette pannenkoekjes in ongeveer 4 minuten per kant goudbruin.
  6. Herhaal stap 4 en 5 tot het beslag op is. Een portie staat gelijk aan 3 pannenkoekjes. Serveer de courgette pannenkoekjes met een lekker sausje en garneer met wat extra kaas en fijngesneden bosui.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 pannenkoekje
  • Calorieën: 121
  • Vetten: 9,3
  • Koolhydraten: 2,7
  • Vezels: 2,3
  • Eiwitten: 5,5
Hartige pannenkoekjes met courgette.

7 Reacties

  1. Heerlijk recept! Ik kneep de pannenkoekjes na het vormen nog extra uit.
    Ze werden goed stevig.
    Het sausje erbij maakte het helemaal af!






    Reageer
  2. Wat smaak betreft erg lekker. Alleen erg droog. De volgende keer dat ik het ga maken gooi ik er een extra ei door.






    Reageer
  3. ik heb hem nu in de oven in een pan. kreeg er geen pannekoekjes van gebakken (viel uit elkaar) dus dan maar een soort frittata omelet, hij is wel heel lekker. ga ik zeker vaker maken.






    Reageer
  4. Met wat kleine aanpassingen een heerlijk gerecht. Toch wel wat bewerkelijk, maar de moeite waard als je klaar bent met het zoet van de gewone pannenkoek.






    Reageer
  5. Verrassend lekkere luchtige lunch.






    Reageer
  6. hoii! is 6 pannenkoekjes voor 2 personen?

    groet,
    judith

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*