Andijvieschotel met gehakt en spekjes

Andijviestamppot, maar dan met een twist en naar onze mening nog lekkerder! In plaats van de klassieke andijviestamppot maak je met dit recept een romige ovenschotel vol authentieke Hollandse smaken. Deze ovenschotel combineert verse andijvie, bloemkool-knolselderijpuree, gehakt en spek tot een smaakvolle maaltijd waar het hele gezin van zal genieten. Een absolute favoriet aan tafel!

Wat maakt deze andijvieschotel zo lekker?

Het unieke van deze andijvieschotel is dat we de aardappelpuree vervangen door bloemkool-knolselderijpuree. Hierdoor bevat het gerecht niet alleen minder koolhydraten, maar gelijk ook een stuk meer groente. Deze puree krijgt een rijke smaak door de toevoeging van andijviekruiden en is lekker smeuïg doordat we een klein beetje creme fraiche toevoegen.

We bakken de andijvie samen met de gerookte spekjes en mengen dit door de romige puree. Daarna verdelen we een laag gehakt over de bodem van de ovenschaal, bedekken het met de andijvie en puree en toppen het geheel af met wat geraspte kaas. Het resultaat? Een koolhydraatarme, voedzame andijvieschotel boordevol smaak!

Tips

Je kunt de andijvieschotel kun je 2 dagen in de koelkast bewaren, het is ook mogelijk om de schotel te portioneren en in te vriezen! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere dinerrecepten. Toch liever andijviestamppot, daar hebben we ook een goed recept voor!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Andijvieschotel met gehakt en spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 5 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal
  • 1 middelgrote ui
  • 500 gr bloemkool(roosjes)
  • 300 gr knolselderij
  • 1 el olijfolie
  • 5 gr verstegen andijvie-kruidenmix (1/2 zakje)
  • 100 gr creme fraiche
  • 400 gr rundergehakt
  • 125 gr spekreepjes
  • 400 gr andijvie, gesneden
  • 100 gr geraspte kaas
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Snipper de ui, verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de knolselderij in kleine stukken.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, bloemkool en knolselderij. Bak de groente ca. 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens voldoende water en 1/2 theelepel zout toe, zodat de groenten net onder staan. Breng aan de kook en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
  3. Giet de groenten af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Doe de groenten in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde puree. Roer vervolgens de helft van het zakje andijviekruiden en de crème fraîche door de puree.
  4. Bak het gehakt in een grote koekenpan rul en breng op smaak met 1/2 theelepel zout en zwarte peper. Verdeel het gehakt over een middelgrote ovenschaal.
  5. Maak de pan schoon en droog en voeg vervolgens de spekreepjes toe. Voeg als de spekjes krokant zijn beetje bij beetje de andijvie toe en roerbak dit kort mee. 
  6. Meng de spekjes en andijvie door de puree en verdeel dit mengsel over het gehakt in de ovenschaal.
  7. Bestrooi met kaas en bak de ovenschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat delkaas is gesmolten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 582
  • Vetten: 40,4
  • Koolhydraten: 11,7
  • Vezels: 8,4
  • Eiwitten: 32,8

9 Reacties

  1. Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!!!

    Reageer
  2. heerlijk recept. ga ik zeker vaker maken






    Reageer
  3. Het was smullen gisteravond.
    Zelfs onze dochter (moeilijke eter) die eerst zei “ik wil dit niet”, zei na de 2de hap “superlekker”.
    Dus dit is ook een blijvertje, naast de vele andere gerechten.






    Reageer
  4. Ook dit was weer een overheerlijke ovenschotel. We hebben weer gesmuld!






    Reageer
  5. Dit was een heerlijke ovenschotel.
    Is ook goedgekeurd door 3 pubers, waaronder een hele kritische dochter 🙂






    Reageer
  6. Wat een heerlijke ovenschotel 😋. Nog nooit puree gemaakt met knolselderij en bloemkoolrijst, maar smaakte goed. Heb vega gehakt en vega spekjes gebruikt. We hebben er samen 2 dagen van kunnen eten. Zeker voor herhaling vatbaar.






    Reageer
  7. Hallo, Ik zou graag deze ovenschotel maken, doch woon in een land waar noch knolselder noch andijvie te verkrijgen zijn. Zijn hier alternatieven voor?

    Reageer
  8. Echt een heerlijke oven schotel!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*