Eieren zijn echt een topkeuze als je minder koolhydraten wilt eten, ze zijn rijk aan eiwitten en vetten en bevatten geen koolhydraten. Echter, het kan gekookte eitje of roerei na een tijdje wel gaan vervelen Voor de afwisseling hebben we daarom dit toprecept uit de Turkse keuken: Çılbır, voor je gemaakt. Het is een simpel maar smaakvol gerecht met zacht gepocheerde eieren op een bedje van yoghurt, afgemaakt met een snufje pittige olie en een handjevol verse kruiden. Dit is zo’n gerecht dat bewijst dat simpel ook echt lekker kan zijn, perfect voor ontbijt of brunch die indruk maakt zonder te veel gedoe.
Hoe maak je Turkse eieren?
Het pocheren van een ei is een van de lastigste bereidingstechnieken voor eieren. Je breekt een ei in bijna kokend water, waardoor je een soort zacht gekookt ei krijgt met een unieke vorm. De eerste keer dat je het maakt, ziet het er misschien niet zo mooi uit, maar oefening baart kunst. Met wat instructiefimpjes erbij en oefenen, maak je binnen no-time een prachtig gepocheerd ei. Bij het maken van Turkse eieren serveer je een gepocheerd ei op een bedje van gekruide yoghurt.
We gebruiken Turkse yoghurt, vanwege de heerlijke romigheid en het vetpercentage van 10%. Maar mocht je al Griekse yoghurt in huis hebben, geen zorgen, die werkt net zo goed. Qua kruiden is Aleppo peper het geheim achter de authentieke smaak van çılbır. Deze vind je bij sommige supermarkten of bij een speciaalzaak. Mocht Aleppo peper lastig te vinden zijn, dan zijn chilivlokken een prima vervanger. Let er alleen op dat je wat minder gebruikt omdat chilivlokken vaak scherper zijn dan de mildere Aleppo peper. Begin met een klein beetje en voeg naar smaak meer toe.
Tips
Als je haast hebt, kun je het maken van de pittige olie ook overslaan en een kant-en-klare chili olie gebruiken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
PrintCilbir (Turkse eieren)
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 125 gr Turkse yoghurt, 10% vet
- 1/2 teentje knoflook
- 1/2 el Aleppo peper of 1/4 el chilivlokken
- 2 el olijfolie
- 2 eieren (M)
- 1 el witte wijnazijn
- verse dille
- verse peterselie
- zout en peper
- 1 plakje geroosterd keto brood
Bereidingswijze
- Schep de yoghurt in een kom. Pers de knoflook en voeg de knoflook en het zout toe aan de yoghurt. Meng goed en zet opzij (op kamertemperatuur).
- Meng in een steelpannetje de Aleppo peper of chilivlokken met olijfolie. Verwarm een halve minuut op laag vuur en zet daarna uit.
- Breek de eieren in 2 aparte kommetjes (1 ei in 1 kom). Vul een middelgrote pan 3/4 met water en zet op het vuur. Verwarm, net tot het kookpunt. Voeg dan de witte wijnazijn toe aan het water en zorg ervoor, dat het water zachtjes borrelt.
- Maak met een garde een draaibeweging in het water, zodat er een draaikolk ontstaat. Je kunt met een eischil testen of het water goed is. Voeg dit toe aan de draaikolk, als de schil goed mee draait, dan is het water goed op temperatuur.
- Haal de schil eruit en maak nog een draai kolk. Voeg 1 ei toe aan de draaikolk. Laat het ei 2 tot 4 minuten in het water en haal er daarna uit en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Herhaal stap 5 met het andere ei.
- Schep de yoghurt op een diep bord en leg de eieren hier bovenop. Breng de eieren op smaak met peper, zout en chilivlokken of Aleppo peper en druppel de chili-olie eroverheen. Garneer met verse kruiden naar smaak en serveer eventueel met een sneetje keto brood.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 507
- Vetten: 41,1
- Koolhydraten: 7,4
- Vezels: 2,8
- Eiwitten: 25,1
Lekker gerecht met de juiste verhoudingen. Ook deze gaan we vaker maken!