Met de restjes van kerst hebben we deze heerlijke ovenschotel met kip en cranberries gemaakt. Superlekker, makkelijk en snel klaar, wel zo fijn na al het uitgebreide koken van de afgelopen dagen. De kip heeft een krokant laagje en is mals van binnen. De voorbereidingen zijn minimaal en de oven doet bijna al het werk.
De smaakmakers in deze ovenschotel
De lijst van ingrediënten bestaat voornamelijk uit gedroogde kruiden die wij vaak in onze recepten gebruiken. Meng de kruiden eerst goed, zodat de smaken goed verdeeld zijn. Kruid dan de kip ermee. Gebruik bij voorkeur kippendij met vel, zodat de kip in de oven een lekker krokant korstje krijgt. Je kunt ook kipdij zonder vel gebruiken, maar dan krijg je dit niet.
In deze periode is het de oogsttijd van de cranberry’s. Cranberry’s zijn van nature erg hard en moeten voor consumptie eerst bereid worden. In dit recept leggen we ze even in gezoet water met azijn. Vervolgens bakken we de cranberry’s in de oven. In de oven worden ze zacht en eetbaar. Cranberry’s bevatten 3,8 gram koolhydraten per 100 gram en passen daarmee goed in een koolhydraatarm dieet.
Variatietips
In dit recept gebruiken we broccoli als extra groente om bij de kip te serveren. Je kunt de broccoli door bijna alle groenten vervangen. Denk aan bloemkool, bimi, sperziebonen of pompoen. Denk alleen aan de oventijd die per groente verschilt. De pompoen heeft vaak wat langer nodig en sperziebonen. Je kunt evt. een frisse salade bij de kip serveren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
PrintOvenschotel met kip en cranberries
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 50
- Porties: 3 tot 4 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 el rozemarijn, gedroogd
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl oregano
- 1/2 tl sumak
- 2 teentjes knoflook, geperst
- zout en peper
- 1 el olijfolie
- 4 kipdijfilets met vel
- 1 broccoli
- 2 el roomboter, ongezouten
- 125 ml kippenbouillon (of water + blokje (zie dosering))
- roze peperkorrels (optioneel
- takje rozemarijn
Cranberries
- 100 gr cranberries
- 25 gr erythritol
- 1 el witte wijnazijn
Bereidingswijze
- Meng in een kom de kruiden samen met de geperste knoflook en olijfolie goed door elkaar. Dep de kip droog met keukenrol en voeg bij de kruiden. Laat de marinade een half uur intrekken of langer in de koelkast.
- Doe de cranberries in een pan met de erythritol, witte wijnazijn en een scheutje water. Roer even en laat staan, zodat de zoetheid in de cranberries kan trekken.
- Snijd vervolgens de broccoli in stronkjes en verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden.
- Verwarm een grill of koekenpan boven een middelhoog vuur. Voeg boter toe en dan de kip met het vel naar beneden. Bak de kip 8 tot 10 minuten en nog 3 minuten op de andere zijde.
- Schep de kip in een ovenschaal en voeg de broccoli toe. Schenk de vloeistof van de cranberries weg en verdeel de cranberries vervolgens over de schaal.
- Voeg de kippenbouillon toe aan de pan, waarin je de kip hebt gebakken en meng goed. Schenk de bouillon vervolgens over de kip en groente in de ovenschaal.
- Bak de kip 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel over 2 of 3 borden en garneer met verse rozemarijn en evt. roze peperkorrels.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 407
- Vetten: 29,4
- Koolhydraten: 4,2
- Vezels: 4,3
- Eiwitten: 27,8
wat een heerlijk recept. we hebben genoten
Super!
wat een leuke site zeg! heel inspiratievol