Deze eiwitrijke en koolhydraatarme cottage cheese muffins staan binnen een half uur op tafel! Je maakt ze met cottage cheese, amandelmeel, ei en eiwitpoeder. De cottage cheese geeft de muffins een lekker frisse smaak en zorgt meteen voor extra eiwitten. Zo geniet je van iets dat als een traktatie voelt, maar toch voedzaam genoeg is voor het ontbijt!
Waarom is cottage cheese zo populair?
De laatste tijd zie je steeds meer recepten met cottage cheese voorbijkomen, ook bij ons! Eerder deelden we al recepten voor cottage cheese flatbread, brood en zowel zoete als hartige ontbijtbowls. Deze eiwitrijke, verse ‘kaas’ is laag in koolhydraten, zit bomvol eiwitten en heeft een frisse smaak met een licht korrelige structuur. Juist die combinatie maakt het perfect voor koolhydraatarme recepten. Het zorgt voor een smeuïge textuur in baksels, werkt als natuurlijke binder in deeg en kan zelfs roomkaas vervangen. In deze muffins speelt cottage cheese die rol ook, waardoor ze niet alleen lekker zijn, maar ook voedzaam genoeg voor het ontbijt!
Tips
We maken de muffins met ongezoet eiwitpoeder en zoeten het beslag met erythritol. Gebruik je liever gezoet eiwitpoeder? Laat dan de erythritol weg of verminder het tot maximaal 20 gram. De muffins blijven in de koelkast zeker 2 dagen goed en kun je ook langer bewaren in de vriezer. Perfect om vooruit te bakken en altijd een eiwitrijk ontbijt of tussendoortje bij de hand te hebben! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijtrecepten.
Print
Cottage cheese muffins met bessen
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 8 grote of 12 kleine muffins 1x
- Categorie: Ontbijt, Snack
Ingrediënten
- 80 gr roomboter
- 3 eieren (M)
- 160 gr cottage cheese
- 1 el citroensap (van 1/2 citroen)
- 2 tl vanille extract
- 125 gr amandelmeel
- 35 gr wei-eiwitpoeder (ongezoet)
- 50 gr erythritol
- 1/2 el bakpoeder
- geraspte citroenschil van 1 bio citroen
- 70 gr bevroren of verse blauwe bessen of frambozen
Bereidingswijze
- Smelt de roomboter in een pannetje en laat afkoelen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden.
- Voeg de eieren toe aan een grote kom en klop ze minimaal 2 minuten met een elektrische mixer luchtig. Voeg vervolgens de cottage cheese, gesmolten en afgekoelde boter, citroensap en vanille extract toe. Mix tot een glad beslag.
- Voeg het amandelmeel, het wei-eiwit, erythritol, bakpoeder en citroenrasp toe. Mix totdat alles goed is gemengd.
- Verdeel het beslag over de muffinvorm bekleed met papierenvormpjes (8 grote muffins of 12 kleine muffins). Voeg een handje blauwe bessen toe aan elke muffin en bak ze vervolgens 17 tot 22 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk even of ze gaar zijn en bak ze indien nog nog wat langer.
- Laat de muffins kort afkoelen in de stalen vorm en daarna individueel op een koelrek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 grote muffin (1/8)
- Calorieën: 235
- Vetten: 19,3
- Koolhydraten: 2,3
- Vezels: 1,9
- Eiwitten: 12,1
