Zuurkoolstoof met vlees en champignons.

Koolhydraatarme zuurkoolstoof

Het stoofseizoen is weer begonnen! Met de herfst in volle gang is het tijd om de stoofpan weer tevoorschijn te halen en heerlijke, langzaam gegaarde gerechten bomvol smaak op tafel te zetten. We hebben al aardig wat stoofgerechten op onze site, maar deze zuurkoolstoof is misschien wel de allerlekkerste tot nu toe!

Stoofschotel op Poolse wijze

Dit recept is geïnspireerd door mijn vakantie in Polen. Tijdens die reis heb ik allerlei heerlijke gerechten geproefd, maar één gerecht bleef me echt bij: Poolse Bigos. Bigos is een stevige stoofschotel op basis van zuurkool en een royale hoeveelheid vlees. Het zit boordevol smaak, mede dankzij de toevoeging van champignons en eekhoorntjesbrood (porcini). In Polen wordt Bigos vaak geserveerd met brood of aardappelen, maar de stoofschotel zelf is van nature koolhydraatarm. Dit maakte het eenvoudig om een koolhydraatarme ‘Lowcarbchef’ bigos variant te maken. Wij serveren onze Bigos met bloemkoolpuree voor een perfecte voedzame koolhydraatarme maaltijd.

Bereidingstips

Voor deze stoofschotel gebruiken we twee pakjes biologische zuurkool. We knijpen het overtollige vocht eruit, maar spoelen het niet af. Zo blijft het voor ons precies de juiste hoeveelheid ‘zuur’. Hou je van mildere zuurkool? Spoel het dan even af onder koud water in een vergiet. Als je juist van een zuurdere smaak houdt, kun je de zuurkool zonder uit te knijpen, met het vocht erbij, aan de pan toevoegen.

Een andere belangrijke smaakmaker is het eekhoorntjesbrood, ook wel porcini. Dit zijn gedroogde paddenstoelen die je vaak bij de kruiden in de supermarkt kunt vinden. Ze zijn wat duurder, maar echt een must voor dit gerecht. Ze geven de stoofschotel een heerlijke, nootachtige smaak die super goed combineert met de zuurkool.

Hoe kun je de stoof het beste bewaren?

Deze stoofschotel kun je het beste in de koelkast bewaren, tot maximaal 3 dagen. Na een nachtje in de koelkast smaakt het zelfs nóg beter, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken en mooi met elkaar vermengd. Je kunt het gerecht ook per portie invriezen. Omdat het wat tijd kost om te maken, raad ik aan om meteen een dubbele portie te maken (als je een grote pan hebt). Ik hoop dat jullie ervan genieten! Neem ook eens een kijkje bij onze andere stoofrecepten voor meer inspiratie.

Koolhydraatarme zuurkoolstoof met vlees.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zuurkoolstoof met vlees en champignons.

Koolhydraatarme zuurkoolstoof

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 45
  • Kooktijd: 280
  • Totale tijd: 325
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Pools

Ingrediënten

Schaal
  • 15 tot 30 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 2 pakjes bio zuurkool (1 kg)
  • 300 gr gesneden witte kool
  • 750 gr sukadelappen
  • 2 el olijfolie of boter
  • 400 gr champignons
  • 250 gr gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 5 pimentkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree of meer
  • zout en extra zwarte peper naar smaak (voeg voldoende toe!)

