Het maken van een koolhydraatarme bakrecept hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Deze luchtige amandelcake maak je met slechts 8 basisingrediënten en zet je binnen 35 minuten op tafel.
Wat maak deze amandelcake zo lekker?
Koolhydraatarme baksels kunnen best stevig en zwaar zijn. Deze cake is het tegenovergestelde: hij is lekker luchtig en niet heel machtig. Door de eiwitten eerst los op te kloppen en voorzichtig door het meel te mengen, krijgt de cake een luchtige structuur.
We zoeten de cake met Sukrin Gold, een bruine suikervariant van erythritol met een klein beetje stevia. Dit geeft de cake een goudbruine kleur en een karamelachtige smaak. De cake garneren we met Sukrin Icing (erythritol poedersuiker). Doe dit pas als de cake helemaal is afgekoeld en gebruik hiervoor een zeefje.
Bewaartips
Je kunt de cake in een afsluitbare doos op kamertemperatuur bewaren of in de koelkast. In de koelkast wordt hij nog smeuïger. Nog handiger is om de cake per stuk in te vriezen, zo blijft hij het langs verst en weet je zeker dat je niet alles in een keer op eet, want zo lekker is die! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme snackrecepten.
PrintKoolhydraatarme amandelcake
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 35
- Porties: 8 stukken 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
Ingrediënten
- kokosolie om in te vetten
- 4 eieren (M)
- citroenrasp van 1/2 citroen (BIO)
- 1 el citroensap
- 175 gr amandelmeel
- 70 gr Sukrin Gold
- snufje zout
- 1/2 tl vanille-extract
- 1/2 tl bakpoeder
- 40 gr amandelschaafsel
- Sukrin Icing (decoratie, optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm (Ø18 cm). Vet de randen in met kokosolie.
- Scheidt het eigeel van het eiwit. Het eigeel in een kom en het eiwit in een andere. Klop het eiwit op met een elektrische mixer en zet opzij.
- Rasp de citroen en voeg samen met het citroensap, amandelmeel, Sukrin Gold, snufje zout, vanille-extract en bakpoeder bij het eigeel. Roer goed, zodat alles is gemengd.
- Spatel het eiwit in twee delen voorzichtig door beslag.
- Schep het beslag over in de bakvorm en verdeel het amandelschaafsel eroverheen.
- Zet in de oven voor 25 tot 35 minuten. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker, als deze er schoon uitkomt, is hij klaar! Bak de cake anders nog 5 minuten langer.
- Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen
- Gebruik een zeef om de erythritol poedersuiker over de cake te strooien. Snijd in 8 stukken en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/8 van het totaal)
- Calorieën: 200
- Vetten: 17,7
- Koolhydraten: 1,5
- Vezels: 2,8
- Eiwitten: 8,9
Vond het wel lastig om de eiwitten er goed doorheen te spatelen.
Smaak is heerlijk.
Dit zou mijn laatste probeersel zijn om cake te maken met amandelmeel. Eerlijk is eerlijk, het is heerlijk. Niet te droog, perfect van smaak. Ik heb het iets korter in de oven gedaan. volgende keer nog iets korter, zodat het nog meer smeuïg blijft.
Echt heerlijk. Alleen snap ik de 15 diameter vorm niet.. daar kreeg ik het echt niet in! Liep helemaal over.dus in een grotere vorm gemaakt. Maar echt verrukkelijk! 😋
zojuist gemaakt en hij smaakt heerlijk! was van plan om een stuk in te vriezen, maar dat gaat niet meer lukken. 🙂
Lijkt me heerlijk! 🤩