Ons oude kaas-uienbrood was al een hit: simpel, smaakvol en koolhydraatarm. Maar we wisten dat het nóg beter kon. Nu, vijf jaar na de publicatie van het originele recept, doken we opnieuw de keuken in. Het resultaat? Een romigere, smeuïgere en rijkere 2.0 versie waar je geen genoeg van krijgt. Perfect als hartige snack bij de borrel of als bijgerecht bij een warme kom soep!
Wat maak ons kaas-uienbrood 2.0 zoveel lekkerder?
Het grote verschil tussen dit nieuwe kaas-uienbrood en het oude is het gebruik van cottage cheese in plaats van roomkaas. Daardoor is dit brood niet alleen ‘kaziger’, maar ook lekker luchtig. We hebben het beslag voor ons cottage cheese brood als basis gebruikt voor dit nieuwe kaas-uienbrood en hebben daar gebakken uitjes en extra veel oude kaas aan toegevoegd.
Voor dit recept gebruiken we geraspte Old Amsterdam. Lekker pittig en echt perfect in combinatie met de zoete ui. Vers uit de oven is het brood op z’n best: krokant van buiten, warm en fluffy vanbinnen. En het beste? Eén stukje bevat maar 1,7 gram koolhydraten. Dus ook als je koolhydraatarm of keto eet, kun je hier gewoon van blijven genieten.
Tips
De geraspte kaas is een echte smaakmaker in dit recept. Kies bij voorkeur voor belegen, extra belegen of oude kaas. Hoe pittiger, hoe beter. Hopelijk vinden jullie het brood zo lekker als ons. Zin in meer? Bekijk dan ook eens onze andere brood– en snackrecepten voor nog meer inspiratie.

Koolhydraatarm kaas-uienbrood 2.0
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 75
- Porties: 12 sneetjes (1 brood) 1x
- Categorie: Snacks, Voorgerecht
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 el roomboter
- zout en peper
- 250 gr amandelmeel
- 15 gr psylliumvezels, grof of 8 gram psylliumpoeder
- 5 gr arrowroot
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 450 gr cottage cheese, op kamertemperatuur
- 100 gr Griekse yoghurt (10%), op kamertemperatuur
- 3 eieren (M)
- 100 gr extra belegen kaas of oude kaas (geraspt)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-en onderwarmte) of heteluchtoven op 170 graden.
- Snijd de uien in halve ringen.
- Verhit een scheutje olie of roomboter in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de uien met een snuf zout en een snuf versgemalen zwarte peper. De uien mogen redelijk stevig blijven. Bak ze dus niet te lang en niet op al te hoog vuur. Ze hoeven niet bruin te kleuren.
- Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom. Meng in een andere kom de cottage cheese, yoghurt en eieren met een elektrische mixer door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng dit met een spatel, totdat alles goed is gemengd.
- Bekleed een bakblik van 25 cm met een vel bakpapier. Schep het beslag in het blik en druk goed aan. Verdeel de uien over het brood en bestrooi met de geraspte kaas.
- Bak het cottage cheese brood ca. 1 uur in de voorverwarmde oven. Dek eventueel na 30 minuten bakken af met aluminiumfolie als de kaas te donker wordt. Is het brood nog niet helemaal gaar? Bak het dan nog 10 minuten extra. Laat daarna volledige afkoelen op een koelrek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 sneetje (1/12 van het brood)
- Calorieën: 229
- Vetten: 17,5
- Koolhydraten: 2,3
- Vezels: 3,5
- Eiwitten: 14
