Bibimbap is een populair Koreaans gerecht dat zowel in Noord- als Zuid-Korea veel wordt gegeten. De naam betekent letterlijk “gemengde rijst” of “gemengde maaltijd” en bestaat uit een kom met allerlei groenten, rijst en soms vlees. We maken het eenvoudig koolhydraatarm door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst, terwijl de rest van de ingrediënten gewoon hetzelfde blijft. Een superlekker, eenvoudig en gezond gerecht!
Hoe maak je koolhydraatarme bibimbap?
Voor onze bibimbap gebruiken we een mix van groenten en vlees. Wij gingen voor runderreepjes, maar biefstuk, kip of tofu werken ook prima. Het vlees marineren we in een lekkere mix van sojasaus, gember, ui en een beetje Sukrin Gold.
Voor de groenten kozen we typische Oosterse soorten: taugé, spinazie, champignons, courgette, wortel en komkommer. We bakken ze stuk voor stuk kort aan, zodat ze knapperig en smaakvol blijven. Bibimbap is natuurlijk niet compleet zonder rijst. Wij gebruiken bloemkoolrijst en bakken die met sojasaus, knoflookpoeder en uienpoeder voor extra smaak. We maken het geheel af met een gebakken ei en, voor wat extra pit, een beetje kimchi.
Tips
Bibimbap is koud ook erg lekker. Restjes kun je de volgende dag bijv. meenemen naar je werk en koud eten, of kort opwarmen als je dat lekkerder vindt. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme Oosterse recepten.
Print
Bibimbap (koolhydraatarm)
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
- Keuken: Koreaans
Ingrediënten
Vlees + marinade
- 15 g verse gember (half duimpje)
- ½ ui
- 1 el sojasaus
- ½ el rijstazijn (optioneel)
- 1 tl sesamolie (of olijfolie)
- ½ el Sukrin Gold
- 250 gr biefstuk of 350 gr runderreepjes (of kip, tofu)
- 1 el sesamolie (voor bakken)
Bloemkoolrijst
- 200 g bloemkoolrijst
- 1/2 el sesamolie
- 1 tl sojasaus
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl uienpoeder
- zout en peper naar smaak
Groentetoppings
- 1/2 courgette
- 1/2 komkommer
- 1 wortel
- 125 gr champignons of shiitake
- 100 gr verse (baby)spinazie
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- 50 gr taugé
- 2 eieren
- 1 stengels bosui, fijngesneden
- 1 el kimchi (optioneel)
- sesamzaad, geroosterd
- zout en peper
Bereidingswijze
- Schil de gember en rasp deze fijn, snijd ui zo fijn mogelijk en pers de teentjes knoflook. Voeg dit samen met de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en Sukrin Gold toe aan een kom.
- Snijd de biefstuk(reepjes) (of kip) in dunne reepjes of als je tofu gebruikt deze in blokjes. Leg het vlees in de marinade en laat minimaal een uurtje afgedekt marineren. Rooster ondertussen in een droge koekenpan wat sesamzaad.
- Snijd de courgette, komkommer en wortel in reepjes of gebruik een spiraalsnijder om er mooie slierten van te maken. Maak de champignons schoon met een borstel en snijd deze in dikke plakjes.
- Verhit voor de bloemkoolrijst de sesamolie in een kleine pan en bak de bloemkoolrijst kort op middelhoog vuur (ongeveer 3 minuten). Voeg sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder en zout toe en roerbak nog 1 minuut. Zet apart.
- Roerbak in een koekenpan of wokpan de spinazie beetgaar en schep dit even in een kom. Bak in dezelfde pan boven een hoog vuur de wortel 2 minuten. Voeg dan de courgette en champignons toe en bak nog eens 2 minuten. Voeg de sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder en sesamolie toe en bak kort mee. Voeg op het eind de taugé toe en bak dit 1 minuutje mee.
- Verhit in een 2 el sesamolie in een wok op hoog vuur. Bak de gemarineerde biefstuk(reepjes) in ca. 4 min gaar.
- Warm indien nodig de rijst weer even op en schep vervolgens in 2 diepe borden. Verdeel hierover de biefstuk, wortel, taugé, spinazie en (koude) komkommer in een cirkel.
- Bak in de lege koekenpan / wokpan 2 spiegeleieren en leg er 1 in het midden van elk bord. Leg er 1 in het midden van elk bord. Bestrooi met fijngesneden bosui, geroosterde sesamzaadjes en eventueel kimchi.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 534
- Vetten: 30,7
- Koolhydraten: 10,5
- Vezels: 6,9
- Eiwitten: 50

Dankjewel voor dit op verzoek recept ! 😉
Bedankt voor het leuke idee! ik hoop dat het smaakt 🙂