In 2018 deelden we een recept voor een koolhydraatarme marmercake dat al snel favoriet werd bij velen. Nu, bijna zes jaar later, vonden we dat we het recept nog beter konden maken. We zijn de keuken ingedoken en met succes! We gebruiken dezelfde ingrediënten als in het oorspronkelijke recept, maar in andere verhoudingen. Het resultaat? Een heerlijke, smeuïge cake met slechts 2,1 gram koolhydraten per plakje!
Wat maakt deze koolhydraatarme & glutenvrije marmercake zo lekker?
Als je deze marmercake proeft zonder te weten waar hij van gemaakt is, zou je nooit raden dat hij koolhydraatarm, glutenvrij en suikervrij is. De cacaopoeder zorgt niet alleen voor de mooie kleur, maar verbetert ook de structuur en smaak. Het maskeert de smaak van de zoetstof en maakt de cake extra smeuïg. Dit maakt de marmercake ook ideaal voor mensen die normaal gesproken niet van de smaak of structuur van amandelmeel houden. Dankzij de toevoeging van cacao proef je niets van de vaak korrelige textuur van amandelmeel in deze cake.
Tips
Een plakje marmercake is heerlijk met een toefje slagroom bij een kop koffie of thee. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons in de commentsectie weten hoe het heeft gesmaakt.
PrintKoolhydraatarme marmercake
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 80
- Porties: 12 plakjes 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 125 gr roomboter
- 5 eieren (M)
- 90 gr Sukrin Gold of Icing
- 1 tl vanille extract
- 50 gr Griekse yoghurt 10% of roomkaas
- 40 ml amandelmelk, ongezoet
- 230 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 2 tl bakpoeder
- 2 el cacaopoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden.
- Smelt de boter in een steelpannetje en laat daarna afkoelen.
- Klop de eieren samen met de Sukrin zoetstof luchtig met een elektrische mixer (ca. 2 minuten).
- Voeg de gesmolten boter, Griekse yoghurt of roomkaas, amandelmelk en vanille toe aan de eieren en mix goed. Laat het beslag even een paar minuten rusten.
- Mix in een andere kom de amandelmeel, kokosmeel en bakpoeder. Voeg het meel toe aan het eimengsel en mix tot een luchtig beslag. Verdeel het beslag evenredig in 2 kommen.
- Voeg aan 1 kom de cacaopoeder toe en 1 el amandelmelk. Klop dit goed door elkaar.
- Schep een paar opscheplepels van het vanille-beslag in een cakevorm (22 cm) bekleed met bakpapier. Daarna een paar lepels van het cacao-beslag.
- Herhaal dit totdat al het beslag op is. Roer met een mes door het beslag om een mooi marmereffect te creëren.
- Roer met een mes door het beslag, zodat je een mooi marmereffect krijgt.
- Bak de cake 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de cake na 30 minuten bakken even uit de oven en dek de bovenkant af met aluminiumfolie. Zet de cake weer terug in de oven voor de resterende baktijd.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje
- Calorieën: 238
- Vetten: 22
- Koolhydraten: 2,1
- Eiwitten: 7,8
Vond je dit recept lekker? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere koolhydraatarme cake recepten!
Deze vanmiddag gemaakt. Erg lekker hoor. Lekker smeuïg en lekkere smaak. (Had voor mij nog wel iets zoeter gemogen. 😉)
De cake ziet er ook mooi uit.
Ben benieuwd hoe de smaak en structuur morgen is. 😋
kan ik de amandelmelk vervangen door iets anders?
Hi Ingrid,
Je kunt ook normale melk gebruiken!
Heerlijke cake met iets van chocoladesmaak Weer eens iets anders En door de eieren gesplits te verwerken wordt de cake mooi hoog
Heb de cake vanmiddag gemaakt, was mooi gerezen, maar ondanks het zout en suiker erg weinig smaak aan. Nou had ik ook erythritol gebruikt ivm Steviala suiker. Maar nog altijd lekker bij kop thee!
