Bij het starten van een nieuw dieet of nieuwe manier van eten, komt ook een nieuw boodschappenlijstje kijken. Koolhydraatarm wordt vaak gezien als duur. Het houdt veel mensen tegen om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen omdat het kostenplaatje al snel lijkt op te lopen. Er wordt vaak vergeten hoeveel producten je nu niet meer in huis haalt en wat je daarmee bespaart. Daarnaast kun je het zo duur maken als je zelf wilt, net zoals dat geldt bij een ander dieet of voedingspatroon.
In dit artikel laten we zien hoe je op een voordelige manier het koolhydraatarm of keto dieet kunt volgen. We geven hieronder 7 tips om geld te besparen, maar toch volwaardig en lekker koolhydraatarm te eten.
1. Maak een eetplanning / weekmenu
Door een weekplanning te maken, koop je alleen de producten die je daadwerkelijk nodig hebt. Maak aan de hand van de planning een boodschappenlijstje. Kijk op de dag van het maken van de planning wat je nog hebt liggen en wat er nog op moet. Daarnaast gebruik je sommige ingrediënten misschien opnieuw, deze kun je dan bulk inkopen. Zo bespaar je veel geld. Door je weekplanning het weekend te maken, kun je ook kijken wat de aanbiedingen zijn bij de supermarkt de komende week. Dit doen wij ook met ons wekelijks terugkerende menu. We kiezen de recepten en maaltijden uit a.d.h.v. de aanbiedingen van Lidl en Albert Heijn, waardoor we veel geld besparen op ingrediënten. Bekijk voor inspiratie hier alle weekmenu’s op onze site.
2. Voordelig boodschappen doen
Kijk bij het maken van een weekplanning naar de aanbiedingen in de supermarkt en ga als je tijd hebt naar de markt voor je groente en fruit. De prijzen op de markt voor seizoensgroente en fruit zijn vaak nog lager dan in de supermarkt. Bekijk voor het kopen van vlees en vis de aanbiedingen bij de supermarkt, maar ook bij je lokale slager. Deze hebben vaak ook acties en de kwaliteit van het vlees is ook nog eens beter! Kijk voor houdbare producten ook eens boven of onder in het schap. A-merken zijn vaak duurder en minder bekende merken goedkoper. Dit terwijl veel producten uit dezelfde fabriek komen! Ten slotte is het nog een optie om groente en fruit uit de diepvries te kopen. Dit is vaak al geportioneerd en net zo gezond als groente of fruit uit de koeling.
3. Vermijd kant-en-klaar en maak zoveel mogelijk zelf
Kant-en-klare producten zijn meestal duurder dan als je ze zelf maakt. Dit geldt ook voor voorgesneden groente en fruit. Door zelf de tijd te nemen om de groente te snijden, bespaar je al heel wat geld. Een goed voorbeeld is bloemkoolrijst. Op dit moment koop je een grote bloemkool voor 1 euro bij de supermarkt. Hier kun je ca. 600 g bloemkoolrijst van maken. Hier bespaar je veel mee en de rijst kun je prima invriezen. Hetzelfde geldt voor houdbare producten, zoals crackers. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken en invriezen. Een andere tip om geld te besparen is door meelsoorten en plantaardige melksoorten zelf te maken. Zo kun je heel goedkoop lijnzaad kopen en vermalen tot lijnzaadmeel. Ditzelfde kun je ook doen voor kokos of amandelmelk.
4. Koop seizoensgroenten of verbouw het zelf
Naast dat seizoensgebonden groente minder belastend zijn voor het milieu, zijn ze ook goedkoper. Kijk elke maand eens in de groentekalender om erachter te komen welke groente deze maand het goedkoopst, gezondst en lekkerst is. Of nog beter verbouw je eigen groente. Tegenwoordig kun je met eenvoudige plantzakken gemakkelijk je eigen tomaten, sla of kool verbouwen. Als je een goede oogst hebt is dit goedkoper dan de supermarkt, daarnaast smaakt het veel beter en is het leuk om te doen!
