Kip staat ook wel bekend als het veelzijdige stukje vlees. Je kunt er ontelbaar veel heerlijke recepten mee maken. Dit keer maken we van kipdijfilet een Italiaanse specialiteit, namelijk kip Puttanesca. Dit gerecht bestaat uit een combinatie van tomaten, olijven, kappertjes en Italiaanse kruiden. Makkelijk, smaakvol en gezond!
Kip puttanesca maken
Voor dit gerecht is het belangrijk om een goede pan te gebruiken waar de kip niet aan vast blijft zitten. De eerste stap in dit recept is de gekruide kip bakken. We gebruiken kippendij met vel. Door de kip te bakken op het vel ontstaat een krokant laagje dat dit gerecht helemaal afmaakt. De kip kruiden we met paprikapoeder. Het krijgt hierdoor een smaakvol en rood gekleurd korstje.
De smaakmakers van de saus zijn echte Italiaanse ingrediënten zoals knoflook, ui, tomaat, kappertjes en olijven. We gebruiken daarnaast oregano en tijm om de saus wat extra te kruiden. We laten de deksel van de pan zodat de saus tijdens het pruttelen kan indikken en er niet te veel vocht overblijft. Is er nog wel veel vocht over? Schep dit er dan uit.
Variatietips
Het originele recept bevat ook ansjovis. Ansjovis heeft een specifieke smaak waar niet iedereen van houdt en daarom hebben we dit voor in dit recept weggelaten. Voeg de ansjovis zeker toe als jij en je gezelschap daarvan houden. Serveer de kip eventueel met een portie bloemkoolrijst om je maaltijd compleet te maken! Ik hoop dat jullie het lekker vinden bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kip recepten of complete diner recepten.
PrintKoolhydraatarme kip puttanesca
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 45
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
- 4 stukjes kipdij (met vel)
- zout en peper naar smaak
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 el (room)boter
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 groene of rode peper
- 100 g groene olijven
- 1 el olijfolie
- 125 ml kippenbouillon of 125 ml water + 1/4 bouillonblokje
- 400 gr gepelde tomaten uit blik
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 2 el kappertjes
- gedroogde chilivlokken (optioneel)
- verse peterselie (optioneel)
- bloemkoolrijst (optioneel)
- koolhydraatarm brood (optioneel)
Bereidingswijze
- Kruid de kip rondom met peper, zout en gerookte paprikapoeder.
- Zet een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de boter toe en vervolgens de kip. Bak de kip 5 minuten goudbruin aan beide kanten.
- Snijd ondertussen de ui in halve maantjes en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd deze in dunne schijfjes. Snijd ook de olijven door de helft.
- Haal de kip uit de pan en zet opzij. Voeg wat olie toe aan de pan en bak de ui, knoflook en peper tot de ui glazig is.
- Maak ondertussen de kippenbouillon door het water te mengen met 1/4 kippenbouillonblokje of gebruik kant-en-klare bouillon. Voeg de bouillon samen met de tomaten toe aan de pan. Voeg vervolgens de olijven, tijm, oregano, kappertjes en gebakken kip toe. Laat 20-25 minuten zachtjes pruttelen. Controleer of de kip gaar is en laat het anders iets langer opstaan.
- Zet het vuur uit. Als er veel vocht in de pan is overgebleven, schep dit er dan voorzichtig uit. Proef de saus en voeg eventueel gedroogde chilivlokken toe voor extra pit.
- Verdeel de kip en de rest van de ingrediënten over de borden. Garneer met verse peterselie en serveer eventueel met bloemkoolrijst of koolhydraatarm brood.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 381
- Vetten: 23,6
- Koolhydraten: 4,9
- Vezels: 2,8
- Eiwitten: 36,1
Dit is een heel lekker gerecht. Dit eten we toch wel een paar keer per jaar. Doen er wel wat extra olijven bij.
Fantastisch recept makkelijk te maken zeer smaakvol echt Italiaans en zal regelmatig terugkeren op ons menu !!!!
Heerlijk! Pittig, maar niet scherp, geurig, gewoon helemaal af!
Een heerlijk recept, voor vanavond klaar gemaakt, het was smullen je mist niks zo lekker
Heerlijk gegeten, makkelijk klaar te maken, aanrader!
Eenvoudig te maken. Heel erg smaakvol. Geserveerd met broccolierijst en een salade. Heerlijk!