We zijn dol op ovengerechten. Ze besparen ons een berg afwas en zijn vaak makkelijk om te bereiden. Dit recept voor kip uit de oven is perfect voor het voorjaar of de zomer. Het is fris en toch voedzaam, boordevol groenten en smaakvolle specerijen. Naast de oven heb je voor dit recept slechts één pan nodig om de bloemkoolrijst te maken.
Hoe maak je deze Mediterraanse kip traybake?
Voor dit recept combineren we verschillende groenten met elkaar. We gebruiken aubergine, courgette, paprika en cherrytomaten. Deze groenten worden allemaal vaak in de Midden-Oosterse keuken gebruikt. Daarom gebruiken we ook specerijen uit deze keuken zoals ras el hanout en Harissa. We gebruiken voor dit recept de milde Harissa met gekonfijte citroen zodat de citroen overal terugkomt.
De kip kruiden we met Harissa. Als je iets snel pittig vindt, wees dan voorzichtig met het toevoegen van de Harissa. Gebruik dan eerst de helft en voeg eventueel later op je bord nog wat extra toe. De kip kruiden we verder met ras el hanout, rozemarijn en knoflookpoeder. Je kunt ook verse knoflook gebruiken, maar voor het gemak hebben we in dit recept voor knoflookpoeder gekozen.
Dit geldt ook voor de bloemkoolrijst. Hier kun je ook verse knoflook in plaats van knoflookpoeder voor gebruiken. Verder kruiden we de bloemkoolrijst met dezelfde kruiden als in de rest van het recept. Wil je de bloemkoolrijst pittig maken? Voeg dan wat Harissa of chilipoeder toe.
Bereidingstip
Wil je het gerecht helemaal zonder pan bereiden? Laat dan de bloemkoolrijst weg en vervang dit eventueel door sla. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!
PrintMediterraanse kip traybake
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
Kip
- 400 gr kipdijfilet
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl ras el hanout
- 1/2 tl paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
- 2 el harissa, mild gekonfijte citroen
Groenteplaat
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 gele paprika
- 1/2 citroen
- 125 gr cherrytomaten
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl ras el hanout
- zout en peper
- 10 mammoet groene olijven
Bloemkoolrijst
- 1 el olijfolie
- 400 gr bloemkoolrijst
- 1 tl ras el hanout
- 1/2 tl rozemarijn, gedroogd
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 el citroensap
- zout en peper naar smaak
- 1 tl citroenrasp
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Meng de kip met de kruiden en harissa. Zet dit even opzij.
- Snijd de courgette en aubergine in plakjes en paprika in reepjes. Snijd de citroen in grove stukken.
- Verdeel de gesneden groenten (incl. citroen) samen met de cherrytomaten over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruiden. Verdeel vervolgens de olijven over de plaat.
- Leg de kip tussen de groenten en bak de kip en groente 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwarm een koekenpan boven een middelhoog vuur en voeg wat olie en de bloemkoolrijst toe. Roer er ras el hanout, rozemarijn, knoflookpoeder, citroensap en citroenrasp doorheen. Bak de rijst beetgaar in ca. 4 minuten.
- Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de kip, groente en bloemkoolrijst over 3 borden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 455
- Vetten: 30,6
- Koolhydraten: 11,1
- Vezels: 7,4
- Eiwitten: 30,1
Vorige week gemaakt, groot succes. Dit ga ik zeker vaker maken
Vond dit gerecht iets minder geslaagd. Misschien omdat ik een te grote portie had gemaakt. Veel vocht op de plaat en groente net aan haar, miste ook wat smaak. Kip was lekker. Bloemkoolrijst met kruiden smaakte mij iets te kruidig, maar smaken verschillen.
Heerlijk! Ik heb kippenbouten gebruikt, goed ingesneden en ingewreven met de kruiden. Nog wat ui en verse knoflook erbij. We hebben gesmuld.