Gazpacho is een Spaanse specialiteit die koud wordt geserveerd. Het wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden en bestaat hoofdzakelijk uit tomaat. Voor de koolhydraatarme versie laten we het brood achterwege en garneren we met extra groenten. Lekker voor op een warme zomerdag of als voorgerecht bij een uitgebreid diner!
Hoe maak je de lekkerste gazpacho?
Voor dit gazpacho recept gebruiken we pruimtomaten, rode en groene paprika, komkommer, sjalot en knoflook. Alle groenten gaan rauw in de blender en je soep is al klaar. De kwaliteit van de groenten die je gebruikt is belangrijk voor de smaak van de gazpacho. Gebruik als je portemonnee dat toelaat biologische groenten. De smaak gaat er niet alleen flink op vooruit, maar je krijgt ook minder chemicaliën binnen omdat biologische groenten niet bespoten zijn.
Naast de kwaliteit van de groenten is het marineren ook van belang voor de smaak. Laat alle ingrediënten met elkaar een half uur staan, zodat alle smaken goed in elkaar over gaan. Meng alles vervolgens in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel.
Tips
Laat de soep minimaal 2 uur koud worden in de koelkast. De soep krijgt dan meer smaak en gazpacho is koud het lekkerst. Wil je de gazpacho in plaats van een rode kleur, een groene of gele kleur geven? Vervang dan de rode pruimtomaten door gele of groene tomaten. Je kunt het soepje serveren als lunch of voorgerecht met bijv. een sneetje geroosterd keto brood. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten.
PrintKoolhydraatarme gazpacho
- Bereidingstijd: 15
- Totale tijd: 165
- Porties: 3 kommen 1x
- Categorie: Lunch, Voorgerecht
- Keuken: Spaans
Ingrediënten
Gazpacho
- 500 g pruimtomaten
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- 1/2 komkommer
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 8 blaadjes verse basilicum
- 50 ml olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl zout
- peper naar smaak
Garnering
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- stukje komkommer
- 1 stengel bosui
- 10 blaadjes verse basilicum
- 1 el krulpeterselie
- 1 el hennepzaad
- olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd voor de soep de tomaten, halve paprika’s en komkommer in blokjes. Snipper de sjalot en snij de knoflook en basilicum fijn.
- Doe alles samen met de olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper in een kom en meng goed door elkaar. Laat een half uur staan, zodat de smaken kunnen intrekken.
- Schep alles uit de kom over in een keukenmachine of blender. Meng alles tot een gladde soep.
- Schenk over in een pan of grote kom en zet de gazpacho en dek deze af met folie of een deksel. Zet de gazpacho 2 uur in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen mengen en de soep nog kouder wordt.
- Snijd voor het opdienen de andere paprika helften en komkommer in hele kleine blokjes, de bosui in plakjes en de basilicum en peterselie fijn.
- Schenk de gazpacho in 3 glazen of kommen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de gesneden groenten, hennepzaad en olijfolie.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kom
- Calorieën: 222
- Vetten: 18
- Koolhydraten: 9,4
- Vezels: 4,4
- Eiwitten: 3,4
Hallo,
ik ga deze vandaag maken.
In het recept staat 2 uur afkoelen.
Maar wanneer is de soep dan warm?
Alles wordt toch geblend en niet opgewarmd?
Ik heb al heel veel gerechten van jou gemaakt, alles gezond en lekker.
Hi Anneke,
Bedankt voor uw bericht! Als je de soep in de blender bereid is het eenmaal gemengd op kamertemperatur, gazpoacho is het lekkerst als het echt koud is, vandaar dat we het nog even 2 uur in de koelkast zetten.