5. Profiteer van aanbiedingen en koop bulk
Veel koolhydraatarme basisingrediënten, zoals meel, zoetstof, zaden en pitten koop je het liefst online. Bij webwinkels zijn deze producten vaak goedkoper en in grotere hoeveelheden verkrijgbaar. Is er een product dat je vaak gebruikt met korting verkrijgbaar? Koop dan meer in. Het kost dan op de korte termijn meer geld, maar je doet er langer mee, waardoor je op de lange termijn geld bespaart. Daarnaast hebben veel webwinkels staffelkorting. Hoe meer je koopt hoe meer korting je krijgt. Dat is ook het geval in onze eigen webwinkel Lowcarbcenter. Meel of zoetstof nodig? Bij aanschaf van meer dan 6 zakjes krijg je standaard 10% korting! Daarnaast hebben elke week speciale kortingsacties (weekdeals). Houd dit goed in de gaten en bespaar veel geld op speciale koolhydraatarme producten.
6. Goedkope eiwitbronnen
Bij een keto/koolhydraatarm dieet is het belangrijk dat elke maaltijd uit voldoende eiwit en vet bestaat. Eiwitten uit vlees en vis kunnen een gerecht duurder maken. Hierbij moet je niet vergeten dat je wel het geld bespaard dat je normaal uitgaf aan koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst of aardappelen. Hieronder een lijstje met goedkope eiwitbronnen.
Eieren
Eieren zijn een goede toevoeging aan een koolhydraatarm dieet. Ze zijn een goede bron van onder andere vet en eiwit. Eieren zijn over het algemeen niet duur. Koop ook vaker witte eieren in plaats van bruine eieren. Ze zijn goedkoper en bevatten dezelfde voedingswaarden. Op de markt en in de goedkopere supermarkten kun je zelfs voor lage prijzen, biologische eieren verkrijgen.
Vlees & Vis
Vis uit de vriezer is een stuk goedkoper dan verse vis. Vis uit de vriezer wordt gelijk bij vangst ingevroren en bevat net als vis dezelfde voedingswaarde. Je hoeft echt niet voor elk gerecht verse vis te gebruiken. De smaak kan door het invriezen wel iets achteruit gaan, daarom raden we aan voor het gebruik van rauwe vis, verse vis te gebruiken. Haal deze dan liever niet uit de supermarkt, maar op de markt of bij de visboer.
Eiwitpoeder
Een gerecht kan gemakkelijk eiwitrijk gemaakt worden door simpelweg eiwitpoeder toe te voegen. Eiwitpoeder kun je toevoegen aan je ontbijt smoothie of je recept van koolhydraatarme pannenkoeken. Eiwitpoeder is over het algemeen niet duur, maar levert wel snel de benodigde eiwitten. Eiwitpoeder kan gemaakt zijn van wei-eiwit of van plantaardige producten zoals hennep of erwteneiwit. De beste koolhydraatarme eiwitpoeders bevatten veel eiwit en weinig suikers. Let goed op de ingrediënten bij het kopen van een eiwitpoeder, niet alle eiwitpoeders zijn suikervrij.
Plantaardige eiwitten
Noten zoals amandelen, zaden zoals lijnzaad of hennepzaad, zijn rijk aan eiwit en koolhydraat arm. Daarnaast kun je ook recepten maken met tofu als vervanging voor vlees of vis. Tofu is een plantaardige eiwitbron en is goedkoper dan vlees. Door te variëren met plantaardige en dierlijke eiwitten kun je hiermee wat geld besparen.
Laat goedkoop geen duurkoop zijn
De bovenstaande tips kunnen helpen om het koolhydraatarm dieet zo voordelig mogelijk te maken. Het is echter wel belangrijk om ten alle tijden gezond en gevarieerd te blijven eten. Het is niet handig om je groente te vervangen door meer zuivel, vlees of vis, omdat dit goedkoper is. Zorg er altijd voor dat je maaltijd altijd bestaat uit 100 tot 200 gram groente, een portie vlees, vis of vega alternatief en een goede bron van vet, zoals avocado, olijfolie, kokosolie of noten. Binnen deze groepen valt er altijd wat te besparen. Zo zijn diepvries varianten altijd goedkoper en vaak net zo gezond!