Helaas gemaakt volgens oude recept daarmee is de cake die heerlijk rook wat droogmaar met name flauw en helaas niet zo luchtig
Fijn dat je andere dingen hebt toegevoegd ik ga het zeker nig een jeer proberen
Quint heb de cake gemaakt en hij is zooo top .bedankt voor de tip en het cake recept
Kan ik ook erythritol gebruiken ipv steviala kristal? Is de verhouding dan nog hetzelfde?
Hi Nadja,
Je kunt de Steviala Kristal vervangen door 1,3 keer meer erythritol!
Groetjes,
Quint
Hij zag er prachtig uit zo in de oven, ik haal hem er uit maar was van binnen nog helemaal niet gaar… dus 10 minuten extra er in gezet….
Verrassend echte cake structuur. En voor de eerste keer proberen is de cake prima gelukt. Hij mag van mij ietsje zoeter, maar dat is een kwestie van smaak en aanpassen.
Heerlijke cake!
Persoonlijk vind ik de cake de dag na het bakken nog lekkerder.
Bedankt voor de heerlijke recepten!
De allerlekkerste cake sinds tijden koolhydraadarm dan,gemaakt precies zoals aangegeven in recept,was goed omhoog gekomen had eiwit lang gemixt ,enkel de chocolade lagen erin waren vochtig ,waardoor geen idee ,maar de cake was overheerlijk top !
Hallo,
ik vroeg me af of ik hiervoor ook stevia splenda kan gebruiken ipv steviala kristal, zoja versndert er wat in de hoeveelheid?
Hi Maya,
Je kunt de stevia van Splenda 1 op 1 vervangen met Steviala Kristal!
Groetjes,
Quint
Heerlijk recept!! Ik heb Stevija Kristal gebruikt (45gr omdat deze zoeter is) en was echt top!! Beetje bittere nasmaak in je mond houd je toch bij suikervervangers.
Vroeg me wel nog af of je plakjes in kan vriezen?
Hi Lianne,
Bedankt voor je review! Je kunt de cake prima per plakje invriezen.
Groetjes,
Quint
Heerlijke cake, reeds drie maal deze cake gemaakt. Deze wordt telkens per twee sneetjes in de diepvries bewaard, zodat we dan dagelijks kunnen genieten van deze lekkere cake.
Super makkelijk te maken, en erg goed gelukt! Niet te onderscheiden van een ‘gewone’ cake. Top recept!
Voor het eerst een koolhydraatarme cake gemaakt en moet zeggen dat het met positief verbaasd. Het is even wennen dat de smaak niet zo zoet is als ‘gewone’ cake, maar het snoept lekker weg bij een kop thee. Bedankt en ik zal zeker meer recepten gaan uitproberen!
Heb de cake net gemaakt, ziet er goed uit smaakt niet zoet .
Heb de cake gemaakt en vind em heerlijk, natuurlijk niet zo zoet als gewone cake maar heerlijk als extratje, toch het idee dat je wat snoept.
Ik gebruik 100 gram Sukrin Poedersuiker. Dit is Erythritol met stevia glycosiden. geen vieze bittere Stevia nasmaak. In mijn mening moet het recept hierop aangepast worden! Let wel Sukrin Icing kost 9,95 per 400 gram.
De cake ziet er prachtig uit, mooi gerezen en alles maar smaakt totaal niet. Het is meer vergelijkbaar met brood dan cake. Smaakloos, korrelig. Ik kan echt nergens een goed recept vinden voor suikerloze en koolhydraatarme baksels……..
Ik heb deze cake gisteren gemaakt. Hij is goed gelukt maar de structuur van het amandel meel komt er zo erg doorheen. (Vezels/ korrelig) Hierdoor voelt het minder als cake als je hem eet.
Scheelt het als je extra fijn amandel meel gebruikt of kan ik het evt vervangen door kokosmeel?
