In Nederland zijn we dol op zoete ontbijtjes, maar bij een koolhydraatarme levensstijl is een hartig ontbijt vaak een betere keuze. Een typisch koolhydraatarm, hartig ontbijt bestaat meestal uit eieren met groenten of een koolhydraatarme cracker of broodje. Echter, een simpel gebakken of gekookt ei kan op den duur eentonig worden. Daarom hebben we ter variatie een ontbijtquiche met spinazie en worstjes gemaakt, oftewel een ontbijtschotel! Dit stevige gerecht helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en geeft je voor de hele ochtend energie. Vind je dit gerecht te zwaar voor het ontbijt? Het is ook uitstekend geschikt als brunch- of lunchgerecht.
Hoe maak je deze ontbijtschotel?
Deze voedzame ovenschotel maken we met spinazie, yoghurt, kaas en (chipolata)worstjes. Spinazie is laag in koolhydraten en bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast is het licht verteerbaar en dit maakt het ideaal voor het ontbijt. De eieren kloppen we op met yoghurt en daarna voegen we een deel van de kaas toe. Het beslag wordt zo luchtig en de kaas wordt op deze manier ook goed verdeeld. De rest van de kaas gebruiken we als topping. Hierdoor krijgt de casserole een krokant korstje. We gebruiken Goudse kaas, maar als je het liever iets frisser hebt, kun je dit ook vervangen door feta.
Tips
Met dit recept maak je ca. 2 porties. Je kunt bij de schotel een simpele salade met slamelange en olijfolie serveren voor wat frisheid bij je ontbijt. Je kunt er 2 dagen van ontbijten of de overgebleven portie invriezen als je het later wilt eten! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ontbijtrecepten.
PrintOntbijtschotel met spinazie en worstjes
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 2 tot 3 porties 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 30 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- zout en peper
- 1/2 tl chilivlokken (optioneel)
- 60 gr geraspte kaas of feta
- 200 gr worstjes of chipolataworstjes
- 200 gr verse (baby)spinazie
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Vet een medium ovenschaal in met wat olie.
- Voeg de eieren samen met de Griekse yoghurt toe aan kom en breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken. Klop de inhoud van de kom met een elektrische mixer luchtig. Roer vervolgens de helft van de kaas door de opgeklopte eieren.
- Verwarm een koekenpan boven een middelhoog vuur. Snijd de worst in en verwijder het velletje. Snijd in plakjes en voeg toe aan de pan. Bak de worstjes goudbruin aan beide kanten, in ca. 5 tot 10 minuten.
- Voeg als de worstjes gaar en goudbruin zijn de spinazie toe en bak deze mee, totdat het een beetje geslonken is. Verwijder het overtollige vocht uit de pan en voeg de worstjes en spinazie toe aan het eimengsel.
- Schenk het eimengsel met de groente en worstjes in de ovenschaal en strooi de rest van de kaas er overheen. Bak de ontbijtschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven laat 10 minuten afkoelen. Snijd in 2 of 3 porties en serveer eventueel met een simpele salade.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 362
- Vetten: 26,1
- Koolhydraten: 2,4
- Vezels: 1,4
- Eiwitten: 28,5
verrukkelijk!!
ik heb er zelf wat meer kruiden aan toegevoegd. Ik had geen griekse yoghurt in huis dus een flinke lepel roomkaas doorheen gedaan… werkte prima! En een uitje en knoflook. we hebben dit gegeten als avond eten (2 personen is meeeer dan genoeg) en een kleine salade bij. we gaan zeker dit vaker maken!!