Bereidingswijze

  1. Voeg het gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan een kom met 150 ml lauw water en laat 30 minuten wellen.
  2. Snijd de pakjes zuurkool open en knijp het vocht er uit. Voeg de uitgeknepen zuurkool toe aan een grote stoofpan.
  3. Voeg nu de gesneden witte kool toe aan een vergiet en schenk er kokend water uit de waterkoker overheen. Snijd de kool in kleinere stukjes met een mes en voeg toe aan de zuurkool in de pan.
  4. Voeg 1 kopje water toe aan de pan en verwarm vervolgens de zuurkool en witte kool boven een laag vuur en laat 30 minuten pruttelen.
  5. Ga ondertussen aan de slag met het vlees. Snijd de sukadelappen in blokjes en kruid het vlees met zout en zwarte peper. Verwarm wat olijfolie of boter in een hapjespan of grote koekenpan op hoog vuur en bak het vlees rondom goudbruin. Zet dit daarna apart.
  6. Snijd nu de champignons in kleine stukjes en verwarm een kleine koekenpan boven een hoog vuur. Voeg de champignons toe en bak ze droog, totdat al het vocht is verdampt. Voeg de champignons vervolgens toe aan het gebakken vlees.
  7. Bak in dezelfde koekenpan de spekjes semi-krokant en snijd ondertussen een ui fijn. Laat het overtollige vet uit de pan uitlekken en voeg dan de ui toe. Fruit de ui samen met de spekjes.
  8. Voeg nu het gebakken vlees, champignons, spekjes en ui toe aan de pan met de zuurkool en roer goed door. Haal het eekhoorntjesbrood uit het water (bewaar het water) en snijd dit in kleinere stukken. 
  9. Voeg het eekhoorntjesbrood, water van wellen en alle kruiden (piment, kruidnagel, zwarte peper, laurierblaadjes) toe aan de stoofpan. Roer nog eens goed door en zet de deksel op de pan en het vuur laag.
  10. Laat minimaal 4 uur stoven boven een laag vuur.
  11. Proef na 4 uur en breng op smaak met een flinke hoeveelheid zout en peper. Het is belangrijk dat de stoof goed zout is. Vind je de stoof te zuur? Roer er wat extra tomatenpuree doorheen (1 el of meer).
  12. Serveer de stoof met bloemkoolpuree of een sneetje koolhydraatarm brood!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 555
  • Vetten: 30,1
  • Koolhydraten: 8,3
  • Vezels: 11
  • Eiwitten: 57,1
Zuurkoolstoof met vlees en champignons.

10 Reacties

  1. Petrie Bruinsma

    Wanneer moet de tomatenpuree erbij? Alleen als het te zuur is of al eerder?

    Reageer
    • Hi Petrie,

      Je kunt de tomatenpuree aan het eind er door roeren. Het zorgt voor een iets minder zure smaak en is een lekkere toevoeging.

      Reageer
  2. Heerlijk! Ik durf te zeggen dat dit de beste stoofschotel is die ik ooit heb gegeten. Ik heb het met riblappen gemaakt en dat was ook heerlijk.






    Reageer
  3. dubbel recept gemaakt. Alleen zonder eekhoorntjesbrood. Nergens te vinden hier. Vervangen door shitaki en oesterzwam. Doel was purree met tamme kastanjes erbij. Ben daar niet aan toegekomen. Zoete aardappel gedaan. Maar is erg lekker. Doet beetje denken aan zuurvkees uit limburg.

    Reageer
  4. Heerlijk!!! 4 uur in de oven op 100 graden en alles was gaar en de zuurkool lekker zacht. Ook extra veel vlees gebruikt.






    Reageer
  5. Dankjewel voor dit heerlijke recept.
    ik heb het vandaag gemaakt in de slowcooker. De zuurkool ,witte kool en het kopje water een uur in de slowcooker inplaats van 30 minuten op het vuur.
    Alle andere gedaan volgens het recept daarna toegevoegt en door geroerd in de slowcooker en 6 uur op low gezet.
    Alles was mals en heerlijk gaar.
    We hebben het gegeten met een plakje meergranen brood uit het boek.
    Maar je kunt het ook gemakkelijk zonder brood of bloemkoolpuree eten het vult geweldig.
    Dit komt vaker op tafel.






    Reageer
  6. Die vraag had ik ook!
    Doe je ingrediënten rauw in de slowcooker of volgens en daarna in de slowcooker doen.
    H groet Maple

    Reageer
    • Hi Maple,

      Je kunt de zuurkool, witte kool en kruiden toevoegen aan de slowcooker. Vervolgens volg je alle stappen in het recept. Braad het vlees en de ui in een aparte pan aan. Laat het eekhoorntjesbrood weken en bak de champignons droog in een pan. Als je deze stappen hebt gevolgd, kun je vervolgens alles aan de slowcooker toevoegen en deze aanzetten!

      Reageer
  7. Els Muizelaar

    Kan je dit recept ook in de slowcooker maken?
    Dan gaart het echt heel langzaam lijkt me.
    Maar ook handig. (Voor als ik een drukke dag heb).
    Vriendelijke groet!
    Els Muizelaar.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*