Dit is een heerlijke stamppot gemaakt van boerenkool, bloemkool, spekjes en plakjes rookworst.

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Een stamppot laag in koolhydraten!

Vandaag heb ik deze heerlijke koolhydraatarme boerenkoolstamppot gemaakt. Een stamppot laag in koolhydraten? Ja dat kan! Normaal gesproken maak je stamppot eigenlijk altijd met aardappels. In dit recept heb ik de aardappels vervangen met bloemkool. Hierdoor bevat de stamppot 82% minder koolhydraten. De bloemkool proef je nauwelijks terug in de boerenkoolstamppot. Dit komt mede door de heerlijke smaken van de gebakken spekjes, rookworst en jus. De koolhydraatarme boerenkoolstamppot is een leuk recept om je familie mee te verrassen. Vertel ze van tevoren niks over wat je maakt en kijk dan of ze het verschil proeven met normale stamppot!

Variatietips:
Het is ook mogelijk om met de bloemkool als basis andere koolhydraatarme stamppot recepten te maken. Denk bijvoorbeeld aan hutspot, zuurkool en andijvie. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten dan kan je onderaan de pagina een reactie plaatsen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.6 sterren uit 17 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 5
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 25 minutes
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlandse

Ingrediënten

Schaal
  • 450 gr boerenkool
  • 600 gr bloemkool
  • 1 grote Gelderse rookworst
  • 250 gr (magere) spekblokjes
  • 85 ml jus van gebakken vlees of kant & klaar
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool op een grote snijplank in kleine roosjes. Vul vervolgens een grote pan met water. Voeg eerst de boerenkool toe en dan de bloemkool roosjes en breng aan de kook. Kook de groente ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Bak wanneer de groenten bijna gaar zijn de spekblokjes in een grote koekenpan knapperig. Haal wanneer de groenten gaar zijn de pan van het vuur en laat boven de wasbak uitlekken. Pak nu een aardappelstamper en stamp de groente door elkaar. Roer de spekjes erdoorheen en doe de deksel even op de pan.
  3. Volg de instructies op de verpakking om de rookworst en jus te verwarmen. Snijd de rookworst in kleine plakjes en roer door de pan. Verdeel de boerenkoolstamppot over vier borden en garneer met jus. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4
  • Calorieën: 312
  • Vetten: 21,0
  • Koolhydraten: 9,0
  • Eiwitten: 18,9
Dit is een heerlijke stamppot gemaakt van boerenkool, bloemkool, spekjes en plakjes rookworst.

29 Reacties

  1. werkelijk heeeerlijk!
    heb zelf rundervinkjes en slavinken erbij gebakken ipv de rookworst.
    en mosterd voor de pit.






    Reageer
  2. ga vanavond proberen, maar om nou mijn man te verassen??dat vindt ik te ver gaan, hou het wel op verrassen..;-)






    Reageer
  3. Een top recept! Mis je toch iets de structuur van een aardappel dan kan je er altijd 1 of max 2 toevoegen.






    Reageer
  4. Smaakte goed maar mis wel een beetje de structuur van een stamppot met aardappelen. Dit blijft toch een stuk korreliger. Dus als iemand nog tips daarvoor heeft…






    Reageer
    • Na uitlekken en door elkaar stampen, heb ik de stamppot in de koekenpan waar ik de spek in heb uitgebakken, nog even roergebakken. Behalve dat de smaak nog lekkerder is, is het ook veel minder nat.
      Lekker met koolhydraatarme hachee jus 🙂

      Reageer
  5. Ik vond dit recept erg lekker! Zeker een aanrader voor anderen.

    Reageer
  6. Heb hem geprobeerd, zeker lekker. En het vult ook nog goed vind ik.






    Reageer
  7. Heerlijk gegeten, na het stampen crème franchise en mosterd toegevoegd.
    gerookte tofublokjes erbij maakt het helemaal af.






    Reageer
  8. Heerlijk!
    Lekker een stamppot mee eten met de rest van het gezin maar dan koolhydraat arm.
    Helemaal top!






    Reageer
  9. Dineke Bodewes

    voor het eerst een kha recept gemaakt, en zo verassend het is heerlijk, ik mis de aardappel helemaal niet. 👍

    Reageer
  10. Wat een heerlijk recept. Ik lust geen aardappelen, daarom is het wel zo fijn dat het met bloemkool kan. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Top!!!






    Reageer
  11. Mijn man en ik hebben genoten van een echte boerenkool stamppot. Wij eten al heel lang geen aardappelen. Boerenkool met bloemkool stampen, is een geweldig en smakelijk idee. Ik heb wel de boerenkool en bloemkool goed laten uitlekken in een vergiet en even laten droogkoken na het uitlekken op een lage temperatuur. Zo wordt de stamppot droger en krijg de stamppot nog meer smaak.






    Reageer
  12. Heb ernstig diabetes met veel te hoge suikers, maar op jouw recepten doe ik het heel erg goed!!!

    Reageer
  13. Smaakt erg lekker en niet zo zwaar als met aardappels! Voor herhaling vatbaar😋






    Reageer
  14. In plaats van bloemkool kun je ook knolselderij gebruiken. Zalig 🤗

    Reageer
    • Goed idee. ik ben nt zo’n fan van bloemkool en dit wordt nogal vaak gebruikt voor keto recepten ipv aardappels. Dit voegt ook nog extra smaak toe!

      Reageer
  15. Wauw helemaal lekker, heerlijk vanavond gemaakt en zitten smullen. Wist niet dat je dit met bloemkool kon doen. Zeker een blijvertje

    Reageer
  16. Heb er een ovenschotel van gemaakt en er blauwe kaas aan toegevoegd, heerlijk!






    Reageer
  17. Ga ik ook proberen. Dankjewel






    Reageer
  18. Ziet er weer heerlijk uit, ga deze zeker een keertje uitproberen!:)

    Reageer
  19. Heerlijk gegeten met het hele gezin, dochter van 9 had niet doir dat er bloemkool doorheen zat.
    Ben dol op je recepten, 6 kilo in 1 maand kwijt.
    Ga zeker door.






    Reageer
  20. Timo Hagedoorn

    Hallo, mocht er wat overblijven is dat dan in te vriezen?






    Reageer
  21. Kan dit ook met worteltjes of zuurkool

    Reageer
    • Hi Marja,

      Dat kan zeker. Wij zijn nu bezig met nieuwe recepten en deze twee staan ook op ons lijstje!

      Groet,

      Quint

      Reageer
      • Ik heb de aardappelen totaal niet gemist in deze stamppot. Het enige minpuntje vond ik dat het wat nat was, maar dat zal wel aan mij hebben gelegen denk ik. Volgende keer beter uit laten lekken in een vergiet






        Reageer
  22. Het is een heerlijk recept. Ik heb dit gisterenavond gemaakt en iedereen vond het erg lekker. Je proeft niet echt dat er geen aardappelpuree is in de stampot. Ik heb wel de boerenkool kruiden van Silvo gebruikt . Ik ga dit recept zeker vaker maken.






    Reageer
  23. Anouk Sanders

    Ook lekker ipv bloemkool, om zoete aardappelen te gebruiken!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*