Köfte is een populair en traditioneel gerecht uit de Turkse keuken, bestaande uit gekruide gehaktballetjes en/of rolletjes. Het wordt gemaakt van gemalen vlees, vaak rundvlees of lamsvlees, gemengd met kruiden en soms met toegevoegde ingrediënten zoals broodkruimels, ui en ei om de textuur te verbeteren. We hebben eerder al een koolhydraatarme versie van de traditionele köfte gemaakt, maar dit keer maken we er een vegan versie van!
Hoe maak je vegan köfte?
Als basis voor onze vegan köfte gebruiken we tofu. Tofu is een plantaardige eiwitbron gemaakt van sojabonen. Tofu heeft van zichzelf weinig smaak en kan door de toevoeging van smaakmakers aan veel gerechten worden toegevoegd. Tofu bevat naast eiwitten ook vitamines, mineralen. Het is een goed koolhydraatarm alternatief voor een dierlijke eiwitbron. Om de tofu de juiste smaak te geven, gebruiken we verse en gedroogde kruiden.
De vegan köfte serveren we op koolhydraatarme wraps uit onze eigen webshop met daarbij een zelfgemaakte tahinsaus of hummus, en een frisse salade van radijsjes, peterselie en cherrytomaten, geserveerd op een bedje van spinazie of een sla naar keuze.
Tips
Je kunt de tofu köfte ook in de oven of airfryer bereiden. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden of de airfyer of 170 graden. Leg de balletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druppel er wat olijfolie overheen en zet voor 20-25 minuten in de oven of 15 minuten in de airfyer. Serveer als lunch 1 wrap of als avondmaaltijd 1,5 wrap bij grote honger. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.
PrintKoolhydraatarme vegan köfte
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 40
- Porties: 3 porties of 2 grote porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
- Keuken: Turks
Ingrediënten
Köfte
- 10 gr verse peterselie (plat)
- 10 gr verse koriander
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode ui of evt. witte ui
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 el komijnpoeder, gemalen
- 1/2 el gemalen koriander
- 1/2 el za’atar kruiden
- 1/4 tl kurkuma
- zout en peper
- 35 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl psylliumpoeder
- 250 gr tofu
- 1 tot 2 el olijfolie
- 2 tot 3 el kokosolie
Salade
- 5 gr verse peterselie
- 125 gr cherrytomaten
- 100 g radijsjes
- 3 handjes babyspinazie
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Saus
- 3 el tahin
- 2 el water of meer
- zout en peper
- 1/2 tl knoflookpoeder
- of vervang door kha hummus
Wraps
Bereidingswijze
- Mix de peterselie, koriander, knoflook, ui, tomatenpuree en droge kruiden met elkaar in een keukenmachine. Voeg het amandelmeel, bakpoeder en psylliumpoeder toe en zet de machine nog eens aan.
- Snijd de tofu in grove blokken en voeg samen met een eetlepel olijfolie toe aan de keukenmachine. Zet de machine nog een keer kort aan, todat alles is gemengd.
- Gebruik je handen om van het mengsel 12 langewerpige köfte balletjes te maken. Voeg als het deeg uit elkaar valt nog wat extra olijfolie toe.
- Verwarm een grote eetlepel kokosolie in een koekenpan (niet te groot) boven middelhoog vuur (er moet een laagje olie in de pan liggen. Leg 4 à 6 balletjes in de pan en bak ze ongeveer 5 minuten per kant. Draai pas om als de onderkant goudbruin is.
- Herhaal stap 4 met de overgebleven balletjes. Voeg voldoende extra kokosolie toe.
- Maak ondertussen de salade door 5 gram verse peterselie fijn te snijden en de cherrytomaten en radijs in vieren. Meng dit een kom met wat babyspinazie, olijfolie, zout en peper.
- Maak ook de tahinsaus door de tahin met 2 el water, zout, peper en 1/2 tl knoflookpoeder. Voeg evt. meer water toe, als de saus te dik is. Deze moet smeerbaar zijn.
- Verwarm 3 wraps kort in een koekenpan boven middelhoog vuur, zodat ze wat krokanter worden.
- Pak 3 borden en leg op elk bord 1 wrap. Smeer de wraps met tahinsaus of zelfgemaakte hummus en verdeel de salade erover.
- Haal de balletjes uit de pan en verdeel over de wraps. Druppel er nog wat tahinsaus over en serveer!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 wrap met 4 balletjes köfte
- Calorieën: 539
- Vetten: 39,1
- Koolhydraten: 11,9
- Vezels: 18,6
- Eiwitten: 25,7
dat heeft niks met köfte tedoen.Als je dit soort eten verzint geef het ook een andere naam