Met een beetje geluk kunnen we de komende weken nog genieten van een paar mooie nazomerdagen. Wat ons betreft, hoort daar ook iets lekkers bij, speciaal voor de nazomer hebben we daarom een frisse zomerse citroen-maanzaadcake gemaakt! Samen met de suikervrije frosting als topping is dit een heerlijke traktatie voor in het weekend of als extraatje bij een uitgebreid ontbijt of brunch.
Citroen als smaakmaker in cake
Voor deze cake gebruiken we het sap van de citroen en de rasp van de schil. De schil van de citroen bevat namelijk ook veel smaak die deze cake net dat beetje extra geeft. Pas op dat je niet het witte gedeelte van de citroen mee raspt. Het witte gedeelte is bitter en dat wil je niet gebruiken voor deze cake.
Om de cake smeuïg te krijgen, gebruiken we ei, tahin en yoghurt. De eieren kloppen we op zodat dit extra veel volume heeft. De tahin gebruiken we ter vervanging van kokosolie of boter. De tahin geeft de cake een nootachtig tintje. De Griekse yoghurt gebruiken we voor de binnenkant en de topping. Door de yoghurt te mengen met erythritol poedersuiker en wat citroensap krijg je een zoete frosting op de cake. Zorg wel dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je deze toevoegt.
Bereidingstip
Je kunt de cake ook lactose of zuivelvrij maken door de Griekse yoghurt te vervangen door lactosevrije Griekse yoghurt of een neutrale, plantaardige yoghurt te gebruiken. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten!
PrintKoolhydraatarme citroen-maanzaadcake
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 55
- Porties: 1 cake (10 plakjes) 1x
- Categorie: Dessert, Snacks
Ingrediënten
Cake
- 250 gr amandelmeel
- 65 gr erythritol
- 2 el maanzaad
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- rasp van 1 of 2 citroenen
- 4 eieren (M)
- 35 gr tahin (geroosterde sesampasta)
- sap van 1/2 citroen
- 175 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- boter om in te vetten
- snufje zout
Topping
- 1 el Griekse yoghurt, 10% vet
- 75 gr Sukrin Icing
- 1 tl citroensap
- citroenschijfjes voor garnering
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven 175 graden. Meng de droge ingrediënten, inclusief citroenrasp, met elkaar in een kom en zet opzij.
- Pak een andere kom en mix met een garde of handmixer de eieren in los. Voeg de opgeklopte eieren bij het beslag.
- Voeg vervolgens ook de tahin en yoghurt toe en meng tot een egaal mengsel. Vet een cakevorm in met boter of bekleed goed met bakpapier. Schenk het beslag vervolgens in de vorm.
- Bak de cake 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake na het bakken op een rek volledig afkoelen.
- Ga ondertussen verder met het maken van de topping. Meng de ingrediënten met elkaar en voeg naar smaak nog wat extra citroensap toe.
- Schenk de topping over de cake en verdeel goed over de hele bovenkant. Garneer met wat verse stukjes citroen en maanzaad. Zet terug in de koelkast en laat de topping even wat harder worden.
- Snijd de cake in plakjes en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakjes (1/10 van de cake)
- Calorieën: 219
- Vetten: 19,3
- Koolhydraten: 2,6
- Vezels: 2,9
- Eiwitten: 9,5
Verrukkelijk en gemaakt met kokosyoghurt, precies wat ik hoopte qua smaak, echt top
Ik heb de cake 2x gemaakt en deze is super lekker! Het is echt gemakkelijk om te maken.
Net gemaakt, erg lekker!