Met nog slechts iets minder dan twee weken tot Kerstmis, komen de gesprekken over het kerstdiner geleidelijk op gang. “Wat staat er op het menu voor Kerst?” Wij gaan je de komende week helpen met heerlijke koolhydraatarme kerstrecepten. We beginnen de reeks dit jaar met een verrukkelijk nieuw recept: gebakken zalm met een smeuïge dillesaus, gegarneerd met amandelen, granaatappelpitjes en verse peterselie. Dit feestelijke gerecht is eenvoudig te bereiden en perfect voor een groot gezelschap!
De bereidingswijze voor het lekkerste stukje zalm
Baktijd
Zalm kun je in verschillende groottes kopen en dat maakt het perfect voor kerst. We gebruiken in dit recept een stuk zalmfilet van ongeveer 800 gram. De oventijd is de grootste uitdaging bij een groot stuk zalm. Gebruik je een stuk zalm met staartstuk dan is de zalm wat minder dik dus moet die korter in de oven. Gebruik je alleen het bovenstuk van de zalm, dan is de zalm een stuk dikker en korter. Dit heeft langer de tijd nodig in de oven. Voor het staartstuk hebben we de zalm 12 minuten gebakken op 180 graden hetelucht en nog 3 minuten op grillstand. Voor het dikkere stuk hebben we de zalm 20 minuten gebakken op 180 graden hetelucht en nog drie minuten op de grill stand gezet. Door de grillstand wordt de marinade extra opgenomen.
Smaakmakers
De zalm is van zichzelf al lekker, maar de marinade maakt de zalm net wat specialer en feestelijker. We maken een marinade van boter, balsamico, citroensap en knoflook. Laat de zalm een half uur marineren, maar niet langer. De zalm neemt de marinade anders te veel op en dat gaat overheersen. De romige dillesaus maken we van crème fraîche en kruiden. Laat de saus op kamertemperatuur komen, zodat deze de zalm niet helemaal afkoelt. De saus gaat er namelijk pas op na het bakken. De toppings komen vervolgens op de saus. Vergeet de amandelen en zonnebloempitten niet eerst te roosteren voor een nootachtige smaak.
Tips
Bij de zalm kun je extra groente serveren. Denk aan asperges, bimi of champignons. Leg deze bij de zalm in de ovenschaal of als ze langer nodig hebben om te garen, bak ze dan tegelijk met de peterseliewortel. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.
PrintZalm uit de oven met romige dillesaus
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 90
- Porties: 4 tot 5 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
Zalm + marinade
- 800 gr zalmfilet
- 60 gr roomboter, ongezouten
- 3 teentjes knoflook
- 1 el balsamico
- 1,5 el citroensap
- zout en peper
Groentefriet
- 350 gr wortelpeterselie of pastinaak
- 2 el olijfolie
- gedroogde peterselie naar smaak
- zout en peper
Dillesaus
- 1/2 sjalot
- 175 gr crème fraîche
- 1,5 el citroensap
- 25 gr verse dille
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl gedroogde peterselie
- zout en peper
Topping zalm
- 80 gr amandelen, ongebrand
- 45 gr zonnebloempitten
- verse peterselie
- pitjes van 1/4 granaatappel
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden. Dep de zalm droog en leg in een ovenschaal. Smelt de boter en snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en schenk de marinade vervolgens over de zalm. Laat een half uur marineren.
- Snijd ondertussen de peterseliewortel of pastinaak en leg op een bakplaat. Meng met 2 el olijfolie, peper, zout en peterselie. Zet in de oven voor 15 minuten. Je kunt hier ook extra groenten toevoegen.
- Snijd de sjalot fijn en meng de ingrediënten voor de dillesaus en zet opzij.
- Maal de amandelen een paar keer in een keukenmachine en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of in een ovenschaal. Voeg de zonnebloempitten toe en meng goed.
- Haal de bakplaat met groenten uit de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden. Verdeel de groente rondom de zalm.
- Rooster de amandelen en zonnebloempitten 3 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen de verse peterselie fijn en meng dit met de granaatappelpitjes in een kom.
- Haal de amandelen uit de oven en zet de zalm in de oven. Bak de zalm in 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de zalm). Laat de amandelen en zonnebloempitten eerst 5 minuten afkoelen en meng daarna door het granaatappel mengsel.
- Haal de zalm uit de oven en laat een paar minuten rusten. Schep de zalm over op een serveerschaal en snijd in 5 stukken. Verdeel de dillesaus over de zalm. Strooi het toppingmengsel over de zalm en verdeel de groente eromheen of serveer los.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/5 van het totaal)
- Calorieën: 761
- Vetten: 62,8
- Koolhydraten: 6,5
- Vezels: 4,4
- Eiwitten: 41,5
Weer een super lekker recept van deze site gemaakt. De smaak van deze zalm en alles wat erop zit is heerlijk. Dank je wel Angela voor het maken van zulke lekkere recepten!
Ongelooflijk lekker! Ipv amandelen en zonnebloempitten heb ik geroosterde pijnboompitten wat in de vijzel geplet. en met extra groene asperges! Maak ik zeker nog vaak. Bedankt.
Het was lekker! Goed recept. En met kastanjechampignons uit de oven erbij I.p.v. de wortelfrites vult het goed. 🙂
Met de kerst maak ik deze weer!