Het is je vast wel eens opgevallen dat in onze zoete recepten vaak gebruik wordt gemaakt van de zoetstof erythritol. Bij het maken van taarten, desserts, zoete broodjes en snacks weten wij altijd ons favoriete product te vinden. Het is dan ook niet zonder reden dat we dit product zo vaak gebruiken. Erythritol ziet er namelijk niet alleen uit als tafelsuiker, het smaakt er ook nog eens naar. Daarnaast heeft erythritol nog vele andere voordelen met suiker en andere zoetstoffen. In dit artikel lees je alles over deze zoetstof en waarom dit onze favoriet is!
Wat is erythritol?
Erythritol is een natuurlijk product en behoort tot de polyolen. Het komt voor in verschillende soorten groenten en fruit, maar ook in paddenstoelen en kaas. De zoetstof wordt verkregen via een natuurlijk fermentatieproces. Glucose van mais of tarwe wordt gefermenteerd door een natuurlijke gist. Bij het vergisten van de glucose ontstaat erythritol. Het overgebleven product bevat geen glucose meer. Erythritol bevat enkel polyolen. In het geval van erythritol hebben de polyolen geen invloed op het bloedsuikergehalte. Ongeveer 90% van de erythritol die je consumeert wordt in het bloed opgenomen en verlaat het lichaam via urine ongewijzigd. De overige 10% komt onverteerd in de dikke darm terecht. Erythritol heeft een glycemische index van 0 wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Erythritol een natuurlijk product dat 100% zuiver is. Het ondergaat geen onnatuurlijke chemische processen. Aspartaam is een zoetstof dat je vindt in bijvoorbeeld Cola zero. Aspartaam wordt in tegenstelling tot erythritol wel in een laboratorium gemaakt. Aspartaam is daarom een kunstmatige zoetstof en erythritol niet.
Is erythritol gezond?
Erythritol ziet en smaakt net zoals suiker, maar is het dan ook gezond? Een groot voordeel van Erythritol is dat het nagenoeg geen calorieën levert. Daarnaast verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet en is het geschikt voor mensen met diabetes. Uit onderzoek blijkt erythritol zelfs gaatjes en tandplak tegen te gaan. Het is dus erg goed voor de groei van bacteriën in de mond. Erythritol heeft weinig bijwerkingen. Sommige zoetstoffen veroorzaken spijsverteringsproblemen. Bij erythritol is hierop een kleine kans, omdat 90% van de erythritol ongewijzigd het lichaam via de urine verlaat. Slechts een klein gedeelte wordt verteerd in de darmen (10%). Bij andere polyolen, zoals maltitol ligt deze verhouding, anders waardoor je snel last van je buik kan krijgen.
Is erythritol veilig?
Mensen maken zich vaak zorgen over de veiligheid van zoetstoffen. Erythritol heeft een E-nummer, namelijk E986. Een product of stof krijgt een E-nummer wanneer het door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd en dus veilig voor gebruik is. Erythritol is door de EFSA veilig verklaard voor het gebruik in voedsel en voor dranken bij een maximaal gehalte van 1,6%.
Bakken met erythritol
Erythritol is een goede suikervervanger en ideaal om te gebruiken bij het bakken. Het heeft dezelfde smaak en structuur als suiker. De zoetkracht van erythritol is ongeveer 70% van normale suiker. Gebruik daarom 1,2-1,5 keer zoveel erythritol als suiker. Gebruik de erythritol net zoals je suiker zou gebruiken in een recept maar dan dus iets meer. Vind je de smaak van erythritol overheersend. Gebruik dan dezelfde hoeveelheid erythritol als suiker of iets minder (80% van de hoeveelheid suiker die je nodig hebt).
Lowcarbchef heeft heel wat recepten online staan met deze zoetstof. Hier een paar favorieten bakrecepten van lowcarbchef met erythritol die je wil proberen: koolhydraatarme brownie monchoutaart, koolhydraatarme cakerol met aardbeien of koolhydraatarme kaneelbroodjes.
Erythritol of toch stevia?
Van alle suikervervangers zijn in een koolhydraatarm/keto dieet erythritol en Stevia de bekendste. Beide zoetstoffen leveren geen calorieën, zijn plantaardig en natuurlijk. Stevia is een 95% zuivere zoetstof en erythritol 100%.
Stevia
Stevia wordt gemaakt uit de bladeren van de plant Stevia rebaudiana. Stevia heeft net als erythritol, in zijn pure vorm, een glycemische index van 0. Het levert geen koolhydraten en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Stevia heeft een zoetkracht van 200-300x zoeter dan suiker. Stevia is op zichzelf veel zoeter dan erythritol. Sommige mensen ervaren bij stevia een bittere nasmaak, ook kan het een samentrekkend mondgevoel geven. Hierdoor is pure stevia niet geschikt om mee te bakken. Een betere optie is een combinatie van erythritol en stevia, zoals Steviala Kristal Sweet, maar nog beter is pure erythritol.
Erythritol
Erythritol wordt gemaakt uit de vergisting van groente en fruit. Erythritol heeft 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol heeft geen nasmaak en voelt in je mond net als suiker. Wel kan deze zoetstof bij verwarming zorgen voor een koud of fris mondgevoel omdat het op je tong snel uit elkaar valt. Dit is persoonsgebonden. Het grootste verschil is dat de zoetkracht van stevia sterker is dan die van erythritol. Stevia kan een bittere nasmaak kan geven, vooral bij verhitting. Om deze reden gebruiken wij liever erythritol.
Waar koop ik erythritol
Erythritol is te koop op onze eigen website lowcarbcenter.nl. Wist je dat wij ons eigen merk hebben van dit product? Lowcarbchef heeft jarenlang ervaring met het bakken met erythritol. Deze kennis en kunde is gebruikt om de perfecte erythritol te ontwikkelen. Een 100% natuurlijk product zonder toevoegingen. Een pouch Lowcarbchef Erythritol bevat 1 kilo erythritol.