Naast kruidnoten is gevulde speculaas een van de meest gegeten lekkernijen tijdens Sinterkaas. De heerlijke laag spijs in het midden maakt deze Nederlandse snack ook één van onze favorieten. We hebben 5 jaar geleden een heerlijk recept voor koolhydraatarm gevuld speculaas gemaakt. Met de ervaring die we sindsdien hebben opgedaan, waren we ervan overtuigd dat we het recept nog beter konden maken. En dat is gelukt! Deze 2.0 versie heeft een krokant korstje en is goed gevuld met amandelspijs, zonder de frisse nasmaak van erythritol. Stap snel de keuken in en begin met het bereiden van deze verwennerij!
Hoe maak je het allerlekkerste gevuld speculaas?
Het ingrediënt dat niet kan ontbreken in dit recept is de heerlijke vulling van amandelspijs. Deze vulling maak je heel makkelijk zelf door amandelmeel met ei, citroen, water en een suikervervanger te mengen. Wij gebruiken zelf de zoetstof van Good Good, dat een mengsel is van stevia en erythritol. Door een mix van deze twee te gebruiken is het mondgevoel een stuk prettiger en heb je niet die frisse nasmaak, wanneer je alleen erythritol gebruikt.
Voor het speculaas gebruiken we een combinatie van amandelmeel en kokosmeel. We gebruiken als zoetstof Sukrin Gold (een alternatief voor basterdsuiker). Dit geeft het deeg een mooie goudbruine kleur en haalt de speculaassmaak omhoog. We voegen ook wat tapioca(zet)meel of arrowroot toe. Dit is hoger in koolhydraten, maar geeft het speculaas een krokant korstje en bindt de ingrediënten goed en voorkomt dat het speculaas brokkelig wordt. Je kunt het ook weglaten, maar de textuur zal wel veranderen.
Tips
Zelf vinden we het gevuld speculaas 1 à 2 dagen na het bakken op zijn lekkerst. Het speculaas is tot een week goed te bewaren in een luchtdicht trommel. Als je het speculaas in de koelkast bewaard, wordt het wat smeuïger, maar verlies je wel de crunch. Je kunt ze ook invriezen en de gewenste hoeveelheid op het moment ontdooien. Haal ze dan een paar uur van tevoren uit de vriezer. Je kunt ze ook nog even oppiepen in de oven. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Sinterklaas recepten.
PrintKoolhydraatarm gevuld speculaas 2.0
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 115
- Porties: 12 stukken 1x
- Categorie: Snacks
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
Amandelspijs
- 170 gr amandelmeel, fijn en geblancheerd
- 1 ei (M)
- 80 g Good Good Erythritol Stevia mix
- 40 ml water
- 1/2 tl citroenrasp, van bio citroen
- 1 tl citroensap
Speculaas
- 200 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 80 gr Sukrin Gold
- 25 gr tapiocameel of arrowroot
- 3 el koekkruiden of speculaaskruiden
- 1/2 tl baking soda
- snufje zout
- 100 gr roomboter, ongezouten
- 25 ml karnemelk of yoghurt met wat water
Topping
- 1 ei
- 2 el amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Meng in een kom de ingrediënten voor de amandelspijs met elkaar. Kneed tot een mooie bal en doe in keukenfolie. Kneed nog even in het folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten voor het speculaas met elkaar.
- Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe aan het meelmengsel voor het speculaas. Kneed met je handen tot een geheel, totdat de boter door de warmte is opgelost en gemengd met het met meel. Voeg de melk toe en kneed tot een bal. Dek de bal af met vershoudfolie en 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een vierkant bakblik met bakpapier en smeer de randen in met boter. Haal het speculaasdeeg uit de koelkast en verdeel in 2 evengrote balletjes.
- Rol 1 bal tussen 2 vellen bakpapier uit tot de grootte van je bakblik. Leg de lap deeg op de bodem en druk aan. Haal de spijs uit de koelkast en verdeel dit over de laag deeg in het bakblik.
- Rol nu ook je laatste deegballetje uit en leg dit weer over de laag spijs. Druk goed aan en strijk glad met een lepel. Splits een ei boven 2 kommetjes en klop het eigeel los.
- Strijk dan met een kwastje wat eigeel over de hele bovenlaag en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het gevuld speculaas 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/12 van het totaal)
- Calorieën: 285
- Vetten: 25,1
- Koolhydraten: 3,5
- Vezels: 4,5
- Eiwitten: 9,1
@Angela, bedankt voor het delen !!; dit recept is heerlijk. Ik heb in plaats van 80 gr. Sukrin Gold, 110 gr. Steviala Ery-Bronze gebruikt, smaakt ook prima.
waanzinnig lekker!!! 👌
Afgelopen zaterdag gemaakt voor mijn jarige schoonmoeder en familie. Ik had er twee gemaakt en iedereen vond het héérlijk! Gisteren laatste stukje aan m’n buuf gegeven, verwennerij op een koude en natte dag.