Amandelpasta in een pot.

Amandelpasta zelf maken

De amandelpasta. Je hebt het misschien wel vaker in ons weekmenu voorbij zien komen of als optie bij een recept. Een notenpasta kun je op allerlei manieren gebruiken. Als topping op een koolhydraatarme cracker, plakje ontbijtkoek of zadenpap. Amandelpasta maak je heel simpel en snel van rauwe amandelen. Heerlijk en een echte toevoeging voor de smaak van je gerecht en je bloedsuiker!

Amandelpasta in een koolhydraatarm dieet

Amandelen zijn noten die hoog zijn in vetten en eiwitten. De noot bevat wel 22 gram eiwit per 100 gram. Door van amandelen een pasta te maken, krijg je een pasta met veel vetten en eiwitten. Van deze twee voedingsstoffen weten we dat ze de bloedsuiker stabiel houden. Je kunt amandelpasta daarom goed gebruiken als beleg op je koolhydraatarm broodje of cracker of als topping op je ontbijtpap. De amandel is er in een witte en bruine variant. Gebruik je de rauwe bruine amandelen dan krijg je de amandelpasta uit dit recept. Gebruik je witte rauwe amandelen dan krijg je een pasta met een witte kleur, maar ook met een andere smaak.

Amandelpasta maken

Voor het maken van amandelpasta is een keukenmachine onmisbaar. Gebruik het liefst een keukenmachine die automatisch door mengt en waar je geen knopje in hoeft te blijven drukken. Je kunt dan ondertussen andere dingen doen en de keukenmachine zijn werk laten doen. Het duurt even voordat de amandelen daadwerkelijk een pasta zijn. Je zult zien dat de amandelen verschillende structuren aannemen. Eerst krijg je stukjes amandel, dan amandelmeel en dit gaat langzamerhand over tot een pasta. De pasta ontstaat doordat er olie uit de amandel vrijkomt. De amandelpasta is een lange tijd houdbaar, zolang je deze luchtdicht bewaard. Zeker 6 tot 8 weken kun je deze bewaren op het liefst een donkere plek.

Eén opmerking: Pas wel op met de hoeveelheid amandelen dat je door de dag heen gebruikt. Amandelen zijn rijk aan omega 6 vetzuren die bekend staan om zijn ontstekingsbevorderende werking. Gebruik dus liever geen amandelmelk, amandelpasta, amandelmeel en ook nog amandelen gedurende de dag door. Probeer er wat bronnen van omega-3 tegenover te zetten zoals, een zadencracker van chiazaad en lijnzaad (hoog in omega 3) met amandelpasta of een zadenpap met amandelpasta. Blijf variëren en ga niet ineens in elke situatie over op amandelen. Ze zijn gezond, maar met mate.

Tips
Je kunt deze pasta met allerlei noten bereiden. Vervang de amandelen door hazelnoten of gebruik de helft amandelen en de helft hazelnoten zodat je een gemengde notenpasta krijgt. Let er wel op dat bijvoorbeeld cashewnoten heerlijk zijn als pasta, maar wel hoger zijn in koolhydraten. Probeer hier voor jezelf een goede verhouding in te maken.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Amandelpasta in een pot.

Amandelpasta zelf maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 10
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 300 gr amandelpasta 1x
  • Categorie: Ontbijt, Lunch

Ingrediënten

Schaal
  • 10 gr kokosolie
  • snufje zeezout
  • snufje kaneel
  • 300 gr amandelen, ongebrand

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.  Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Smelt de kokosolie en meng dit samen met de amandelen, kaneel en zout in een kom. 
  3. Spreid de amandelen uit over de bakplaat en bak de amandelen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Haal de bakplaat uit de oven en laat de amandelen even afkoelen.
  5. Doe de amandelen in een keukenmachine en zet aan. Zet hem tussendoor even uit om de stukjes amandel aan de zijkanten van de kom naar beneden te duwen. Schep ook de onderkant om als deze erg vastplakt.
  6. Blijf vervolgens mixen totdat er een gladde pasta ontstaat. Dit duurt even. 
  7. Schenk de amandelpasta over in een glazen potje. Doe het potje pas dicht als deze helemaal is afgekoeld.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 15 gr amandelpasta
  • Calorieën: 96
  • Vetten: 8,3
  • Koolhydraten: 0,9
  • Vezels: 1,2
  • Eiwitten: 0,9

 

Amandelpasta in een pot.

2 Reacties

  1. gebruik je amandelen met of zonder de vlies?

    Reageer
    • Hi Bianca,

      We gebruiken ongebrande amandelen met vlies, maar je kunt ook amandelen zonder vlies gebruiken. De smaak wordt dan wel iets anders.

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*