In de koolhydraatarme keuken worden eieren vaak gebruikt en dat is niet zonder reden. Eieren zijn eiwitrijk, laag in koolhydraten en bevatten een goede bron van vetten. Hierdoor vullen ze goed, waardoor je een langer verzadigd gevoel ervaart. Dit maakt eieren ideaal voor o.a. het ontbijt of de lunch. Dit keer maken we met eieren een heerlijk ontbijtje. Het is een variant ons oude hartige eiermuffin recept. We maken de muffins in een bakje van spek en vullen het met ei, kaas, spekjes en groenten. Deze muffins zijn ideaal voor een ontbijt of lunch to go en als hartig tussendoortje!
Hartige ontbijtmuffins maken
Spek, kaas en ei zijn de basisingrediënten voor onze ontbijtmuffins. Daarnaast voegen we groente toe voor de nodige vezels, vitamines en mineralen. In dit recept gebruiken we gebakken spekjes voor in de muffin en ontbijtspek als bakje. Met de groenten kun je zelf variëren. We gebruiken zelf paprika, tomaat, broccoli en bosui. Als je broccoli bij het ontbijt wat heftig vindt, vervang deze dan door een andere groenten of laat de broccoli weg.
Om de muffins te kunnen maken, heb je een muffin- of cupcakevorm nodig. Met het beslag maak je ongeveer 8 kleine muffins (cupcakes) Je kunt ook een grote cupcakevorm gebruiken, maar let er dan op dat de voedingswaardes ook veranderen. Als de muffins uit de oven komen zakken ze iets in, dit is normaal.
Tips
Een portie van 2 muffins bevat 356 kcal en slechts 3 gram koolhydraten! De muffins kun je na bereiding 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om ze in te vriezen, zo heb je altijd een koolhydraatarm ontbijt, lunch of tussendoortje in huis! Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
PrintKoolhydraatarme hartige ontbijtmuffins
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 8 kleine muffins 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 1 pakje ontbijtspek
- 1/2 rode paprika
- 1/2 broccoli
- 1 stengels bosui
- 125 gr cherrytomaten
- 100 gr gerookte spekreepjes
- 1 el olijfolie
- 6 eieren (M)
- scheutje slagroom of melk
- zout en peper
- 20 gr verse peterselie, fijngesneden
- handje geraspte kaas
Bereidingswijze
- Vet de cupcakevormpjes (8 stuks) in met boter of olie. Leg op de bodem van elk vormpje een stukje spek en rond de randen, zodat ze samen een bakje vormen.
- Snijd de paprika in blokjes, de broccoli in kleine stukjes, de bosui fijn en de cherrytomaat in vieren. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gerookte spekreepjes toe en bak deze krokant. Dep de spekjes daarna goed droog met keukenpapier.
- Verwarm in dezelfde pan wat olijfolie en voeg alle groente behalve de cherrytomaten toe. Roerbak de groente in 5 tot 10 minuten beetgaar.
- Klop de eieren ondertussen los in een kom en voeg de room, kaas, peper, zout en peterselie toe. Voeg dan ook de cherrytomaat, spekjes en gebakken groente toe. Roer goed en schenk het eimengsel vervolgens in de vormpjes.
- Strooi wat geraspte kaas over de muffins en bak ze vervolgens in ca. 15 tot 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. De muffins zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 muffin
- Calorieën: 178
- Vetten: 13,9
- Koolhydraten: 1,5
- Vezels: 1,2
- Eiwitten: 10,9
Vanmorgen gemaakt. Superlekkere muffins! Daarbij ogen ze ook nog eens fantastisch met hun rijk kleurenpalet. Makkelijk te maken.
Hoeveel eet je er dan met de lunch
Een portie voor lunch of ontbijt is ca. 2 muffins. Maar als je bijvoorbeeld het ontbijt overslaat of een licht ontbijt hebt gehad, dan kun je er ook 3 nemen!