Thaise kip in pittige kokosmelk met groenten.

Thaise kip in pittige kokosmelk

Dit recept voor Thaise kip in pittige kokosmelk en groenten is ideaal voor een gezonde doordeweekse maaltijd of een gezellig etentje in het weekend. Een perfecte combi van malse kippendijen met romige kokosmelk, aromatische kruiden, frisse limoen en een kleurrijke mix van groenten.

Welke kruiden gebruik je voor Thaise kip?

Voor de kruiden gebruiken we een combinatie van Aziatische specerijen zoals kurkuma, sereh (citroengras) en verse gember, aangevuld met de mediterrane kipkruidenmix van Souq. Deze mix bevat kurkuma, komijn, paprikapoeder, chili en kaneel, wat de kip een rijke smaak geeft die perfect past bij de romige kokoscurry. De kokoscurry geven we een ietswat pittig smaakje door rode peper toe te voegen. Je kunt een hele rode peper tovoegen of een halve, afhankelijk van hoe pittig je hem wilt hebben. Om ervoor te zorgen dat de saus niet te pittig wordt, voegen we wat limoensap toe.

Om de kipdij extra smaak en textuur te geven, bakken we deze eerst krokant op de huid. Vervolgens gaan de groenten, kokosmelk en kruiden erbij. In dit recept gebruiken we aubergine en groene paprika, maar je kunt variëren met de groenten die je in huis hebt of extra toevoegen voor een nog rijkere maaltijd.

Serveertip

We raden aan om bij dit recept wat bloemkoolrijst te serveren (dit staat ook in het recept). Je kunt dit echter ook vervangen door broccolirijst of bijv. zelfgemaakt koolhydraatarm naanbrood. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme Oosterse recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Thaise kip in pittige kokosmelk met groenten.

Thaise kip in pittige kokosmelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Thais

Ingrediënten

Schaal
  • 1 groene paprika
  • 1 aubergine
  • 1 sjalot
  • 1/2 of 1 hele rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stuks kippendijfilet met vel (ca. 500 gr)
  • 1 el mediterrane kipkruiden
  • zout en peper
  • 2 el wokolie of olijfolie
  • 1 duimpje verse gember
  • 1/2 el kurkuma
  • 1/2 el sereh poeder (of 1 stengel gekneusde citroengras)
  • 200 ml kokosmelk, 17% vet
  • 100 ml kippenbouillon Soepfabriek (of water met 1/2 blokje)
  • 1 tl vissaus of sojasaus
  • sap van 1/2 limoen
  • handje verse thaise basilicum of koriander
  • 600 gr bloemkoolrijst
  • 3 handjes cashewnoten, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Snijd de paprika in reepjes, de aubergine in blokjes en de sjalot, rode peper en knoflook fijn.
  2. Wrijf de kipdijfilets goed in met Mediterrane kipkruidenmix, zout en peper. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en leg de kip met het vel naar beneden in de pan. Bak zonder olie tot het vet uit het vel smelt en het goudbruin en krokant is. Draai de kip om en bak de andere kant kort aan. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  3. Voeg een scheutje olie toe aan dezelfde pan en bak de aubergineblokjes tot ze goudbruin en licht gekaramelliseerd zijn. Haal uit de pan en zet apart.
  4. Voeg opnieuw een beetje olie toe en fruit de sjalot en knoflook tot ze beginnen te verkleuren. Rasp ondertussen de verse gember. Voeg de kurkuma, serehpoeder (of verse citroengras) en de de rode peper toe. Roer kort door.
  5. Voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe en roer de vissaus of sojasaus en aubergine erdoor. Breng het geheel aan de kook.
  6. Leg de kip terug in de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht 20-25 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg de paprika pas de laatste 10 minuten toe zodat deze zijn bite behoudt.
  7. Pers de limoen uit in de pan en meng door de saus. Proef de saus en breng op smaak met extra zout en peper. Bestrooi met verse gesneden Thaise basilicum of koriander. Hak de cashewnoten in stukken.
  8. Bak of kook de bloemkoolrijst 2 tot 4 minuten in een koekenpan of in een pan met water
  9. Serveer de kip met bloemkoolrijst en geroosterde stukjes cashewnoten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
  • Calorieën: 565
  • Vetten: 36,7
  • Koolhydraten: 12,9
  • Vezels: 8,9
  • Eiwitten: 41,4
Thaise kip in pittige kokosmelk met groenten.

2 Reacties

  1. Voor het eerst gegeten, maar verrassend lekker! Heeft wel wat weg van Kip Madras, maar lekkerder!

    Reageer
  2. wat heerlijk dit! echt een verrassing!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*