Maltitol/

Wel of geen maltitol in een koolhydraatarm dieet?

Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet of levensstijl is het de bedoeling dat je suiker vermijd of het liefst helemaal elimineert uit je dieet. Dit betekent dat je het koekje of stukje chocolade wat je normaal eet bij een kopje koffie of thee moet laten staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer koolhydraatarme alternatieven voor deze lekkernijen. De suiker in deze snacks wordt dan vervangen door zoetstoffen. Hiervoor worden vaak polyolen (niet-intenstieve zoetstoffen) gebruikt. Deze zoetstoffen zijn ongeveer even zoet als suiker en lijken qua structuur en smaak ook het meest op tafelsuiker. De zoetstof maltitol wordt veruit het meest gebruikt in kant-en-klare reepje, koekjes en andere suikervrije snacks die je online kunt kopen. Maar passen deze suikervrije snacks gezoet met malititol eigenlijk wel in een koolhydraatarm dieet? Hier lees je alles wat je moet weten over maltitol en geven we antwoord op de vraag: ‘Wel of geen maltitol in een koolhydraatarm dieet’.

Wat is maltitol eigenlijk?

Maltitol is een zoetstof dat wordt verkregen uit maïs en tarwezetmeel. Maltitol valt onder de verzamelgroep polyolen. Dit zijn niet-intensieve zoetstoffen met om en nabij dezelfde zoetkracht als suiker. Maltitol heeft 70 tot 80% de zoetkracht van suiker en staat bekend om het feit dat van alle zoetstoffen, maltitol qua smaak en mondgevoel het meest op suiker lijkt. Maltitol wordt vooral door de voedingsindustrie gebruikt en vind je dus vaak terug in kant-en-klare producten, zoals chocolade, suikervrije drop, koekjes en eiwitrepen.

Verhoogt maltitol het bloedsuiker?

Een van de grote voordelen van het koolhydraatarm dieet is een stabiele bloedsuikerspiegel. Doordat je minder koolhydraten eet, heb je minder schommelingen in je bloedsuiker. Dit helpt bij het afvallen en zorgt er daarnaast voor meer stabiele energie gedurende dag en minder dips (de beruchte suikerdip). Een zoetstof is daarom pas een goed alternatief voor suiker als het na consumptie het bloedsuiker niet verhoogt. De mate waarin een voedingsmiddel het bloedsuiker verhoogt, wordt vaak vastgesteld met de Glycemische index. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Maltitol heeft een GI van 35. Dit betekent dat maltitol het bloedsuiker licht verhoogt. Ter vergelijking tafelsuiker heeft een GI van 65.  Hieronder de GI van de meest bekende zoetstoffen in een koolhydraatarm dieet.

ZoetstofZoetheidCalorieën per gramGI
Maltitol80%2,135
Xylitol100%2,47
Erythritol80%0,20
Stevia100 - 300x zo zoet00
Sorbitol60%2,59

Zoals je kunt zien heeft maltitol in dit rijtje de hoogste GI. Het is lager dan suiker, maar lang niet zo laag als de andere zoetstoffen. Zo heeft erythritol en stevia een GI van 0 (geen invloed op bloedsuiker). Maltitol is daarom niet aan te raden als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt.

Maltitol bijwerkingen

Maltitol is goedgekeurd voor gebruik door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Het is dus veilig om te gebruiken. Dit betekent echter niet dat er geen bijwerkingen zijn. Na het eten van maltitol hebben sommige mensen last van buikpijn en winderigheid.  De ernst van deze bijwerkingen hangt af van de hoeveelheid maltitol die je eet en hoe je lichaam erop reageert. Bij producten die maltitol bevatten moet worden vermeld dat overmatige consumptie een laxerend effect kan hebben. Er zijn gelukkig geen andere noemenswaardige bijwerkingen bij het gebruik van maltitol.

Wat vinden wij: wel of niet gebruiken?

Lowcarbchef maakt al bijna 10 jaar koolhydraatarme recepten, waaronder ook suikervrije alternatieven voor koekjes, cakes, taarten en andere lekkernijen. We hebben veel zoetstoffen gebruikt en zoals je misschien al hebt gezien, gebruiken we nooit maltitol. Daarnaast hebben we sinds 2015 ook onze eigen webwinkel, Lowcarbcenter. Hier verkopen wij koolhydraatarme ingrediënten, maar ook kant-en-klare producten. Hier zijn we maltitol vaker tegengekomen in reepjes, chocolade en koekjes. De producten smaken goed, maar we gebruiken / verkopen het liever zo min mogelijk. De nadelen zijn wat ons betreft te groot:

  1. Maltitol verhoogt bloedsuiker. De GI van maltitol is 30. Het verhoogt wel degelijk je bloedsuiker, wellicht in mindere mate, maar nog steeds voldoende om je uit ketose te halen.
  2. Maltitol kan darmklachten veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat inname van meer dan 30 gram maltitol darmklachten kan veroorzaken. Dit verschilt echter per persoon. Als je nog nooit iets met maltitol hebt gegeten, kunnen klachten ook al ontstaan een inname van meer dan 15 gram maltitol. Suikervrij snoep of drop bevat vaak 80% maltitol, dit betekent dat je bij 2 handjes snoep al veel last van je buik kunt krijgen.

Maltitol? Liever niet! Gelukkig zien we dat de voedselindustrie er ook steeds meer van afstapt. In onze webwinkel hebben we ons assortiment met producten die maltitol bevatten beperkt. Hopelijk kunnen we er binnen een korte tijd helemaal van af. Betekent dit dat je het helemaal niet kunt eten? Nee een reepje gezoet met maltitol zo nu en dan kan geen kwaad. Het is nog steeds beter dan een reep met suiker, maar het is niet de bedoeling dat je denk dat het ‘gezond’ is. Er zijn betere alternatieven voor producten met maltitol.

Geen maltitol, wat dan wel?


Maltitol is beter dan suiker, maar eigenlijk geen geschikte zoetstof in een koolhydraatarm of keto dieet. Onze voorkeur gaat uit naar erythritol of een combinatie van erythritol en stevia. Deze zoetstof heeft een glycemische index van 0 en geeft veel minder darmklachten dan andere polyolen. Daarnaast kun je erythritol ook goed gebruiken om zelf mee te bakken. Lees ons artikel over erythritol als je meer wilt weten over deze zoetstof.

We zijn benieuwd wat jij vindt van maltitol en wat je ervaringen zijn. Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Maltitol/

1 reactie

  1. René van der Bijl

    Ik was eigenlijk wel benieuwd of er bekend is wat het effect is van maltitol op tandbederf

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*