Kerst is hét moment om samen met familie en vrienden te genieten van sfeer, gezelligheid en heerlijk eten. Tijdens deze feestdagen laten we even los of het eten ‘gezond’ is of veel of weinig koolhydraten bevat – en dat mag ook! Speciaal voor deze tijd van het jaar hebben we drie bijzondere kerstrecepten ontwikkeld, waarbij de focus volledig op smaak ligt. Dat deze gerechten ook minder koolhydraten bevatten, is een mooi extraatje, maar niet onze prioriteit. We beginnen de reeks met deze feestelijke spruitjes met pecannoten, spekjes en cranberries. Een superlekker en makkelijk bijgerecht.
Wat maakt deze spruitjes zo speciaal?
Spruitjes staan bekend om hun uitgesproken smaak, die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Maar juist die bitterheid maakt ze ideaal voor een verrassend en feestelijk bijgerecht! Door ze te combineren met hartige ingrediënten zoals spekjes en noten, en een zoete twist van cranberries en honing-mosterd dressing, ontstaat een combinatie van smaken die zeker bij iedereen in de smaak zal vallen. Zo worden spruitjes allesbehalve saai!
Tips
De spruitjes roosteren we in het recept alleen in de oven, ze zijn dan wat harder. Mocht je liever wat zachtere spruiten hebben, dan raad ik aan om ze eerst 5 minuten voor te koken. Vervolgens kun je de rest van de stappen volgen. Bij de spruitjes serveren we een honing-mosterddressing deze kun je met echte honing maken of met de Holy Hon saus van Steviala. Eet smakelijk! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.
PrintSpruitjes met pecannoten, spekjes en cranberries
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 60
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
Spruitjes
- 500 gr spruitjes, geschoond
- 2 el olijfolie
- 1/4 tl zout (of naar smaak)
- zwarte peper, gemalen naar smaak
- 35 gr cranberries, gedroogd
- 75 gr pecannoten, ongebrand
- 125 gr spekreepjes
Dressing / saus
- 2 el olijfolie
- 1 tl azijn
- 1 tl honing of Holy Hon
- 1/2 tl milde mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Houd je van zachtere spruitjes? Kook de geschoonde spruitjes dan 5 minuten voor.
- Snijd alle spruitjes doormidden en voeg ze toe aan een kom. Voeg 2 el olijfolie en 1/2 tl zout, plus gemalen zwarte peper naar smaak toe en mix goed door elkaar.
- Verdeel de spruitjes over een bakplaat en bak ze 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de spruitjes 15 minuten bakken uit de oven en draai zo veel mogelijk om, zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden.
- Wel de gedroogde cranberries 10 minuten in lauw water. Rooster ondertussen de pecannoten kort in een droge koekenpan boven middelhoog vuur (let goed op dat ze niet verbranden). Dit duurt ca. 5 minuten.
- Bak de spekreepjes in een grote koekenpan of hapjespan licht krokant (niet hard). Laat het overtollige vet uit de pan uitlekken (laat een beetje over om in te bakken.
- Laat de cranberries uitlekken en dep droog met keukenpapier. Voeg de cranberries samen met de pecannoten toe aan de pan met de spekjes. Bak dit een paar minuten mee.
- Maak de dressing door 2 el olijfolie, 1 tl azijn, 1 tl honing , 1/2 tl mosterd, peper en zout te mengen.
- Voeg de geroosterde spruitjes toe aan de pan en schenk de dressing erover. Bak voor 1 minuut, onder voortdurend roeren. Proef en breng indien nodig op smaak met extra zout en peper
- Schep de inhoud van de pan over in een mooie schaal en serveer!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 392
- Vetten: 30,7
- Koolhydraten: 15,8
- Vezels: 6,6
- Eiwitten: 9,8