In Nederland zijn we gek op stamppot, het is de echte ster in onze Hollandse keuken. De basis voor elke stamppot is aardappelen. Dit is natuurlijk een no-go als je koolhydraatarm eet. Gelukkig zijn er veel koolhydraatarme alternatieven, denk aan bloemkool en knolselderij. In dit stamppot recept gebruiken we de iets zoetere pompoen. De pompoen mixen we met de bittere en frisse rucola, voor een smaakvolle en kleurrijke combinatie!
Pompoenstamppot maken
Rucola is een slasoort met een licht pittige smaak. Het zit vol goede vitamines, mineralen en het is goed voor de functie van de lever. Rucola slinkt net als andijvie als het vochtig wordt. Je hoeft het dus niet eerst te bakken voordat je het aan de pompoenpuree toevoegt. De aardappel is goed te vervangen door pompoen omdat het net als de aardappel veel vezels bevat en dezelfde textuur heeft.
De stamppot geven we een Libanees tintje door het gebruik van za’atar, sesamzaad, komijn en chipolataworstjes. Chipolataworstjes zijn er in verschillende smaken. Voor dit gerecht gebruiken we lamschipolata, maar je kunt ook rund of varken gebruiken.
Tip(s)
Je kunt nog wat tahin over de stamppot doen voor extra smaak. Door de tahin te mengen met wat water, peper en knoflook, krijg je een dressing die goed over de stamppot te verdelen is. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Hollandse koolhydraatarme recepten.
PrintKoolhydraatarme pompoenstamppot
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 50
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 400 gr pompoenblokjes
- 1 el za’atar kruiden
- 2 tl gemalen komijn
- zout en peper
- 2 el olijfolie + extra
- 1 rode ui
- 2 tot 4 chipolataworstjes (200 gr)
- 45 gr rucola
- verse koriander of peterselie
- 1 tl sesamzaad
- 1 el tahindressing (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden.
- Was de pompoen en snijd in blokjes. Leg de pompoen in een ovenschaal en voeg de Za’atar, komijn, peper, zout en olijfolie toe. Meng goed.
- Bak de pompoen 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snijd ondertussen de ui in ringen. Verwarm een el olijfolie in een koekenpan boven een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze een paar minuten. Voeg dan de worstjes toe en bak deze rondom gaar.
- Haal de pompoen uit de oven en voeg de blokjes toe aan een kom. Pureer de pompoen met een stamper of staafmixer. Meng de rucola door de pompoen en voeg de gebakken rode ui toe. Verdeel de puree over 2 borden.
- Snijd de worstjes in stukjes en verdeel over de stamppot. Garneer met verse koriander of peterselie, sezamzaad en evt. tahin dressing.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 406
- Vetten: 31,1
- Koolhydraten: 8,2
- Vezels: 4,2
- Eiwitten: 21,4
Wat een smaakbom!
Ik heb alleen vegetarische chorizoworstjes gebruikt in plaats van chipolataworstjes en had even geen sesamzaadjes in huis. Desondanks echt een heerlijk gerecht, ik ga dit zeker vaker maken. Bedankt voor het delen!