Het voorjaar is aangebroken en dat brengt een verandering in ons eetpatroon met zich mee. Zware, stevige maaltijden maken plaats voor lichtere opties, zoals salades! Speciaal voor de maand april hebben we deze frisse salade met groene asperges gemaakt. Asperges zijn nu volop in het seizoen en vaak ook in de aanbieding bij de supermarkt of groenteboer.
Hoe maak je deze frisse voorjaarssalade?
Groene asperges zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar het officiële groene aspergeseizoen in Nederland loopt van februari tot en met juni. Groene asperges bevatten veel vitamines, mineralen en geven door de ruime hoeveelheid vitamine C een goede boost voor je immuunsysteem. Voor dit recept bakken we de asperges, maar je kunt ze ook koken, stomen, grillen of bakken in de oven. Elke bereidingstechniek geeft de asperge een iets andere smaak.
De eiwitten halen we uit de eieren en Parmezaanse kaas. De eieren koken we hard. Je kunt ze ook korter koken als je het eigeel liever wat zachter houdt. De Parmezaanse kaas raspen we tot grove vlokken. Ze hebben dan gelijk een bite en geven meer smaak aan de salade. De Parmezaanse kaas kan ook vervangen worden door Pecorino kaas.
Variatietip
Geen fan van groene asperges? Gebruik dan witte asperges, deze zijn nu ook volop verkrijgbaar en vaak in de aanbieding. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere salade recepten.
PrintFrisse salade met groene asperges
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 350 gr groene asperges
- 1 el olijfolie
- 5 tot 8 radijsjes
- 1/2 komkommer
- 1/2 avocado
- 85 gr veldsla of andere sla naar keuze
- 1 el kappertjes
- 50 gr Parmezaanse kaas of pecorino kaas, geraspt
- 1 el pompoenpitten
- verse peterselie (optioneel)
- olijfolie, garnering
Bereidingswijze
- Breng een pan met water aan de kook. Doe de eieren erin en kook ze ongeveer 7 voor een zacht ei of 8 minuten voor een hardgekookt ei. Laat de eieren na het koken schrikken in koud water.
- Was de asperges en snij een centimeter van de onderkant af. Snijd de asperges door de helft.
- Verwarm een koekenpan met wat olijfolie op middelhoog vuur en bak de asperges rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Breng na het bakken op smaak met peper en zout.
- Snijd ondertussen de radijsjes door de helft en de komkommer in plakjes. Snijd vervolgens de eetrijp avocado in halve maantjes of blokjes.
- Verdeel de sla over 2 borden. Verdeel hier de komkommer, radijs, avocado en kappertjes overheen.
- Schil de eieren en snijd in stukken. Snijd de asperges door de helft en rasp de kaas. Verdeel dit vervolgens over de salade en garneer met pompoenpitten, verse peterselie, peper en olijfolie.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 416
- Vetten: 31,2
- Koolhydraten: 7,8
- Vezels: 5,3
- Eiwitten: 23,3