Een koolhydraatarme speculaas boterkoek, speciaal voor de herfst en Sinterklaas. Deze smeuïge boterkoek is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel eenvoudig te maken. De warme geur van kaneel en speculaaskruiden vult je huis en brengt direct de gezelligheid van het seizoen naar binnen. Perfect om te serveren rond Sinterklaas, maar wat ons betreft ideaal voor de hele herfst en winter!
Hoe maak je deze speculaas boterkoek?
Voor het maken van deze speculaasboterkoek heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Het belangrijkste ingrediënt is uiteraard boter; kies bij voorkeur voor een goede kwaliteit roomboter en vermijd margarine. De bloem vervangen we door amandelmeel en de suiker door fijn gemalen erythritol. In tegenstelling tot een cake bevat een boterkoek weinig eieren. We voegen slechts één eidooier toe om die smeuïge, authentieke structuur te behouden. Daarnaast voegen we xanthaangom toe om de boterkoek te binden en te voorkomen dat hij uit elkaar valt.
Let op: bij het maken van deze boterkoek is het belangrijk om de boter op kamertemperatuur echt goed op te kloppen, zodat het een lobbige crème fraîche-achtige structuur krijgt.
Tips
Amandelmeel neemt in de koelkast extra vocht op, waardoor de boterkoek de volgende dag zelfs nog lekkerder is. Dek de koek goed af en bewaar hem maximaal drie dagen in de koelkast. Je kunt de boterkoek ook in porties invriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme Sinterklaas recepten.
PrintKoolhydraatarme speculaas boterkoek
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 16 stukjes 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 175 gr roomboter, ongezouten
- 1 eidooier (van 1 middelgroot ei)
- 70 tot 90 gr Sukrin Icing of Steviala Frost
- snufje zout
- 150 gr amandelmeel
- 1/2 tl xanthaangom
- 2 tot 3 el speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 30 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Haal de roomboter 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur is.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en vet een boterkoekvorm van 21 cm (of andere ronde vorm) goed in.
- Klop in een grote kom de boter met een mixer romig (doe dit minimaal 5 minuten, zodat de roomboter bijna in volume is verdubbeld en een lobbige crème fraîche structuur krijgt). Voeg daarna het eigeel, de zoetstof en het zout toe, en mix het geheel op hoge snelheid gedurende 2 minuten.
- Voeg het amandelmeel, xanthaangom en de kruiden toe en mix alles nog eens goed door tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de ingevette boterkoekvorm en druk het stevig aan met een spatel.
- Klop het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het beslag. Maak met een vork strepen in het beslag en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Bak de boterkoek 30 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de boterkoek eventueel na 20 minuten bakken af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt. De boterkoek mag best na het bakken nog zacht zijn, in de koelkast stijft hij namelijk verder op.
- De boterkoek is koud het lekkerst. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en geniet de volgende dag van heerlijke smeuïge boterkoek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/16 van de boterkoek)
- Calorieën: 155
- Vetten: 15,4
- Koolhydraten: 0,5
- Vezels: 1,3
- Eiwitten: 3,1
Echt heel erg lekker zeg! Het is net een soort gevulde koek! Vooral de volgende dag inderdaad. Echt een aanrader!
Wat een super recept.
Hij was heerlijk!
Bij de kringloop een boterkoekvorm op de kop weten te tikken. Lekker van smaak, wel kruimig. Ws komt het doordat ik geen xanthaangom heb gebruikt? Daarvoor in de plaats arrowrootpoeder. Minder geschikt? Ik vind het niet erg, want normale boterkoek vind ik toch te vettig. Dot slagroom zonder suiker bij gedaan als dessert. Al jullie bakrecepten maak ik zonder Sukrin Icing of Steviala Frost of andere suikervervangers. Dat bevalt me prima.
Lekkere koek! Hij was inderdaad lekkerder na een nachtje in de koelkast. Ik heb de boterkoek 5 minuten korter gebakken (25 min ipv 30 min).
Voor deze koek het recept gevolgd. Jammer genoeg was het zeer droge koek, ik mis het smeuïge van echte boterkoek. Of zoals de smaak van smeuïge cake.
Is het een optie om roomkaas toe te voegen?
De slagroom was niet echt van toegevoegde waarde…
Hi Mischa,
Balen dat het niet is gelukt. Heb je de boter op kamertemperatuur echt goed opgeklopt? Dit moet minimaal 5 minuten als de boter echt zacht is, zodat het romig wordt en bijna de structuur van slagroom krijgt. Daarnaast is de baktijd ook delicaat, de koek mag best een beetje zacht zijn na het bakken, want de koek stijft verder op in de koelkast.
Beste Quint,
Wil deze koek graag maken voor aankomend weekend, echter ik heb geen boterkoekvorm. Is ook haast niet meer te koop. Welke vorm als alternatief?
Hi!
Je kunt ook een rechthoekige vorm of brownievorm gebruiken. Bekleed deze dan met een vel bakpapier, zodat je de koek makkelijk uit de vorm kunt halen.
Ik heb het recept excact gevolgd, alleen 20 gram minder Sukrin en extra kaneel en citroenrasp als smaakmaker toegevoegd.
Prima gelukt qua uiterlijk maar de smaak is niet lekker, ik proef de sukrin enorm goed. Ik bak veel met erythritol, sukrin etc maar heb nog steeds niet het gewenste resultaat in cake en koek wbt smaak. Taarten van room en frisse smaken proef ik het niet zo maar bij dit soort recepten valt het zo tegen. Vaak voeg ik extra kruiden en citrus rasp toe om de smaak te verbeteren. Helaas nu niet gelukt! Speculaassmaak is hier favoriet maar dit eten ze niet op. Ik zou zo graag weten hoe de nasmaak en het mondgevoel van erythritol in deegwaren te verbeteren. Tip???
Hi Marleen,
Wat balen dat de zoetstof smaak te sterk terugkomt. Heb je al geprobeerd om fors minder te gebruiken. Bijv. max 40 gram zoetstof. Het is dan een stuk minder zoet, maar misschien voor jou persoonlijk precies goed.
Super lekker, heel makkelijk om te maken. Snel klaar, echt heerlijk!
Gister gemaakt, vandaag geproefd. Goed gelukt, erg lekker! Door de erythritol wel het ‘verkoelende’ effect
hai Quint
kun je ook sukring icing vervangen door erytritol?
dank weer voor dit en je andere heerlijke recepten!
Hi Gemma,
Dat kan zeker. Je kunt het eventueel fijnmalen in een blender, zodat je geen korrels krijgt in de boterkoek.
gisteren gemaakt exact het recept gevolgd met xantaan poeder . helaas het zijn allemaal kruimels en ik vind het ook mierzoet, terwijl ik altijd een snoepen ben geweest, akelig prikkende gevoel in mijn mond.
Ziet er heerlijk uit, vraagje: Kun je xanthaangom vervangen door eiwitten of psyllium vezels, lijnzaad? Las op internet dat dit goede vervangers zijn. Klopt dat? Wat zou je dan het beste kunnen gebruiken?
Hi Jacqueline,
Je zou de xanthaangom kunnen vervangen door 1,5 tl psylliumpoeder of 2,5 tl psylliumvezels (grof). Laat je ons weten of het is gelukt?