Helaas laat de lente nog even op zich wachten, maar niet getreurd dit recept maakt dit allemaal goed. Na het succes van de quiche met pompoen hebben we nu een koolhydraatarme quiche met een vulling van zuurkool, spekjes en kaas. Dit recept is vullend, verwarmend en ideaal op een regenachtige dag!
Koolhydraatarme quiche maken
De bodem van een quiche wordt in een traditioneel recept gemaakt van bloem, boter en ei. Voor de koolhydraatarme versie gebruiken we ook boter en ei, maar vervangen we de tarwebloem door een mengsel van amandelmeel, kokosmeel, zaden en psylliumvezels. Psylliumvezels geven de quiche naast extra vezels ook de benodigde structuur.
De vulling maken we van slagroom, ei, zuurkool, bosui en spekjes. We kloppen het ei eerst op voordat we het mengen met de slagroom. De zuurkool bakken we samen met de spekjes, bosui en kruiden in een pan. Zodra de bodem klaar is vullen we deze eerst met het zuurkool mengsel. Het ei-slagroom mengsel schenken we er dan overheen. Om de quiche helemaal af te maken, strooien we er geraspte kaas overheen.
Bereidingstips
Je kunt de quiche ook vooraf bereiden en later nog even opnieuw, zonder de vorm, in de oven opwarmen. Zet de oven op 180 graden en bak af in ongeveer +/- 15 minuten. Zo wordt de korst nog krokanter. De quiche is zeer voedzaam, je kunt hem in vieren snijden voor een hele maaltijd of in 8 stukken als je er bijv. een salade bij serveert. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere quiche recepten!
PrintKoolhydraatarme zuurkoolquiche
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 55
- Totale tijd: 65
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
Bodem
- 25 gr sesamzaad
- 35 gr lijnzaad, heel
- 65 gr roomboter, ongezouten
- 140 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 20 gr psylliumvezels, grof
- snufje zout
- 1 tl gedroogde peterselie
- 35 gr tahin (sesampasta)
- 2 eieren (M)
Vulling
- 2 tot 3 stengels bosui
- 250 gr zuurkool
- 100 gr gerookte spekreepjes
- 1 tl witte peper
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl tijm, gedroogd
- 1/4 tl cayennepeper
- zout en peper naar smaak
- 1 ei (M)
- 250 ml slagroom
- 50 gr geraspte kaas
Bereidingswijze
- Zet een koekenpan op laag vuur en rooster het sesamzaad en het lijnzaad, totdat de zaadjes goudbruin kleuren.
- Smelt in een steelpannetje de boter en laat even afkoelen. Meng ondertussen het meel met de geroosterde zaden, psylliumvezels, zout en peterselie. Meng goed en voeg dan de boter, tahin en eieren toe.
- Kneed het deeg met de handen goed door elkaar, totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Vorm een bal van het deeg en leg deze tussen twee vellen bakpapier.
- Rol het deeg tussen de vellen bakpapier met een deegroller uit, tot de grootte van de quichevorm.
- Vet de quichevorm (27 cm) in met boter of olijfolie. Je kunt er ook een vel bakpapier inleggen. Leg het uitgerolde deeg voorzichtig over de quichevorm en druk aan. Zorg dat alle randen ook goed bedekt zijn met deeg. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
- Bak de quichebodem 15 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden en laat daarna buiten de oven afkoelen.
- Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en laat de zuurkool uitlekken. Zet een pan op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes krokant. Voeg de zuurkool, bosui en kruiden toe. Bak alles nog een paar minuten mee en zet het vuur uit.
- Klop het ei op met een staafmixer of keukenmachine en voeg ook de slagroom toe, meng nog een keer goed.
- Schep het zuurkoolmengsel in de quiche en verdeel over de bodem. Verdeel het slagroommengsel over de quiche en druk aan. Strooi de geraspte kaas erover en zet in de oven voor 25-35 minuten.
- Haal de quiche uit de oven en verdeel over de borden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/4 van de quiche)
- Calorieën: 895
- Vetten: 80,3
- Koolhydraten: 6,6
- Vezels: 14,6
- Eiwitten: 29,5
Wat ben ik blij met dit recept. De bodem is uitstekend voor allerlei variaties: prei, bloemkool, paprika en tomaat. Zelfs op de cadac safari een succes.
Mijn beoordeling: 5 volle sterren.
Bewerkelijk maar zeker de moeite waard. Superlekker!
lijkt me zalig. alleen veel Kcal, door de slagroom ? kan ik de slagroom vervangen door crème fraiche ??
wil het morgen proberen.
Hi Rina,
Het is een voedzame quiche. Je kunt er ook 6 puntjes uit snijden, dan bevat een stukje ca. 500 kcal. Serveer er een portie sla bij en je hebt een heerlijke maaltijd!