Hi de Haan,
Mijn tip is om extra fijne amandelmeel te gebruiken, van bijvoorbeeld het merk Steviala! Dan proef je de vezel structuur niet terug.
Groet,
Quint
Wil bij dit recept appel en wat noten toevoegen en evt honing als zoetstof zou dat kunnen
Hi Marleen,
Dat kan zeker! Proef het beslag goed, zodat je de juiste hoeveelheid honing gebruikt bij het zoeten van de cake.
Groetjes,
Quint
Hoi,
Zojuist de cake gemaakt. Ik gebruik dezelfde zoetstof ook steviala kristal. Maar 40gr maakt de cake niet zoet. Ik die volgende keer het dubbele.
Cake is voor de rest prima gelukt!
Hallo, gisteren de cake gemaakt met 40 gr Candarel Stevia ipv Steviala. De structuur en de geur van de cake zijn prima gelukt, maar de nasmaak is enorm heftig van de zoetstof en daardoor niet lekker.
Is het beter om minder Stevia te gebruiken? bijvoorbeeld 20 gram?
Je kunt beter geen canderel stevia nemen, vond ik bijzonder vies en zitten bovendien allerlei hulpstoffen in. Zoet zonder nasmaak is bv erythritol, te bestellen bij een goede drogist.
Kun je de eiwitten niet apart opkloppen en er op t laatst nog door spatelen? Komt dit de luchtigheid van de cake niet ten goede?
Is dit ook te bakken in een broodbakmachine met cake stand?
Hi Louise,
Dat durf ik niet te zeggen, ik heb zelf geen broodbakmachine. Je kunt het altijd proberen!
Groetjes,
Quint
Hallo,
Zou je dit ook kunnen maken zonder Stevia? Ik hou niet perse van zoet. Of stort dan de cake in elkaar?
Groetjes Sisu
Hi Sisu,
Je kunt de marmercake ook zonder zoetstof maken. Je krijgt dan wel een cake met een neutrale smaak, maar het heeft verder geen invloed op de structuur van de cake.
Groet,
Quint
De cake op de foto is zo mooi gerezen, de mijne is niet veranderd in hoogte nadat ik hem in de bakvorm deed. Werd hij toch wat massief/zwaar van. Heb jij tips om hem een volgende keer meer te laten rijzen?
Beste Manon,
Het is een gegeven dat koolhydraatarme cakes minder rijzen dan reguliere cakes. Je kunt de cake luchtig en iets hoger krijgen door het eiwit goed op te kloppen!
Groet,
Quint
De cake was heerlijk, niet te onderscheiden van een normale marmercake… heb alleen het recept een beetje aangepast naar mijn producten die ik op voorraad had: met kokosmeel, amandelmeel en gemalen amandelen. En met erytrit en xylitol… deze ga ik nog heel vaak maken… heerlijk!!!!
De cake ziet er super uit! Is er ook een vervanger voor amandelmeel?
Groet, Annelies
Beste Annelies,
Ik ben bang dat er helaas geen geschikte vervanger is voor amandelmeel in dit recept.
Groet,
Quint
Heerlijk gelukt! Ik ga wel minder ei gebruiken de volgende keer. Dan misschien nog meer cake-achtige structuur
Klopt het dat je er een hele pot stevia kristal in moet doen? de inhoud van de pot is 40 gram..
Beste Mary Ann,
Ik gebruik zelf de Steviala Kristal van het merk Steviala. Deze variant is 1.5 keer zoeter dan normale tafelsuiker. Kijk goed op het etiket van de pot die jij gebruikt. Veel stevia producten hebben een hele hoge zoetwaarde, je hebt dan vaak slechts weinig nodig.
Groet,
Quint
super cake, lekker luchtig en ziet er mooi uit. Had hem de eerste keer met vloeibare stevia gemaakt. Dit was geen succes door een bittere smaak. Toen toch de steviala kristal gebruikt en dit was vele male beter.