Valentijnsdag, de dag van de liefde, staat weer voor de deur. Oké, het is misschien een beetje commercieel, maar het is wel het perfecte excuus om samen met je geliefde extra te genieten van een zelfgemaakte zoete lekkernij. Wij hebben speciaal voor valentijnsdag deze heerlijke koolhydraatarme cheesecake brownies met een verleidelijke swirl van aardbeien gemaakt. Verras je geliefde met deze heerlijke brownies en snoep zelf ook wat mee. Dat is een win-win toch?
Hoe maak je deze koolhydraatarme & glutenvrije cheesecake brownies?
Cheesecake en brownie zijn een gouden combinatie. Beide zijn zeer geliefde desserts, die nog beter tot hun recht komen wanneer ze samengevoegd worden tot één geheel. De brownie maken we van pure chocolade, boter, amandelmeel, cacaopoeder en erythritol. Door het gebruik van amandelmeel en erythritol is de brownie zowel suikervrij als glutenvrij. We voegen ook een klein beetje gepureerde aardbeien toe aan de brownie. Dit vind je ook terug op de cheesecakelaag, waardoor alles mooi met elkaar verbonden is.
Tips
De aardbeien kun je gemakkelijk vervangen door ander fruit naar keuze. Denk aan frambozen, kersen of ander rood fruit. Voor de echte zoetekauwers kun je iets meer erythritol poeder in de cheesecake laag gebruiken. Fijne valentijnsdag! Op zoek naar meer inspiratie voor koolhydraatarme en suikervrije lekkernijen? Bekijk dan ook onze andere snackrecepten!
Koolhydraatarme valentijns brownies
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 60
- Porties: 12 stukjes 1x
- Categorie: Dessert, Snacks
Ingrediënten
Fruitswirl
- 75 gr aardbeien of frambozen (bevroren)
- 1 el erythritol
Brownie
- 65 gr amandelmeel
- 55 gr erythritol
- 20 gr cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 150 gr roomboter, ongezouten
- 60 gr pure chocolade, 85% cacao
- 2 eieren (M)
Cheesecake
- 400 gr roomkaas
- 1 ei (M)
- 65 gr Sukrin Icing
- 1/2 tl vanille-extract
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Bekleed een brownie of vierkant bakblik met bakpapier en vet de zijkanten in met wat boter of kokosolie.
- Haal de aardbeien of frambozen uit de vriezer en doe deze samen met 1 el erythritol in een steelpannetje. Kook ze boven een laag vuur, totdat ze zacht zijn.
- Schep het fruit met een lepel in een keukenmachine en bewaar het sap wat in de pan achterblijft. Zet de machine aan en mix tot een gladde puree
- Meng de droge ingrediënten voor de brownie in een grote kom. Doe de boter en chocolade in een steelpannetje en verwarm al roerend boven een laag vuur. Haal van het vuur als de chocolade en boter is gesmolten en goed is gemengd.
- Mix in een aparte kom de eieren met een elektrische mixer luchtig en licht schuimig. Voeg het iets afgekoelde gesmolten chocolade toe aan de eieren. Meng met een spatel voorzichtig door elkaar.
- Voeg het meelmengsel al roerend toe aan het chocolademengsel en voeg op het eind ook de overgebleven fruitsap uit de steelpan toe.
- Schenk het browniebeslag in de bakvorm. Klop ondertussen in een kom met een elektrische mixer de roomkaas luchtig. Voeg het ei, Sukring icing en vanille-extract toe en meng nog eens goed.
- Schenk het roomkaasmengsel over het browniebeslag. Schep met een klein theelepeltje het gepureerde fruit op de cheesecakelaag. Gebruik een vork om dit te mengen door de cheesecakelaag om zo een swirl te vormen.
- Bak de cheesecake brownie 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat nog eens 10 minuten in de oven afkoelen (met de deur op een kier). Haal daarna uit de oven en laat op het aanrecht volledig afkoelen.
- Haal de brownie uit de vorm en laat daarna ingepakt in vershoudfolie een nacht in de koelkast stijf worden. Snijd de volgende dag in 9 grote stukjes of 12 kleine stukjes en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/12 van de brownie)
- Calorieën: 255
- Vetten: 24,2
- Koolhydraten: 3,2
- Vezels: 1,5
- Eiwitten: 5,5
Hij is heerlijk! Alleen wel erg zacht bij mij aan de bovenkant, klopt dit?
O, deze ga ik dit weekend maken, dit ziet er heerlijk uit, en als ik de ingrediëntenlijst lees, dat is hij dat ook! 🙂 Dank je wel.
Ik ben overigens een groot fan, jouw kookboek is het meest gebruikte kookboek van mijn (enorme) collectie.
Hi Lea,
Wow wat een compliment. Erg leuk om te horen :). Ik ben benieuwd wat je van de brownies vindt.
Super lekker, omdat ik niet zo van amandelmeel hou het recept iets aangepast door 35 gram amandelmeel te doen en 30 gram kokosmeel, gekozen voor frambozen ipv aardbeien
Wat is dit lekker! Heeft er bij mij in de combimagnetron 40 minuten in gezeten op oven-stand 180 graden. Cheesecake is bij mij vrij vloeibaar gebleven en loopt uit zodra ik het uit de koekkast haal en het iets opwarmt. Maar dat doet zeker niet af aan de smaak! Heel snel veel stukken in de vriezer gedaan. Veel te verleidelijk!
Stap 10, is dat in de koelkast? Ik neem aan van wel…
Dat klopt! Staat er nu bij :).
Hoe lang kan je deze cheesecakebrownie bewaren in de koelkast? Ik krijg visite het weekend maar zou het graag vandaag al klaarmaken😊
Hi Nancy,
Zeker 2 tot 3 dagen. Je kunt ze ook per stuk invriezen en dan ontdooien wanneer je ze wilt opdienen.
Heerlijk! De brownie was direct uit de oven aan de randen mooi gebruind maar in het midden nog vloeibaar. Na het koelen was het haast een soort smeuïge fondant geworden. In combinatie met de cheesecake met frambozen(in plaats van aardbeien) echt fantastisch. Enige nadeel is dat we ‘m daardoor in twee dagen hebben opgegeten. Deze ga ik vaker maken.
ziet er super uit! andere brownie recepten vind ik de erythritol heel zanderig in de brownie bij het eten. Kan je dat voorkomen? iemand tips?
Hi JM,
Je kunt ook de Sukrin Icing in het browniebeslag gebruiken. Dit is fijngemalen erythritol en stevia en lost op in de mix, zodat je geen korreltjes hebt in het beslag.