Deze ovenschotel met witlof en romige groente-kaassaus is echt een aanrader! Een heerlijke Hollandse maaltijd boordevol smaak. We wikkelen de witlof in mosterdspek en laten het sudderen in een romige saus van knolselderij, bloemkool, melk en kaas. En dat krokante laagje kaas uit de oven? Dat maakt het helemaal af!
Koolhydraatbeperkte knolselderij-bechamelsaus
De groente-kaassaus maakt deze ovenschotel met witlof extra speciaal. Het lijkt op een bechamelsaus, maar dan zonder bloem. In plaats daarvan maken we de melk dikker met knolselderij en bloemkoolroosjes. We kruiden de saus met nootmuskaat, zwarte peper en zout voor extra smaak. Het resultaat? Een romige saus met de structuur van bechamel en een heerlijke, aardse smaak door de knolselderij en bloemkool. Die aardse tonen passen perfect bij de witlof en ham. Maak het af met een laagje krokante kaas en je hebt een smaakvolle, koolhydraatbewuste avondmaaltijd!
Belangrijke tips
Proef na het pureren de saus nog even goed en voeg indien nodig extra zout en zwarte peper toe. Het is belangrijk dat de saus niet te flauw is. De saus maken we maken echte volle melk en kookroom, zodat we die unieke bechamelsmaak behouden. Het is ook mogelijk om deze te vervangen door plantaardige melk en room, het aantal koolhydraten wordt dan ook lager. De smaak zal dan wel echt anders zijn, aan jouw de keuze!
Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotel en Hollandse recepten!
Print
Witlof met groente-kaassaus uit de oven
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 4 stronken witlof (500 gr)
- 1/2 knolselderij (ca. 250 gr)
- 300 ml volle melk
- 200 ml kookroom
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 1 tl nootmuskaat
- 1/2 tl zout
- 30 gr geraspte kaas (voor saus)
- 1 tot 2 el milde mosterd
- 8 plakjes mosterdspek of ham
- 70 gr geraspte kaas (voor topping)
- extra zout en peper
Bereidingswijze
- Spoel de stronkjes witlof en kook ze in een bodempje water 5 minuten. Haal ze voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet. Dep de stronkjes droog met keukenpapier en knijp ze licht uit om overtollig vocht te verwijderen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden of 200 graden op boven-en onderwarmte.
- Schil de halve knolselderij en snijd deze in stukken. Breng de melk en kookroom aan de kook met de knolselderij, bloemkoolroosjes, 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl zout en zwarte peper naar smaak. Laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde saus. Roer 30 gram geraspte kaas erdoor en breng op smaak met extra zout en peper naar wens.
- Halveer de uitgelekte stronkjes en verwijder de bittere kern en het harde uiteinde. Bestrijk elke halve stronkje met mosterd met behulp van een kwastje. Wikkel daarna elk stuk witlof in een plakje mosterdspek of ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus erover en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
- Plaats de ovenschaal in de oven en bak de witlof 25 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Tips
Je kunt de volle melk en kookroom ook vervangen door plantaardige melk en room. De saus bevat dan aanzienlijk minder koolhydraten, maar de smaak zal wel veranderen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 696
- Vetten: 43,3
- Koolhydraten: 28,7
- Vezels: 12
- Eiwitten: 42,2

Hallo Quint, waar kan ik mosterdspek of ham kopen?
Vr gr Nicky
Hi Nicky,
Albert Heijn verkoopt het onder het merk Streeckgenoten. Je kunt eventueel ook gewone ham gebruiken en wat meer mosterd op de lof smeren!