De Griekse keuken staat bekend om haar smaakvolle en frisse gerechten, vaak bereid met zoveel mogelijk verse ingrediënten. Dit Griekse gerecht, bestaande uit verse tomaten, garnalen en gebakken feta, is daar een goed voorbeeld van. Het is gemakkelijk te bereiden, waarbij de oven het meeste werk doet, ideaal voor een drukke weekdag of wanneer je snel een gezonde maaltijd wilt serveren.
Hoe maak je Griekse Saganaki?
Saganaki is van origine een voorgerecht in Griekenland, waarbij gebakken feta in een sagani pan wordt geserveerd. Met Saganaki wordt veel gevarieerd en het is met verloop van tijd ook veranderd in een hoofdgerecht met garnalen en/of mosselen. Wij maken onze Saganaki met garnalen, waarbij feta het hoofdingrediënt blijft. Kies daarom voor een goede kwaliteit feta, afkomstig van schapen- en geitenmelk. Verder zijn tomaten een belangrijke smaakmaker in dit gerecht.
Omdat een saganaki pan moeilijk verkrijgbaar is, maken we onze Saganaki in een ovenschaal. De tomaten hebben wij een dag van tevoren bereid, zodat ze een nacht in de koelkast alle smaken goed kunnen opnemen. Dit kan ook korter, maar voor de beste smaak is dit zeker aan te raden. De tomaten gaan eerst in de oven, omdat deze langer nodig hebben om zacht te worden. Na ongeveer een half uurtje voegen we de garnalen en feta toe. Zorg dat de feta goed gebakken is en de garnalen gaar zijn.
Variatietips
Mag of lust iemand geen garnalen? Vervang dit dan door kip of voeg wat extra feta toe, zoals in het originele recept. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme hoofdgerechten.
PrintGarnalen saganaki
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 115
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 750 gr tomaten
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 tl rode wijnazijn
- zout en peper
- verse peterselie
- 400 gr garnalen, gepeld
- 1/2 tl chilivlokken
- 150 gr feta
Bereidingswijze
- Snijd alle tomaten in blokjes en doe in een grote ovenschaal. Snijd de sjalot en knoflook fijn. Meng door de tomaat en voeg de olijfolie, komijn, oregano, rode wijnazijn, peper en zout toe. Zet in de koelkast en laat de smaken minimaal een uur, maar het liefst een hele nacht intrekken.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Zet de ovenschaal met tomaten in de oven voor 30 minuten. Roer na 15 minuten in de schaal en zet weer terug voor het laatste kwartier.
- Snijd ondertussen de peterselie fijn en zorg ervoor dat de garnalen ontdooid zijn, als je diepvries garnalen gebruikt.
- Haal de ovenschaal uit de oven en druk de tomaten een beetje plat zodat er meer saus ontstaat. Leg de garnalen op de tomaten, voeg de chilivlokken toe en brokkel de feta eroverheen.
- Bak de ovenschotel met garnalen en feta nog eens 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na het bakken uit de oven en verdeel over 2 borden. Garneer met peterselie.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 462
- Vetten: 25,4
- Koolhydraten: 12,2
- Vezels: 5,4
- Eiwitten: 43,6
Heerlijk gerecht! Ga het zeker nog een keertje maken
super receptje!
Heel erg lekker, op het laatst courgette toegevoegd en wat extra oregano erover gestrooid.
Ontzettend lekker! Gezien de prijs van garnalen minder garnalen en meer feta gebruikt. Deze gaan we zeker vaker maken.