Koolhydraatarme Friese oranjekoek.

Friese oranjekoek (koolhydraatarm & glutenvrij)

Een paar maanden terug kregen we het verzoek van een van jullie om een koolhydraatarme versie van de Friese oranjekoek te maken. Ik kom zelf uit Noord-Holland en had deze specialiteit in Friesland nog niet eerder geproefd. Een leuke uitdaging dus. Na het proberen van verschillende versies denk ik dat we met deze koolhydraatarme versie aardig in de buurt komen.

Wat is een Friese oranjekoek?

Friese oranjekoek is een lekkernij uit Friesland bestaande uit koekdeeg met spijs en een glazuurlaag. Bij de naam oranjekoek denk je misschien eerst aan de kleur van de glazuurlaag, maar het is de gekonfijte sinaasappelschil in de koek die hem zijn naam geeft. In ons recept gebruiken we ook sinaasappelschil, maar dan niet de gekonfijte versie, want deze is heel hoog in suiker. Daarnaast wordt er vaak een zoet kruid aan het deeg toegevoegd, zoals anijszaad, gember of kaneel. Welke kruiden gebruikt worden, verschilt vooral per regio binnen Friesland.

Hoe maak je onze koolhydraatarme versie?

Met ons recept hebben we geprobeerd de originele Friese oranjekoek zo goed mogelijk na te bootsen. Voor de koek gebruiken we amandelmeel, ei, roomboter en sinaasappelschil. Als smaakmakers hebben we gekozen voor anijszaad en een snufje nootmuskaat. De spijsvulling maken we eveneens van amandelmeel en ei. Zowel het deeg als de spijs zoeten we met erythritol poeder, dat we ook gebruiken voor de glazuurlaag. Natuurlijk mag een Friese oranjekoek niet zonder slagroomtopping. Deze maken we van slagroom met een klein beetje mascarpone om hem extra stevig te maken.

De koek bakken we in een vierkante bakvorm van 20 cm. Deze wordt vaak ook als brownievorm verkocht. Het resultaat? Een heerlijke zoete Friese oranjekoek zonder suikers en gluten. Ik hoor graag van onze Friese bezoekers of deze suikervrije variant een waardig alternatief is voor de echte Friese oranjekoek.

Tips

Bewaar de koek in de koelkast, hij neemt dan nog wat extra vocht op, waardoor hij de volgende nog smeuïger is! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme snack recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme Friese oranjekoek.

Friese oranjekoek (koolhydraatarm & glutenvrij)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 16 koeken 1x
  • Categorie: Snacks, Dessert
  • Keuken: Fries

Ingrediënten

Schaal

Koek

  • 200 gr amandelmeel
  • 60 gr erythritol poeder
  • 30 gr roomboter, ongezouten
  • 1 ei (M)
  • 50 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 2 tl anijszaad
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • rasp van 1 sinaasappel (biologisch)
  • snufje zout

Spijsvulling

Glazuurlaag

Slagroom topping


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de koek toe aan een mengkom. Mix tot een samenhangend beslag en maak van het beslag 2 evengrote deegballen.
  3. Bekleed een vierkante bakvorm (20×20 cm) met bakpapier en druk 1 deegbal met je handen uit over de bodem.
  4. Bereid de spijs door alle ingrediënten in een kom te mengen. Verdeel de spijs vervolgens met vochtige handen gelijkmatig over de bodem. Verdeel daarna de overgebleven deegbal gelijkmatig bovenop de spijs en druk licht aan.
  5. Bak de koek 30 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven en druk met de bolle kant van een lepel de bovenkant voorzichtig platter. Laat de koek volledig afkoelen.
  6. Maak de roze topping door de ingrediënten goed te mengen. Is het mengsel te dun? Voeg dan wat extra icing toe. Is het te dik? Voeg een beetje extra Griekse yoghurt of water toe. Verdeel de topping gelijkmatig over de afgekoelde koek en laat het glazuur drogen.
  7. Klop de slagroom samen met de mascarpone en icing tot een stevige massa. Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje. Snijd de koek in 16 stukken en spuit op elk stuk een toef slagroom. Garneer iedere toef met een stukje rood fruit naar keuze.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 koek (1/16 van het totaal)
  • Calorieën: 206
  • Vetten: 18,8
  • Koolhydraten: 1,8
  • Vezels: 2,2
  • Eiwitten: 6,7
Koolhydraatarme Friese oranjekoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*