Overnight oats is een populair ontbijtrecept afkomstig uit de Verenigde Staten en wordt tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland gegeten. Is een ontbijtpap gemaakt van havermout met melk of yoghurt. Het speciale van deze pap is dat hij eerst een nachtje in de koelkast moet staan. Hierdoor krijgt de pap een extra zachte structuur en meer smaak. In deze koolhydraatarme versie vervangen we de haver door een mengsel van zaden. Net als bij de haver laten we de zaden een hele nacht weken. Je kunt je ontbijt de volgende ochtend gelijk kant- en klaar uit de koelkast halen. Garneer met je favoriete toppings en genieten maar!
Hoe maak je overnight ‘oats’ koolhydraatarm?
In onze koolhydraatarme versie gebruiken we dus geen havermout, want dit is veel te hoog in koolhydraten. Als vervangener gebruiken we een mix van hennepzaad, chiazaad en lijnzaadmeel. We voegen ook wat eiwitpoeder toe voor extra smaak en eiwitten. Als basis voor de pap gebruiken we een volvette plantaardige kokosmelk. Deze is wat dikker van structuur en ook een stuk voedzamer.
Dit recept is rijk aan omega 3-vetzuren doordat deze drie zaden allemaal hoog zijn in omega 3 vetzuren. Omega 3-vetzuren beschermen ons onder andere tegen hart- en vaatziekten en zijn belangrijk bij het verliezen van gewicht. Ze gaan namelijk ontstekingen in het lichaam tegen. Dit ontbijt is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor een lang verzadigd gevoel vanwege zijn eiwitten, vetten en vezels.
Tips
Voor dit recept gebruiken we pindakaas, frambozen en cacao nibs als topping. Je kunt hier zelf mee variëren. Andere lekkere toppings zijn bijvoorbeeld; bosbessen, kokosvlokken of noten. Je kunt de pindakaas ook vervangen door een notenpasta. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
Koolhydraatarme overnight ‘oats’ met zaden
- Bereidingstijd: 10
- Totale tijd: 250
- Porties: 2 schaaltjes 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 60 gr hennepzaad
- 15 gr lijnzaadmeel
- 15 gr chiazaad
- 15 gr vanille eiwitpoeder (ongezoet)
- 1 tot 2 el erythritol (optioneel)
- 120 ml kokosmelk, 17% vet
- 120 ml amandelmelk, ongezoet
- 2 tl pindakaas + extra voor garnering
- stevia druppels caramel (optioneel)
- handje cacao nibs (optioneel)
- handje frambozen (optioneel)
Bereidingswijze
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar en voeg de kokosmelk en amandelmelk toe. Meng goed door elkaar en verdeel de pap in twee dessertglazen of kommetjes. Voeg nu aan elk glaasje ook een tl pindakaas toe en roer dit door de pap.
- Laat de pap 10 minuten staan en roer dan nogmaals. Zet de glazen vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast of het liefst een hele nacht.
- Haal voor het serveren uit de koelkast en voeg indien nodig wat extra kokosmelk of amandelmelk toe. Garneer met frambozen, cacao nibs en pindakaas. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 schaaltje
- Calorieën: 427
- Vetten: 32,9
- Koolhydraten: 4,2
- Vezels: 8,8
- Eiwitten: 23
verrukkelijk,!
als je er 2 maakt, kun je er dan 1 voor een dag later bewaren?
ik ben trouwens blij met al jullie recepten 😄
Hi Mirjam,
Zeker! De pap blijft zeker 2 dagen goed in de koelkast :). Blij om te horen dat je onze recepten graag gebruikt!
Super lekker!
Heerlijk! En perfect voor drukke ochtenden. Voorheen maakte ik vaak overnight oats van havermout omdat dat zo lekker en simpel is, dit is echt perfecte vervanger
Begrijp ik goed dat de koolhydraten enz. bijgeteld moeten als je de optionele producten bijvoegt?
Hi!
De ingredienten waar (optioneel) achter staat, hebben we niet meegenomen in de berekening van de voedingswaarden.
zó lekker 😋