Heerlijke speculaasbrokken gemaakt van amandelmeel
Vandaag hebben wij deze heerlijke koolhydraatarme speculaasbrokken gemaakt. Alweer het tweede recept uit onze reeks Sinterklaas recepten! De speculaasbrokken zijn gemaakt van amandelmeel, lijnzaad, boter, ei en koek & speculaas kruiden. Tijdens de bereiding van de speculaasbrokken is het beslag erg vochtig. Het is daarom belangrijk om het speculaas te vormen op een vel bakpapier en niet eerst op een plank. Eenmaal gebakken kun je het speculaas makkelijk verwijderen van het bakpapier.
Bewaartips:
De speculaasbrokken blijven 2 dagen goed buiten de koelkast. Het is ook mogelijk om de speculaasbrokken in te vriezen als je ze langer wilt bewaren. Vragen of opmerkingen over het recept kun je onderaan de pagina in de commentsectie plaatsen!
Koolhyraatarme speculaasbrokken
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40 minutes
- Porties: 6 brokken 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 110 gr amandelmeel
- 10 gr gebroken lijnzaad
- 50 gr roomboter, gesmolten
- 2–3 el koek & speculaas kruiden
- 1 tl kaneel
- 30 gr Sukrin Gold
- 1 eiwit van een middelgroot ei
- 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout
- amandelschaafsel naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Maal de gebroken lijnzaad in een blender, koffiemolen of vijzel. Meng vervolgens alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. Voeg dan de boter en het eiwit toe en meng dit eerst met een garde en vervolgens met de handen tot een samenhangend deeg.
- Pak vervolgens een bakplaat en bekleed deze met een vel bakpapier. Vorm van het deeg een rechthoek van ongeveer 1/2 cm dik en plaats op de bakplaat. Bestrooi het beslag met amandelschaafsel en zet in de oven. Bak de speculaasbrokken 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Breek het speculaas na het bakken in 6 stukken!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 brok
- Calorieën: 185
- Vetten: 17,6
- Koolhydraten: 1,4
- Eiwitten: 4,5
Ik heb deze weer eens gemaakt met t aangepaste recept. Zo is het idd veel lekkerder. Na 30 minuten was de speculaas op kleur. De oven uitgedaan maar de speculaas er nog een paar uur ingelaten zodat t wel knapperig wordt.
Het resultaat is heel lekker, maar blijft een klein beetje taai i.p.v. knapperig. Het kan niet langer in de oven, want het was na een half uur aan de maximale kleuring. Heb je nog tips hoe ik het knapperiger kan krijgen?
Ik gebruik wel 1,5 x de zoetstof en ik voeg 1 eetlepel chiazaad toe, dit geeft een wat knapperige structuur aan de speculaas.
Heel lekker!
Eerste keer iets te droog, tweede keer iets meer boter, zoetstof en amandelmeel toegevoegd en dit was perfect. Bedankt voor het recept!
Hi Dea,
Bedankt voor uw feedback. Ik heb het recept iets aangepast en de hoeveelheid boter en zoetstof verhoogt.
Gr,
Quint
Je mist bij de 1ste hap de suiker smaak maar proeft echt de koek kruiden. Erg lekker maar inderdaad wel wat droog
Ik heb de speculaasjes gemaakt. Volgens recept, 1 lepel sukretine..Het schaafsel ligt los en ik vind het wat droog. Het komt wel in de buurt van speculaas, voor zover ik me herinner.